Sporturi

Hamilton e SIR. Becks n-a reuşit. Ceauşescu a refuzat!

Lewis Hamilton este omul momentului, nu numai în Marea Britanie, ci pe întreg mapamondul. Pilotul de la Mercedes a cîştigat cel de-al doilea titlu din carieră, după ce s-a impus în ultima...
24.11.2014 | 00:00

Lewis Hamilton este omul momentului, nu numai în Marea Britanie, ci pe întreg mapamondul. Pilotul de la Mercedes a cîştigat cel de-al doilea titlu din carieră, după ce s-a impus în ultima cursă a sezonului, cea de la Abu Dhabi, fără nici un fel de emoţie. Pe lîngă faimă sau bani, pe Hamilton îl aşteaptă şi Regina Elisabeta a II-a a Angliei pentru a-i acorda un titlu la care rîvnesc mulţi pămînteni. În cîteva luni, nu-i vom mai spune doar Lewis Hamilton, ci Sir Lewis Hamilton!

hamham

Ce înseamnă titlul de ”Sir” şi cum se primeşte

”Sir” este un titlu onorific pentru cavalerii Marii Britanii şi provine din cuvîntul francez ”sieur”. În vreme de război, cei care primeau această distincţie deosebită erau cavaleri, soldaţi sau comandanţi care luptau cu vitejie pentru armata Marii Britanii. Pe vreme de pace, titlul de ”Sir” este acordat de Regina Angliei personalităţilor marcante, celor care aduc stimă şi care onorează cu succes Marea Britanie în lume. De-a lungul timpului, această disticţie a intrat în ”posesia” unor sportivi ca Sir Alex Ferguson, Sir Matt Busby (foşti antrenori la Manchester United), Sir Bobby Charlton (fost fotbalist la Manchester United şi în naţionala Angliei), Sir Bobby Robson (fost antrenor al Angliei şi al lui FC Barcelona) sau Sir Bradley Wiggins (foto. Cîştigător al Turului Franţei în 2012).

wiggins

Hamilton aşteaptă să fie chemat la Palatul Buckingham

Pe lîngă fotbal sau cliclism, sporturile cu motor sînt şi ele în atenţia Reginei Angliei, în special Formula 1. Lewis Hamilton va fi al 4-lea pilot de Formula 1 care primeşte Ordinul Cavalerului Regal. Primul ”vitezist” care a intrat în acest cerc select a fost Sir Jack Braham, triplu campion mondial în 1959, 1960 şi 1966. Ceilalţi doi foşti piloţi sînt Sir Stirling Moss (16 victorii în F1, nici un titlu) şi Sir Jackie Stewart (3 titluri mondiale, în 1969, 1971 şi 1973). Aşadar, Lewis Hamilton a realizat deja o marte parte din lucrurile pe care trebuie să le facă un candidat perfect pentru titlul de ”Sir”. A cîştigat două titluri de campion mondial, are 33 de victorii şi 70 de podiumuri. Tot ce îi mai rămîne britanicului de făcut este să gestioneze foarte bine succesul din acest sezon, să fie nominalizat, şi să îi demonstreze Reginei Angliei, atunci cînd va fi chemat la Palatul Bukingham, că este demn să deţină titlul de ”Sir”. Practic, Lewis Hamilton ar fi putut deja să primească titlul de ”Sir”, însă are o vîrstă fragedă, doar 29 de ani, şi necesită un fel de interviu, o discuţie cu unul din membrii Casei Regale înainte să primească Ordinul Cavalerului Regal. Hamilton mai are un atuu! Deja a primit titlu de ”Membru de Onoare al Imperiului Britanic”, acordat de Regina Angliei, după primul titlu mondial cîştigat.

hamilton

Nicolae Ceauşescu a refuzat distincţia! Beckham încă o aşteaptă…

David Beckham a fost nominalizat la Ordinul Cavalerului Regal la începutul lui 2014, dar n-a reuşit să obţină titlul de ”Sir”. Cei din comitetul care au organizat nominalizările nu l-au trimis la Palatul Buckingham, motivînd că este încă devreme pentru fostul fotbalist al lui Manchester United şi Real Madrid să primească această distincţie. Nicolae Ceauşescu a fost ceva mai norocos ca David Beckham şi ca alte personalităţi din Marea Britanie. Fostul dictator al României a avut ocazia să aibă titlul onorific – ”Sir Nicolae Ceauşescu”. Cum ar fi sunat… În 1978, Ceauşescu şi soţia sa au făcut o vizită oficială la Palatul Buckingham. Regina Angliei l-a plimbat cu caleaşca, fiind de altfel printre puţinii oameni din istorie care au avut o asemenea onoare. Mai mult de atît, Regina Elisabeta a vrut să-i acorde titlul onorific de cavaler! Nicolae Ceauşescu a refuzat disctinţia, motivele nefiind nici pînă acum elucidate…

ceusescu

 

83.000.000 de euro este averea lui Lewis Hamilton, conform ziarului The Times
27.000.000 de euro suma pe care a cheltuit-o Hamilton pentru a-şi achiziţiona propriul avion
2012 a fost anul în care Hamilton a devenit ambasador al Unicef. Peste 85.000 de copii defavorizaţi au beneficiat de actele caritabile ale pilotului

lewis-haiti-blog-593x393