News

100 de ani de la primul atentat terorist din România! Comuniştii au vrut să răstoarne monarhia cu o bombă la Senat

08.12.2020 | 18:40
100 de ani de la primul atentat terorist din Romania Comunistii au vrut sa rastoarne monarhia cu o bomba la Senat
100 de ani de la primul atentat terorist din România! Comuniştii au vrut să răstoarne monarhia cu o bombă la Senat (sursă foto: digibuc.ro)
ADVERTISEMENT

Pe 8 decembrie se împlinesc 100 de ani de la primul atentat terorist din România, produs în 1920 la Senat. Un grup de extremă stângă a încercat să producă haos în viaţa publică printr-o bombă, un eveniment care a îngrozit opinia publică.FANATIK

îţi prezintă un moment mai puţin cunoscut, cel puţin în ultimii ani, din istoria României. Un grup terorist de extremă stângă, condus de Max Goldstein, a încercat să provoace haos în ţară şi să răstoarne monarhia în vedera instalării unui regim bolşevic, teorie lansată în primii ani de după evenimentul din 1920.

ADVERTISEMENT

La doi ani de la Marea Unire, românii priveau consternaţi cum o bombă făcea ravagii în Senat. Primul atentat terorist din ţara noastră a făcut trei victime, printre care s-a numărat Dimitrie Greceanu, ministrul Justiţiei din Guvernul lui Alexandru Averescu.

Cum a avut loc primul atentat terorist din România

Conform ziarelor din 1920, atentatul din Senatul României s-a produs, pe 8 decembrie, în jurul orei 14:45. Bomba a explodat cu puţin timp înainte de reînceperea şedinţei de plen, iar mulţii au crezut cu detunătura ar fi apărut după explozia unui calorifer. Obuzul fusese amplasat cu o seară înainte sub scaunul prezidenţial, lângă fotoliul regal şi cel al principelui moştenitor.

ADVERTISEMENT

Grupul extremist folosise un obuz german, căruia i-a fost adăugat un ceas, însă doar o parte din cantitatea de explozibil folosită a fost detonată. În alte condiţii, atentatul terorist ar fi făcut mai multe victime. Senatorul Demetriu Radu, episcop greco-catolic din Oradea, a fost ucis pe loc, în timp ce minsitrul Dimitrie Greceanu şi senatorul Spirea Gheorghiu au murit în zilele următoare la spital. Printre răniţi s-au numărat Constantin Coandă, preşedintele Senatului, episcopul ortodox Nifon Nicolescu sau episocpul ortodox Roman Ciorogariu.

primul atentat terorist românia (5)
Imagine din Senatul României după atentatul terorist din 1920 (sursă foto: digibuc.ro)

Ce scria presa vremii despre primul atentat terorist din România

“Astăzi, la orele trei fără un sfert, în momentul când şedinţa urma să fie deschisă, necunoscuţi au aruncat asupra băncii ministeriale o bombă care a explodat, rănind mai mulţi senatori. Atentatul s-a produs în următoarele împrejurări. Senatorii, aflaţi pe culoare şi la bufet, tocmai erau chemaţi în şedinţă. Din incintă se desprind, îndreptându-se spre banca ministerială, domnii Greceanu şi Văleanu (n.r. ministru al Lucrărilor Publice şi Comunicaţiilor). Domnul general Coandă, preşedintele Senatului, urca spre fotoliul prezidenţial.În acest moment, o detunătură îngrozitoare răsună în incintă, cutremurând zidurile şi aruncând în aer câteva pupitre. O panică neînchipuită se produce, ţipete şi strigăte de salvare răsună, în vreme ce, într-un lac de sânge, doi senatori sunt scoşi afară. Zeci de senatori leşină, în vreme ce corpul de gardă opreşte ieşirea celor aflaţi înăuntru”

ADVERTISEMENT

, apărea pe ultima pagină a ziarului Adevărul din 9 decembrie 1920.

Discursul premierului Alexandru Averescu după atentatul terorist de la Senat

Pe 9 decembrie, la o zi după primul atentat terorist din istoria României, prim-ministrul Alexandru Averescu a ţinut un discurs în Senat. Generalul a luat primul cuvântul şi a condamnat evenimentul nefericit.

“Atentatul săvârşit ieri este cu atât mai odios cu cât a fost îndreptat contra unui corp legiuitor al cărui reprezentanţi s-au adunat să legifereze pentru binele obştesc. El nu poate să fie înfierat decât cu cel mai mare dispreţ, cum se înfierează asemenea atentate în orice colţ al lumii.

ADVERTISEMENT

Moartea a secerat pe unul din colegii noştri, o frumoasă figură a neamului, şi a pus în primejdie viaţa altora. În sifletul nostru n-a pătruns însă nici teama, nici ura. Propun suspendarea şedinţei în semn de doliu pentru pierderea colegului de la Oradea Mare”, a fost discursul lui Alexandru Averescu.

Cine au fost autorii primului atentat terorist din România

Max Goldstein, Saul Osias și Leon Lichtblau au fost autorii primului atentat terorist din România. Doi dintre comuniştii evrei au fost arestaţi în 1921 şi şi-au primit condamnările după un an, în urma “Procesului din Dealul Spirii”.

Liderul grupului, Max Goldstein, şi Saul Osias au fost condamnaţi la muncă forţată pe viaţă, în timp ce Leon Lichblau a primit această pedeapsă, dar nu a putut fi reţinut de autorităţi. Acesta s-a refugiat la Viena, ca mai apoi să ajungă la Moscova, unde a trăit până 1938. La 36 de ani, Lichbalu a fost condamnat pentru crime de spionaj şi executat în aceeaşi zi, în timpul epurărilor staliniste. 30 de ani mai târziu, Partidul Comunist Român l-a reabilitat.

Max Goldstein, Saul Osias și Leon Lichtblau

Max Goldstein mai încercase să-l asasineze pe Constantin Argetoianu, ministru ade Interne, în noiembrie 1920, politicianul fiind un înverşunat anticomunist. Bomba care trebuia să-l omoare pe viitorul prim-ministru al României a distrus jumătate din vagonul în care se afla Argetoianu, fără victime omeneşti. Teroristul a murit la 26 de ani, în 1924, în închisoarea Doftana.

Ca urmare a atentatului din 1920, autorităţile au interzis Partidul Comunist Român, iar Gheorghe Cristescu “Plăpumaru”, liderul partidului, a fost acuzat de conspiraţie, însă nu a primit nicio condamnare. În cadrul procesului, politicianul a susţinut că nu a fost implicat în atentatul terorist, spunând că acţiunile grupului sunt inspirate din anarhism.

ADVERTISEMENT