Fotbal international

“DER KLASSIKER”. Video – istoria unei rivalităţi: cum i-au ajutat bavarezii pe “galben-negrii” să SE SALVEZE de la faliment

BAYERN MUNCHEN-BORUSSIA DORTMUND LIVE VIDEO. Sâmbătă, de la ora 19:30, Bayern Munchen şi Borussia Dortmund îşi dau întâlnire într-un nou episod din “Der Klassiker”....
08.04.2017 | 18:15

BAYERN MUNCHEN-BORUSSIA DORTMUND LIVE VIDEO. Sâmbătă, de la ora 19:30, Bayern Munchen şi Borussia Dortmund îşi dau întâlnire într-un nou episod din “Der Klassiker”.

 

VEZI MECIUL ONLINE AICI

Rivalitatea dintre cele două echipe nu este una veche, aşa cum suntem obişnuiţi în cazul altor derby-uri. Abia în anii ’90 a început să se vorbească despre o întrecere între Bayern Munchen şi Borussia Dortmund.

Umilinţa din 1971, Bayern Munchen câştiga cu 11-1

BAYERN MUNCHEN-BORUSSIA DORTMUND LIVE VIDEO. Bayern Munchen a dominat Bundesliga în anii ’70 şi ’80, alături de Borussia Mönchengladbach sau Hamburg SV. Borussia Dortmund nu se afla în prim-plan, ba mai mult, timp de mulţi ani echipa din Westfalia a avut de multe ori probleme financiare şi a jucat pentru câţiva ani în liga a doua. Diferenţa dintre cele două echipe era imensă, iar acest lucru se poate observa cel mai bine în scorul întâlnirii din 1971. Bayern Munchen era la începutul unei perioade foarte bune, trei ani la rând câştigand Cupa Campionilor Europeni (1974, 1975 şi 1976), şi trecea de Borussia Dortmund cu un scor neverosimil, 11-1.   1971

Rivalitatea a început abia spre mijlocul anilor ’90, când pe banca tehnică a Borussiei Dortmund a poposit Ottmar Hitzfeld. Rezultatele au început imediat să se vadă, iar formaţia din Westfalia devenea una dintre echipele care emitea pretenţii în lupta pentru titlul de campioană a Germaniei. După două campionate câştigate, în sezoanele 1994-95 şi 1995-96, Borussia Dortmund a obţinut şi cel mai important trofeu din vitrina clubului, Liga Campionilor, după o finală cu Juventus.

BAYERN MUNCHEN-BORUSSIA DORTMUND LIVE VIDEO. Începutul rivalităţii

BAYERN MUNCHEN-BORUSSIA DORTMUND LIVE VIDEO. În sezonul în care Borussia triumfa în Europa, în Germania începea şi rivalitatea dintre cele două echipe. Lupta pentru titlu a fost una dură, iar la final, bavarezii au fost cei care au câştigat campionatul după o pauză de doi ani. Cu toate că ambele meciuri din campionat s-au terminat la egalitate, războiul a început când Lothar Matthäus (Bayern Munchen) l-a ironizat pe Andreas Möller (Borussia Dortmund), prefăcându-se că-şi şterge nişte lacrimi de pe faţă. Cel din urmă fusese acuzat că a simulat pentru a primi un penalty, la un meci cu Karlsruher. La sfârşitul partidei, Möller a declarat că a încercat să se protejeze, dar suporterii l-au catalogat drept un plângăcios.

BAYERN MUNCHEN-BORUSSIA DORTMUND LIVE VIDEO. După lupta din campionat, cele două rivale s-au văzut puse în situaţia de a se duela şi în Europa. Se întâmpla în sezonul 1997-98 din Liga Campionilor, Bayern şi Borussia luptându-se pentru un loc în semifinalele competiţiei europene. Dubla a fost una plină de încrâncenare, dar golul marcat de Stéphane Chapuisat în minutul 109 al meciului retur a fost cel care a decis echipa care mergea mai departe. Borussia Dortmund începea să fie luată în seamă pe scena fotbalului european, în timp ce Bayern mai avea de aşteptat până la o nouă finală de Liga Campionilor.

