Circuitul Autostrada A1-Militari a fost sîmbătă creuzetul motocrosului

Desfăşurată sîmbătă, 12 octombrie, în imediata apropiere a Bucureştiului, penultima etapă a Motocross CUP a atras peste 50 de sportivi, români, dar şi britanici, aşa cum sunt fraţii...
14.10.2013 | 23:43
Circuitul Autostrada A1Militari a fost simbata creuzetul motocrosului

Desfăşurată sîmbătă, 12 octombrie, în imediata apropiere a Bucureştiului, penultima etapă a Motocross CUP a atras peste 50 de sportivi, români, dar şi britanici, aşa cum sunt fraţii Wharton, piloţi cu diferite niveluri de performanţă, de la un vicecampion mondial la clasa 65 cmc – foarte tînărul Robert Krisztian Tompa (Sugaş Sfîntu Gheorghe) sau un mare campion român al anilor ’80, aşa cum este veteranul braşovean Alexandru Enceanu (Smart Braşov), la amatorii care în weekend lasă deoparte costumul şi cravata pentru coloratele echipamente de motocros.

Robert Tompa a concurat la clasa MX2 Juniori pe motocicleta sa de 85 cmc, cea pe care aleargă în echipa Rockstar Suzuki Europe şi la ghidonul căriea a devenit de curînd campion european, în seria de sud-est. Pilotul de 13 ani, care ne asigură că România va avea un cuvînt de spus în motocrosul internaţional a reuşit de altfel să se claseze pe locul doi la această clasă, la care regulamentul i-a permis printr-o derogare să participe deşi încă nu a împlinit vîrsta minimă.

După ce a reprezentat România la Motocrosul Naţiunilor, Adrian Răduţă nu a putut rezista tentaţiei de a sta departe de circuit, cîştigînd, aşa cum era de aşteptat clasa MX1, deşi în primele ture „discipolul” său, Virgil Corbea, a reuşit să fie mai rapid. Nu doar motocrosiştii s-au alinat la startul manşelor ci şi practicanţi de enduro, precum Marton Szilveszter şi Alexandru Gîrbacea, cei doi piloţi Vectra Zărneşti, care au reprezentat România la Internaţional Six Days Enduro, competiţia considerată Olimpiada Enduro, desfăşurată săptămîna trecută în Sardinia.

Spre bucuria organizatorilor, grila de start a claselor Amatori şi Veterani a fost atît de bogată, încît piloţii s-au aliniat în premieră, pe două rînduri. Nu au lipsit nici fetele, Ştefania Băncilă (Vectra Zărneşti), Iasmina Stan (Vectra Zărneşti) şi Georgeta Petrescu (Top Cross TCS) dovedind că pot stăpîni nărăvaşele motociclete de cros la fel de bine ca şi bărbaţii. De altfel, cu punctele acumulate sîmbătă, Iasmina Stan urcă pe locul trei în clasamentul general la clasa MX 85, unde lupta rămîne deschisă între Blaga Botond (Sugaş Sfîntu Gheorghe) şi Alexandru Grădinariu (CSM Bucureşti), cel din urmă urmînd a lua startul în etapa finală de la Ciolpani cu avantajul psihilogic al cîştigării ambelor manşe pe circuitul Autostrada A1 Militari.

Iată ce spune Troy Wharton, un rider cu rezultate în campionatul britanic de motocross, clasat pe locul II la clasa MX2: „Pentru mine şi pentru fratele meu Dexter a fost prima cursă de motocros la care am participat după ceva timp, organizatorii au pregătit circuitul în cele mai mici detalii şi a fost o experienţă extrem de distractivă. Dexter a reuşit locul doi la MX1 după două starturi grozave şi o luptă atît de încinsă cu Alex Roşu încît abia a mai fost capabil să vorbească după finiş. Aşteptăm etapele Motocross CUP din 2014 şi dorim să le mulţumim organizatorilor, Adrian Răduţă şi Ciprian Popescu şi tuturor prietenilor noştri români pentru o primire atît de caldă pe circuit!”

Stagiunea 2013 a Motocross CUP se va încheia sîmbătă, 19 octombrie, pe circuitul de la Gorgota Ciolpani, aflat momentan în pregătiri. Desigur, manşele de la Ciolpani vor fi urmate de festivitatea de premiere şi de o petrecere alături de sportivi şi fani.

Cluburile sportive Dual Racing şi Top Cross TCS doresc să mulţumească sponsorilor care au făcut etapa Autostrada A1-Militari posibilă, Titan Machinery, echipa Skoda a Porsche Bucureşti Nord şi Saniclever – 3M, companii care au asigurat fondul de premiere şi din nou, Titan Machinery, pentru sprijinul logistic oferit la amenajarea circuitului.