News

Calendar ortodox 10 mai 2019: Sfântul Simon Zilotul

09.05.2019 | 16:08
Calendar ortodox 10 mai 2019 Sfantul Simon Zilotul

Conform calendarului ortodox, pe 10 mai creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Simon Zilotul, apostolul care a fost mirele de la Cana Galileii. Este Sfântul la a cărui nuntă din Cana Galileii, Mântuitorul nostru Iisus Hristos a transformat apa în vin, aceasta fiind una din cele mai cunoscute minuni înfăptuite de Fiul lui Dumnezeu.

Calendar ortodox 10 mai: Cine a fost Sfântul Simon Zilotul

Simon Zilotul, celebrat an de an pe 10 mai, poartă și numele Natanael și este cunoscut pentru că a lăsat toate cele lumești pentru Mirele cel ceresc. Sfântul din Cana Galileii a propovăduit puterea și slava dumnezeiască în țări precum Mauritania și Britania, unde și-a dat duhul, fiind răstignit și îngropat apoi.

O parte din moaștele Sfântului Simon Zilotul se află în București. Acestea au ajuns la Biserica Podeanu, aflată aproape de Piața Chibrit. Preotul Vasile Ailioaei spune că moaștele au ajuns la București în anul 1971 când episcopul Valerian al Oradiei s-a instalat într-una dintre casele parohiale.

O parte din moaștele lui Simon Zilotul se află în București. Sursa foto: pixabay.com

Rugăciunea către Sfântul Simon Zilotul

Valerian a venit la București pentru a se opune regimului comunist să renunțe la decretul 410, care dorea închiderea mănăstirilor. Episcopul Oradiei a fost cel care a păzit moaștele lui Simon din 1971 până în 1991. Nu lăsa pe nimeni să intre în camera unde erau acestea păstrate, unde se ruga zi de zi sfântului, scrie creștinortodox.ro.

Iată și una dintre cele mai puternice rugăciuni către Sfântul Simon Zilotul: ”Sfinte, slăvite şi întrutotlăudate Apostole al lui Hristos Simone, cela ce te-ai învrednicit a-L primi în casa Ta din Cana Galileii pe Domnul nostru Iisus Hristos şi pe Preacurata Lui Maică, Stăpâna noastră de Dumnezeu Născătoarea, şi a fi însuţi văzător al preaslăvitei minuni a Domnului!

Cu credinţă şi cu dragoste ne rugăm ţie: cere de la Hristos Domnul să prefacă sufletele noastre iubitoare de păcat în vase vrednice ale harului; păzeşte-ne şi ocroteşte-ne cu rugăciunile tale de ispitele diavoleşti şi de căderile în păcat, şi mijloceşte ca să primim de Sus ajutor în vremea trândăvirii, ca să nu ne poticnim de piatra smintelii, ci să umblăm fără abatere pe calea cea mântuitoare a poruncilor lui Hristos, până ce vom ajunge la fericitele locaşuri ale Raiului, unde tu acum sălăşluieşti şi te veseleşti.

Aşa, Apostole al Mântuitorului, nu ne ruşina pe noi, cei ce nădăjduim cu tărie la tine, ci fii nouă ajutător şi acoperitor toată viaţa noastră, şi ne ajută a săvârşi viaţa aceasta vremelnică întru bună credinţă şi cu plăcere de Dumnezeu, a dobândi sfârşit creştinesc și paşnic, a ne învrednici de răspuns bun la Înfricoşătoarea Judecată a lui Hristos, ca scăpând de vămile văzduhului şi de tirania cumplitului stăpânitor al acestei lumi, să moştenim Cereasca Împărăţie şi să preaslăvim numele cel de mare cuviinţă al Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, în vecii vecilor. Amin”.