Sport

Ei AU TRĂDAT Dinamo pentru Steaua. Şi INVERS!

FANATIK.RO vă prezintă radiografia completă a transferurilor dintre Dinamo şi Steaua, mutări unanim catalogate ca fiind cele mai mari trădări ale fotbalului românesc...
29.01.2015 | 10:01

FANATIK.RO vă prezintă radiografia completă a transferurilor dintre Dinamo şi Steaua, mutări unanim catalogate ca fiind cele mai mari trădări ale fotbalului românesc

E cea mai mare rivalitate, iar fiecare mutare între Steaua şi Dinamo, şi invers, înseamnă o pagină de istorie. Nume mari, jucători pe care lumea i-a şi uitat, sau ţepe memorabile. Au fost de toate, dar mereu s-a creat vîlvă. Şocul acestei ierni este cu atît mai mare. George Ţucudean s-a înţeles cu Steaua, iar mutarea este aproape de a se realiza. E unul dintre cei mai talentaţi atacanţi ai generaţiei sale. Cînd a intrat pe teren a dat totul. A făcut declaraţii de dragoste pentru Dinamo şi „cîinii” au jurat că-l vor iubi necondiţionat. Necondiţionat? Ce valoare mai au cuvintele cînd vine ora marii trădări! Dragostea se transformă în ură dintr-o singură mişcare de pix. Dar va reuşi Ţucudean să facă traseul invers în inima suporterilor stelişti? De-a lungul istoriei puţini au făcut-o!

Citeşte: Tamaş, SHOW la Steaua! “Era la bere cu băieţii!”

dinamo-cainii-nu-renunta-usor-la-tucudean-124159-1

 

Lista completă a trădătorilor

„Nu voi juca niciodată la marea rivală!”. Promisiunea care îţi asigură aplauzele tribunei atunci cînd îmbraci tricoul Stelei sau al lui Dinamo. Promisiune căreia de multe ori destinul îi rîde în faţă. 53 de jucători s-au mutat între cele două mari rivale bucureştene. Iată lista completă: Marin Andrei, Valeriu Bordeanu, Gabriel Boştină, Bogdan Bucur, Iosif Bükössy, Adrian Bumbescu, Augustin Călin, Narcis Coman, Marius Coporan, Adrian Cristea, Andrei Cristea, Tiberiu Curt, Ionel Dănciulescu, Anton Doboş, Florian Dumitrescu, Augustin Eduard, Alexandru Florea, Ionel Fulga, George Galamaz, Daniel Iftodi, Sabin Ilie, Gheorghe Lăzăreanu, Srgian Luchin, Adrian Matei, Cosmin Matei, Damian Militaru, Cornel Mirea, Dumitru Moraru, Cătălin Munteanu, Dorinel Munteanu, Doru Nicolae, Radu Niculescu, Daniel Opriţa, Alexandru Păcurar, Gheorghe Pena, Adrian Pitu, Mihăiţă Pleşan, Gheorghe Popescu, Titi Popescu, Cristian Puşcaş, Stere Sertov, Ion Sburlea, Florian Simion, Bogdan Stelea, Dorel Stoica, Dennis Şerban, Florin Tene, Andrei Toma, Alexandru Tudose, Viorel Turcu, Ion Vlădoiu, Dorel Zamfir, Gabi Tamaş. George Ţucudean ar putea fi al 54-lea caz de „mare trădare” din fotbalul românesc.

tamas-kgkdad-thumb-540-0-192

Dănciulescu e iubit de toată lumea

Ionel Dănciulescu rămîne un nume important în istoria ambelor rivale din Bucureşti. Iubit de dinamovişti, respectat de stelişti. Dar drumul spre acest statut a fost plin de momente de cumpănă. A ajuns în Ştefan cel Mare în 1995, de la Electroputere. A stat doi ani, suficient cît să le intre la inimă „cîinilor”. A plecat în Turcia, unde nu s-a acomodat, iar în 1998 a revenit în România. La Steaua! Ba chiar a marcat de opt ori în poarta lui Dinamo în marele derby şi a devenit un idol în Ghencea. Îndepărtat de Piţurcă, a revenit la Dinamo, cu eticheta de „naş” al cîinilor. Huiduieli la fiecare meci, chiar şi cînd marca. A refuzat să o injure pe Steaua, iar contra rivalei nu făcea meciuri la fel de reuşite ca atunci cînd era în Ghencea. Mult timp Danciu-gol plîngea pe culoarul spre vestiar pentru că nu le putea recîştiga dragostea „cîinilor”. A trecut mult timp pînă să fie acceptat. Abia după un gol de generic la victoria „cîinilor” de Paşte, 4-2, în 2007, succes pe Ghencea în campionat după aproape două decenii!

