Fotbal intern

FCSB-Dinamo. Interviu EXCLUSIV. “Dică poate lua totul, ca şi Gâlcă”

Ioan Andone a antrenat pe Dinamo în 3 perioade: 2003-2005, 2010-2011 şi 2016-2017. A cîştigat alături de „câini” 5 trofee: un titlu (2004), 3 Cupe ale României (2003, 2004, 2005) şi o...
24.09.2017 | 12:36
FCSBDinamo Interviu EXCLUSIV Dica poate lua totul ca si Galca

Ioan Andone a antrenat pe Dinamo în 3 perioade: 2003-2005, 2010-2011 şi 2016-2017. A cîştigat alături de „câini” 5 trofee: un titlu (2004), 3 Cupe ale României (2003, 2004, 2005) şi o Supercupă (2005). FANATIK.RO l-a găsit în sudul Spaniei, pe litoralul Mării Mediterane, la Marbella, unde are o casă şi unde petrece timpul liber dintre două contracte.

Pare liniştit, dar în glasul său se simte dorul de gazon, de banca suferinţelor, de grijile şi nervii aferenţi oricărui tehnician din fotbal. De la toate nivelurile. Deocamdată se mulţumeşte cu un loc în tribună, fie că e vorba de Segunda B sau Liga Campionilor. Nu poate sta fără fotbal. Iar în Spania are de unde alege fotbal. La toate nivelurile. Discuţia despre Derby de Romania demarează firesc. FCSB – Dinamo naşte pasiuni şi controverse şi la mal de Mediterană… Click pe meci în aplicaţia de mai jos pentru detaliile complete: echipe de start, comentariul live, statistici, clasament în timp real! Click pe MECIURILE ZILEI pentru a vedea toate jocurile de azi.

FCSB – Dinamo. „La ce lot are Steaua, şi Dică poate să ia totul, la fel ca Gâlcă”

Hola, Ando, ¿cómo estás? Cine bate duminică?

– Steaua are cel mai valoros lot din România şi porneşte, fără nicio îndoială, cu prima şansă. A adunat Becali acolo jucători valoroşi, e drept, pe bani mulţi, dar a luat creme de la creme. Are antrenor tânăr, care poate deveni foarte bun în timp, dar trebuie să aibe mare grijă, presiunea de la Steaua e imensă, au Europa Ligue, au campionat, au şi cupă… Dar la ce lot are Steaua, şi Dică poate să ia totul, la fel ca Gâlcă, căruia, să ne amintim, i-au plecat destui jucători, nu avea lotul de acum, cu jucători de la două campioane, şase de la Astra (n.a. – Alibec, Budescu, Teixeira, Morais, De Amorim, Enache), patru de la Viitorul (n.a. – Romeo Benzar, Nedelcu, Florin Tănase, Florinel Coman), îţi dai seama?, aproape o echipă întreagă! Au făcut foarte bine, sunt jucători cu mentalitate de învingători, au câştigat ceva, e greu de lucrat cu jucători care n-au câştigat trofee, e greu să-i faci să câştige, la mentalitate trebuie să lucreze mult antrenorul, nu să-i mai înveţe să pună un stop sau când să dea cu latul şi când cu exteriorul.

FCSB – Dinamo. „Conducerea se lăuda că face şi drege, că aduce marea cu sarea, ce au adus?”

Deci Dinamo n-are nicio şansă… Chiar nu poate opune nimic duşmanilor de moarte?

– Ba da! Organizare, ambiţie, agresivitate şi dorinţa de a continua seria de meciuri fără înfrângere în faţa Stelei, care durează de vreo doi ani… ba nu, au pierdut în play-off-ul trecut cu 1-2, dar e singura înfrângere în ultimele 10… nu, chiar 12 întâlniri… De obicei au fost, sunt şi acum, mai buni cei de la Steaua, dar ambiţia conteaza foarte mult, Dinamo au fost mereu mai ambiţioşi, mai… „câini”!

