Fotbal intern

SPECIAL FANATIK. 7 aprilie 2007. 10 ani de la “Paştele câinilor”!

Pe data de 7 aprilie 2007 s-a disputat unul dintre cele mai spectaculoase derby-uri Steaua-Dinamo din ultimele decenii. Dinamo, antrenată atunci de Mircea Rednic spera să rupă blestemul meciurilor...
07.04.2017 | 15:03

Pe data de 7 aprilie 2007 s-a disputat unul dintre cele mai spectaculoase derby-uri Steaua-Dinamo din ultimele decenii. Dinamo, antrenată atunci de Mircea Rednic spera să rupă blestemul meciurilor din Ghencea. “Câinii” nu mai câştigaseră din 1989 pe terenul marii rivale.

Totuşi, Dinamo venea liniştită la acel meci. Avea 10 puncte avans în clasament faţă de CFR Cluj şi 12 puncte peste Steaua. Dar, indiferent de diferenţele de clasament, era un derby şi asta s-a văzut atât în teren, cât şi în tribune.

Steaua, paralizată 

Meciul a avut loc cu o zi înainte de Paşte, iar stadionul Ghencea era arhiplin. Cosmin Olăroiu şi Mircea Rednic au trimis în teren două formaţii ofensive.

Steaua (4-4-2): Andrey – Nicoliţă, Rădoi (c), Baciu, P. Marin – Paraschiv, Lovin, Boştină – Elton – Thereau, Badea

Dinamo (4-4-2): Lobonţ – Blay, Moţi, R.Ştefan, Pulhac – Ad.Cristea, Mărgăritescu, Fernandez, C.Munteanu – Niculescu, Dănciulescu

Show-ul a început încă din minutul 7. Cătălin Munteanu prinde un şut senzaţional de la 30 de metri, care se opreşte în poarta brazilianului Andrey şi “câinii” conduceau cu 1-0.

Steaua atacă în valuri dar micuţul Elton şi Paraschiv nu îl înving pe Lobonţ. Tot Dinamo înfige pumnalul în inima Stelei. Dănciulescu reia pe spate o minge care părea imposibilă şi scorul e 2-0 în minutul 22.

După doar 30 de minute Steaua intră în colaps. Claudiu Niculescu transformă o lovitură liberă de la 25 de metri şi noua tabelă din Ghencea arăta un halucinant 0-3. Pe final de repriză, Steaua vrea să reducă handicapul şi are 3 şanse uriaşe, dar Lobonţ e “îngerul” lui Dinamo în noaptea de Înviere.

Ofensivă totală în partea secundă

Steaua se aruncă în atac în repriza a doua şi reduce din handicap în minutul 46 prin golul lui Badea. Dar, speranţele sunt năruite chiar de liderul echipei, Mirel Rădoi, care trimite o pasă greşită la propriul portar.

Claudiu Niculescu interceptează mingea şi o trimite pe lângă nefericitul Andrey. 4-1 pentru Dinamo şi zarurile erau aruncate.

Ulterior, Steaua a încercat să mai reducă din handicap, dar Lobonţ a fost de fiecare dată la post. Dinamo nu s-a mulţumit să se apere şi chiar a avut câteva ocazii clare, blocate de Andrey. În prelungiri, Cyril Thereau a mai redus din handicap, dar meciul s-a încheiat cu victoria dinamoviştilor, 4-2.

A fost primul succes al lui Dinamo în Ghencea după Revoluţie. Un succes sărbătorit din belşug de jucătorii lui Rednic. Victoria asigura şi titlul echipei din Ştefan cel Mare. În urmă cu un deceniu, Dinamo câştiga ultimul titlu de campioană a României.

VEZI VIDEO:

Unde a ajuns Andrey

Andrey Nazário Afonso a fost un portar adus de Steaua în primăvara anului 2007. A fost adus pentru a da o mai mare siguranţă între buturi, după evoluţiile oscilante ale portughezului Carlos, responsabil cu parade de excepţie, dar şi gafe antologice.

Brazilianul nu s-a adaptat în Ghencea şi la scurt timp după meciul cu Dinamo în care a încasat 4, a fost trimis de patron la echipa secundă. A plecat din Ghencea la finalul sezonului şi a semnat cu Cruzeiro.

La 10 ani de la meciul de coşmar împotriva lui Dinamo, Andrey (33 de ani) joacă în prima ligă din Iran, la Siah Jamegan Aboumoslem Khorasan, locul 13 în campionat.

FOTBAL:FC VASLUI-STEAUA BUCURESTI 0-0,LIGA 1 (4.03.2007)

“Am dominat din toate punctele de vedere, inclusiv acustica din Ghencea. Am demonstrat că suntem cea mai bună echipă din România. Am dansat la lojă. Dumnezeu a fost dinamovist”, Cristi Borcea


“Dacă pierzi cu un gol, ai emoţii. Dacă eşti condus cu 3-0 la pauză, nu mai ai emoţii. După primele 45 de minute am spus măcar să vedem fotbal în repriza secundă. Oricum, ei s-au retras, că aveau 3-0. Dinamoviştii nu ne-au dominat, ci au câştigat datorită faptului că au profitat mai bine de ocaziile pe care şi le-au creat”, Gigi Becali