Fotbal international

CUM E LA ALŢII. Ce s-a întîmplat în play-off-ul din Belgia şi Cipru?

Liga 1 se reia în acest weekend. Se dispută ultimele 3 meciuri din sezonul regulat şi pe urmă se va intra în play-off. Campionatul din România se desfăşoară în premieră în sistem...
13.02.2016 | 00:00

Liga 1 se reia în acest weekend. Se dispută ultimele 3 meciuri din sezonul regulat şi pe urmă se va intra în play-off. Campionatul din România se desfăşoară în premieră în sistem play-off/play-out. 

Primele 6 clasate se vor califica în play-off, în timp ce locurile 7-14 joacă în play-out. La finalul sezonului regulat, punctele se înjumătăţesc şi se vor rotunji în sus. Primele 6 echipe vor juca în sistem tur-retur, iar echipa cu cele mai multe puncte la finalul play-off-ului cîştigă campionatul (jumătate din punctele sezonului regulat+punctele din play-off).

Locurile 7-14 vor participa în play-out şi vor evolua pentru evitarea retrogradării. Ultimele 2 formaţii retrogradează, în timp ce locul 12 va juca un baraj.

Sistemul mai e folosit în Europa în campionatele din Belgia şi Cipru. În nici unul dintre aceste campionate, cîştigătoarea sezonului regulat nu a încheiat pe primul loc campionatul, play-off-ul răsturnînd ierarhiile în clasament.

Belgia

Belgia a implementat sistemul cu play-off şi play-out în sezonul 2009-2010 cînd numărul de echipe a scăzut de la 18 la 16. La finalul sezonului regulat, echipele sînt divizate în 3 play-off-uri: 1. pentru campionat, 2. pentru cupele europene, 3. pentru retrogradare.

1. Play-off-ul pentru campionat: Primele 6 clasate din sezonul regulat se luptă pentru titlu cu jumătate din punctele obţinute în sezonul regulat. Se rotunjeşte în sus dacă e punctaj impar, dar jumătatea de punct se scade la finalul sezonului în caz de egalitate de puncte. Se dispută în sistem tur-retur. Echipa clasată pe primul loc şi după încheierea play-off-ului câştigă campionatul (jumătate din punctele din sezonul regulat+punctele din play-off).

2. Play-off-ul pentru cupele europene: Echipele de pe locurile 7-14 sînt împărţite în două grupe de cîte 4. În grupa A sînt repartizate locurile 7, 9, 12, 14, iar în grupa B locurile: 8, 10, 11, 13. În fiecare grupă, echipele joacă una împotriva celeilalte. Cîştigătoarele grupelor joacă în sistem tur-retur pentru ultimul loc calificant în Liga Europa.

3. Play-off-ul de la retrogradare: Locurile 15-16 joacă în sistemul cel mai bun din 5 confruntări directe. Echipa de pe locul 15 începe cu 3 puncte, cea de pe locul 16 cu zero. Echipa cu cele mai puţine puncte încheie ultima şi retrogradează. Locul 15 intră într-un alt play-off cu 3 echipe din liga secundă. Învingătoarea acestui play-off joacă în prima ligă în sezonul viitor.

În ciuda regulilor mai complicate, sistemul belgian e foarte spectaculos şi generează foarte multe meciuri. În stagiunea trecută, Club Brugge avea 4 puncte avans în frunte la finalul sezonului regulat, însă campionatul a fost cîştigat de Gent, care a făcut un play-off foarte bun şi a răsturnat ierarhiile.

Clasament sezonul regulat (2014-2015):

reg

 

Clasament final după play-off: 

egwgw

Cipru

E un sistem puţin mai simplu decît cel din Belgia. Sînt 14 echipe în prima ligă care vor juca 26 de meciuri fiecare în sezonul regulat. La finalul sezonului regulat, ultimele 2 echipe retrogradează direct.

Cele 12 formaţii rămase intră în runda a doua şi sînt împărţite în două grupe de play-off. Aici nu se înjumătăţesc punctele la fel ca şi în Belgia şi România. Echipele intră în play-off cu toate punctele obţinute în sezonul regulat.

Primele 6 echipe se luptă pentru titlu şi cupele europene. Cîştigă campionatul echipa cu cele mai multe puncte cumulate în sezonul regulat şi în play-off.

În play-out, echipele de pe locurile 6-12 joacă pentru a evita ultima poziţie. Ultimul loc din play-out e cel care duce în liga secundă. Noul sistem a fost implementat la începutul acestui sezon.

În stagiunea precedentă, campioana s-a decis în play-off. Apollon a cîştigat sezonul regulat cu 48 de puncte, însă campioana ultimilor ani, APOEL a reuşit să schimbe soarta campionatului în play-off şi s-a impus cu 62 de puncte.

Clasament sezon regulat (2014-2015):

wgp

Clasament final după play-off:

4234