Un an mai târziu a fost momentul în care Oliver Kahn a ieşit în evidenţă în “Der Klassiker”, însă nu într-un sens pozitiv. Portarul naţionalei Germaniei a fost la un pus să-l lovească pe Stéphane Chapuisat cu o lovitură împrumutată din karate, iar apoi a părut că l-a muşcat pe Heiko Herrlich. Pentru nici unul dintre aceste incidente nu a primit cartonaş galben, dar ambele faze au reuşit să inflameze spiritele.

kahn

Bayern Munchen o salvează pe Borussia de la faliment

BAYERN MUNCHEN-BORUSSIA DORTMUND LIVE VIDEO. Situaţia era un disperată, în 2004, pentru Borussia Dortmund, mai ales că formaţia ratase calificarea în grupele Ligii Campionilor. Bani de salarii nu prea mai erau, acţiunile clubului erau în scădere şi se vorbea din ce în ce mai apăsat despre un posibil faliment. În acel moment a apărut o mică salvare, Bayern Munchen oferind un împrumut de 2 milioane de euro pentru plata salariilor. “A fost un moment foarte greu pentru Dortmund. Sunt un mare fan al tradiţiilor şi cred că echipele nu trebuie să moară din această cauză”, declara Uli Hoeness, preşedintele bavarezilor.

Din păcate un astfel de fair-play nu se regăseşte şi în fotbal românesc, de-a lungul timpului multe echipe de tradiţie dispărând, fără ca nimeni să le sară în ajutor. Pare o lume destul de îndepărtată de fotbalul românesc, mai ales dacă privim că singurul clubul care a reuşit să iasă din insolvenţă, Dinamo Bucureşti, este anchetat pentru nereguli financiare în procesul de ieşire din problemele financiare avute. Cazul Borussiei Dortmund nu este unul singular, Bayern Munchen ajutându-le cu împrumuturi pe FC St. Pauli sau pe 1860 Munchen.

Apogeul rivalităţii din “Der Klassiker”

BAYERN MUNCHEN-BORUSSIA DORTMUND LIVE VIDEO. Ajutorul acordat rivalilor a contat foarte mult, iar la câţiva ani distanţă Borussia Dortmund a revenit în lupta pentru titlu. Două sezoane la rând, 2010-11 şi 2011-12, formaţia din Westfalia a triumfat în competiţia internă, Jurgen Klopp reuşind să trezească rivalitatea dintre cele două formaţii. Bayern Munchen privea cu jind la tinerii fotbalişti din Dortmund, iar singura alternativă era să-i transfere. Astfel, la clubul bavarez au ajuns, în ultimii ani, câţiva dintre fotbaliştii care au strălucit în tricoul Borussiei.

Marcel Răducanu, dublă într-un Bayern Munchen-Borussia Dortmund de poveste

BAYERN MUNCHEN-BORUSSIA DORTMUND LIVE VIDEO. Vedeta Stelei şi a echipei naţionale fugea din ţară în 1981, dezamăgit de fotbalul din România. Paşii l-au dus întâi la Hannover 96, apoi la Borussia Dortmund. A semnat cu ambele echipe, astfel că a fost suspendat, dar Borussia Dortmund şi-l dorea cu ardoare. Le-au plătit jumătate de milion de mărci celor de la Hannover 96, iar Marcel Răducanu debuta în tricoul galben-negru, la începutul sezonului 1982-83.

raducanu dortmund

BAYERN MUNCHEN-BORUSSIA DORTMUND LIVE VIDEO. Pe finalul primei stagiunii, Borussia Dortmund primea vizita lui Bayern Munchen. Bavarezii veneau cu armamentul greu. Jean-Marie Pfaff, portarul naţionalei Belgiei, Klaus Augenthaler, Uli Hoeness sau Karl-Heinz Rummenigge. A fost un meci spectaculos, cu opt goluri marcate, cele două echipe terminând la egalitate, 4-4, dar şi cu alte ocazii mari ratate. Marcel Răducanu a fost cel mai bun fotbalist din primul unsprezece al Borussiei. În minutul 43 a executat magistral o lovitură liberă, învingându-l pe Pfaff, în timp ce al doilea gol a venit după o cascadă de driblinguri prin apărarea bavarezilor.

Marcel Răducanu a jucat timp de şase sezoane în tricoul Borussiei, marcând 31 de goluri în 163 de meciuri.

Este considerat unul dintre cei mai buni fotbalişti din anii ’80 ai echipei din Dortmund, dar şi unul dintre cei mai buni străini care au jucat in acei ani în Bundesliga.