News

EXCLUSIV. Impresarul din spatele Cristinei: “Mulţi au tras de Neagu!”

Cristina Neagu şi-a încheiat vacanţa şi s-a prezentat la reunirea noii sale echipe, CSM Bucureşti. Cea mai bună handbalistă din lume în în ultimii doi ani şi-a dezvăluit visul pentru care...
23.07.2017 | 00:15

Cristina Neagu şi-a încheiat vacanţa şi s-a prezentat la reunirea noii sale echipe, CSM Bucureşti. Cea mai bună handbalistă din lume în în ultimii doi ani şi-a dezvăluit visul pentru care s-a întors în România. Neagu vrea să câştige Liga Campionilor cu o echipă românească, iar CSM Bucureşti îi poate oferi această şansă.

Handbalul este singurul sport la care România se poate lăuda că are cea mai bună jucătoare din lume. Cristina Neagu este unanim recunoscută pentru valoarea ei, iar din această vară revine acasă. A semnat un contract pe un an cu CSM Bucureşti, iar în sezonul viitor va lupta ca să readucă trofeul Ligii Campionilor în vitrina „tigroaicelor”. Contractul, în valoare de 300.000 de euro, pe care îl va achita Primăria Capitalei, a fost negociat din… Ungaria, de firma „Champ Sport”, cea care o reprezintă pe Cristina Neagu. Activitatea de impresar nu este recunoscută în handbalul românesc.

„Mulţi impresari români ar fi dorit să lucreze pentru acest transfer, dar această meserie, practic, nu există în România. Este o situaţie ingrată, pentru că activitatea impresarilor din handbal nu se legiferează. Este o problemă cunoscută, dar nu se iau măsuri în acest sens. Dacă s-ar reglementa, s-ar elimina şi suspiciunile legate de anumite persoane mai puţin oneste, care ar putea apărea în această meserie”, a declarat, în exclusivitate pentru FANATIK, Narcisa Ciobanu, care colaborează cu firma maghiară ce a intermediat transferul Cristinei, dar şi cu „People in Sport”, firmă de impresariat din Danemarca.

Salariu pentru Cristina Neagu, comparat cu vedetele de la FCSB

Salariul pe care Cristina Neagu îl va încasa la CSM a stârnit foarte mari controverse. „Va câştiga mai mult decât fotbaliştii de top din Liga 1”, a fost argumentul cel puţin ciudat al contestatarilor. Ca şi cum ar fi prea mult pentru cea mai bună handbalistă a lumii să câştige cât un fotbalist de la FCSB.

„Vorbim despre transferul anului, era vânată de mult timp pentru că este cea mai bună jucătoare din lume, lucru recunoscut internaţional. Sunt convinsă că orice echipă din lume a încercat să o transfere pe Cristina Neagu, deci este o mândrie că a ajuns în România. La nivelul acesta, nu puteam discuta decât despre un contract de top. Este normal să i se recunoască meritele. Interesul este ca aceşti sportivi de mare valoare să fie şi stimulaţi. Activitatea sportivă este una scurtă, tot ceea ce ţine de negocierea unui contract este urmărit de fiecare dată. Fiecare astfel de jucător merită o oarecare stabilitate financiară după ce îşi încheie activitatea”, a mai explicat Narcisa Ciobanu.

Jucătoare de echipa naţionale, lăsate în stradă!

De la Oltchim Râmnicu Vâlcea, până HCM Baia Mare, handbalul românesc a avut mai multe proiecte care au produs rezultate notabile în Europa, pentru ca apoi să ajungă la faliment. A fost foarte greu pentru fani, pentru oficialii acelor echipe, dar în primul rând pentru jucătoarele de echipă naţională care au fost nevoite să lupte pentru a-şi recupera salariile restante.

„La Baia Mare au fost perioade foarte grele, iar aici nu se poate vorbi de vina celor care au administrat clubul. Aceştia pur şi simplu nu au mai avut finanţare, deci era imposibil să plătească jucătoarele. Am câştigat acele litigii şi am recuperat banii pentru jucătoare. Au fost restanţe de o lună, două, sau chiar trei în anumite perioade. Cel mai complicat a fost după ce fondurile au fost blocate pentru că se deschisese o anchetă de către organele abilitate. Au fost cazuri în care jucătoare de echipă naţională au fost lăsate în stradă pentru că nu le-a fost plătită chiria. Nu poţi să te concentrezi pe performanţă în aceste condiţii”, ne-a povestit Narcisa Ciobanu.

Semnale bune pentru viitor

Totuşi, opinia generală este că handbalul românesc are viitor. Jucătoare de top vin din urmă, se aşteaptă ca lucrurile să meargă spre mai bine şi din punct de vedere al infrastructurii.

„România are o cultură pentru handbal, iar asta contează enorm. Avem jucătoare de top care vin din urmă. Cum ar fi Gabriela Periianu, care sper că va ajunge să o înlocuiască pe Cristina Neagu în postura de cea mai bună handbalistă a lumii. De asemenea, Federaţia Română de Handbal are un preşedinte de top. Alexandru Dedu are experienţă la cel mai înalt nivel şi este clar că lucrurile merg în direcţia potrivită. Sunt convinsă că el va ajuta şi la rezolvarea situaţiei legate de impresari”, speră Narcisa Ciobanu.