Da, dar acum n-au o perioadă prea „ambiţioasă”…

– Da, sunt pe locul 7, cum n-au mai fost demult… eu i-am lăsat pe 6… nu-i un moment fericit pentru Miriuţă, dar eu am mare încredere în el, o să vedeţi că va face lucruri frumoase la Dinamo… dacă va avea răbdare… el şi conducerea… El va avea, conducerea nu ştiu… e foame mare de performanţă acolo… Dacă îi bate Steaua este al cincilea meci pierdut, este foarte mult în 12 etape, mai ales în condiţiile în care n-au vândut jucători în această vară, dar nici n-au adus cine ştie, Salomao e singurul interesant, nici Nascimento nu e rău, dar eu mă aşteptam la mai mult de la el, a venit la schimb cu Nistor care se integrase bine, dar a trebuit să plece că nu l-a plăcut antrenorul, păcat, era o soluţie. Iar ceilalţi aduşi de afară sunt sub ce se putea lua din ţară. Conducerea se lăuda că face şi drege, că aduce marea cu sarea, ce au adus? Păi ce jucători am avut eu la Dinamo în prima perioadă din cele trei în care a antrenat acolo… Dănciulescu, Niculescu, Gabi Tamaş, Vlad Munteanu, Petre, Iulică Tameş… Şi ultima perioadă Hanca, Palic – mare pierdere, cât alerga şi ce suprafaţă acoperea băiatul ăla, apoi Brănescu, Nemec… un jucător extraordinar petru echipă, face presiune, recuperează, vine înapoi, ajută la loviturile libere, nu se opreşte, face presing, nu se poate pasa, nu se poate juca prin spatele lui că e inteligent şi vine repede înapoi, la el s-a făcut o greşeală, s-a pus accentul pe prea multă forţă individuală care i-a scăzut mobilitatea, de-aia nu mai e Nemec de-acum un an.

FCSB – Dinamo. „Meciul nu este capital, mai e mult de jucat”

Cât este de important meciul de duminică seară pentru fiecare dintre combatante?

– Meciul nu este capital pentru niciuna, mai e mult de jucat, în play-off se bate peştele. Dar este important pentru ambele. Dacă Dinamo pierde, ajung la cinci înfrângeri, am mai spus, foarte multe în doar 12 etape. Rezultatul acum, dar şi evoluţia ulteriaoră depind de cât de repede poate Miriuţă să transmită echipei ceva care s-o scoată din pasa proastă, iar la puterea de mobilizare el stă foarte bine. Dacă Steaua pierde, CFR se poate distanţa la Giurgiu, cu Astra, care n-a putut să treacă de un Mediaş ajuns vai de mama lor, şi 7 puncte după 12 etape sunt multe. CFR a schimbat foarte, foarte, foarte mulţi jucători, dar au avantajul unui antrenor bun şi pragmatic, nu joacă Dan Petrescu spectaculos, dar ştie să scoată rezultate. Iar peste toate calculele astea să nu uităm că oricare ar fi locurile şi loturile celor două mari rivale, Steaua – Dinamo este un spectacol cu pistoalele pe masă.

Planuri, Ando?

– Mă duc să văd Marbella – Las Palmas II în Segunda B, iar marţi voi fi pe stadion la Sevilla – Maribor. Apoi voi mai vedea, odihnă şi relaxare, aici, la Marbella este încă vară, sezon de mare, 30 de grade…

„Dinamo e pe locul 7, cum n-au mai fost demult… eu i-am lăsat pe 6… nu-i un moment fericit pentru Miriuţă, dar eu am mare încredere în el, o să vedeţi că va face lucruri frumoase la Dinamo… dacă va avea răbdare… el şi conducerea…”

„De obicei au fost, sunt şi acum, mai buni cei de la Steaua, dar ambiţia conteaza foarte mult, Dinamo au fost mereu mai ambiţioşi, mai… «câini»!”

„Steaua are cel mai valoros lot din România şi porneşte, fără nicio îndoială, cu prima şansă. A adunat Becali acolo jucători valoroşi, e drept, pe bani mulţi, dar a luat creme de la creme. Are antrenor tânăr, care poate deveni foarte bun în timp, dar trebuie să aibe mare grijă, presiunea de la Steaua e imensă, au Europa Ligue, au campionat, au şi cupă…”

 8 trofee are ca antrenor Ioan Andone: 5 cu Dinamo (un titlu – 2004, 3 Cupe – 2003, 2004, 2005 şi o Supercupă – 2005) şi 3 cu CFR Cluj (2 titluri – 2008, 2012 şi 1 Cupă – 2008)

 3 perioade a antrenat Ioan Andone pe Dinamo: 2003-2005, 2010-2011 şi 2016-2017