Citeşte: EXCLUSIV / Pleacă de la STEAUA! “A semnat actele!”

11rps_8253-660x400

Pleşan iubeşte pe toată lumea

A jucat în România la Universitatea Craiova, Poli Timişoara, Dinamo şi Steaua. Mihăiţă Pleşan le-a iubit pe toate, cel puţin aşa s-a lăudat cînd a fost prezentat. Iar transferul său în Ghencea a fost una dintre cele mai tari telenovele ale fotbalului românesc. Se întîmpla în 2007, cînd mijlocaşul a decis să plece de la Poli Timişoara. O revenire la Dinamo, unde mai jucase 12 meciuri în 2005, după o altă mutare cu iz de trădare, de la Universitatea Craiova. Era în biroul lui Giovanni Becali, unde negocia ultimele detalii ale contractului. A cerut voie să meargă pînă la baie şi dus a fost! A plecat direct la palatul lui Gigi Becali, unde a semnat cu Steaua! Nu a fost niciodată cu adevărat iubit de suporterii stelişti, iar evoluţiile sale nu s-au ridicat la nivelul aşteptărilor. A plecat în Rusia în 2010, la Volga Novgorod. Singura echipă la care a jucat pe care nu a recunoscut că ar fi iubit-o în copilărie…

plesan_cm128

Dorinel, jucător şi antrenor

Dorinel Munteanu revenea în 2005 în România, după o carieră impresionantă în Bundesliga. Avea 34 de ani, iar alegerea sa a surprins pe toată lumea. A venit la Steaua, deşi se consacrase la Dinamo, pentru care semnase în 1991, la 23 de ani, şi avusese două sezoane excelente, încununate cu un titlu. Tot două sezoane a jucat şi la Steaua, cu evoluţii foarte apreciate. A luat un titlu şi a fost pe teren la marea victorie în faţa Valenciei. Important jucător al echipei naţionale, „Munti” a fost iubit de fanii Stelei, care au trecut peste trecutul său dinamovist. A revenit în Ghencea ca antrenor, dar nu a rezistat prea mult, prins în „maşina de tocat” a lui Becali în acea perioadă. Surpriză în 2012, cînd a revenit în Ştefan cel Mare. Pe banca tehnică. Întîmpinat cu răceală de fani şi cu o echipă departe de ceea ce se dorea, „Munti” a fost nevoit să plece repede şi de la „roş-albi”.

Citeşte: Fanii au luat FOC! “Ruşine, Ţucudean”

_-_poza-crop-0x0-upl_-_photos_-_-articles_16858_20419

Adi Matei, globe-trotter bucureştean

Puţini sînt cei care au trecut pe la cele mai mari rivale ale României, cu atît mai puţin cei care au bifat şi Rapidul, un alt nume greu, cu mulţi suporteri pătimaşi. Au fost şi nume grele, ca Bogdan Stelea, Daniel Iftodi, Jean Vlădoiu, George Galamaz sau Adrian Matei. Doar că situaţia ultimului este cu adevărat specială. Pe lîngă cele trei, „Cacao” a mai evoluat şi pentru Sportul, FC Naţional şi Victoria, celelalte nume importante ale fotbalului bucureştean în ultimele decenii. De altfel, Adi Matei a jucat toată cariera în Bucureşti. A debutat în 1986, cînd avea doar 16 ani, la Rapid, pentru ca în 1988 să semneze pentru Victoria Bucureşti. Aici a jucat doar un sezon, fiind transferat de Dinamo, „sora mai mare” a Victoriei. A prins patru sezoane în Ştefan cel Mare, de unde a trecut pentru o scurtă perioadă la Sportul. În 1994, la 26 de ani, a revenit la Rapid, unde a jucat următoarele două sezoane, înainte de a se transfera la Steaua. În Ghencea a prins tot două sezoane, iar apoi şi-a încheiat cariera la FC Naţional. Nu a dat niciodată declaraţii belicoase la adresa rivalelor, motiv pentru care nu a intrat niciodată în colimatorul fanilor, dar nici nu a fost adulat la echipele pe care a trecut, deşi evoluţiile sale au fost mai mereu convingătoare.

Citeşte: TAMAŞ la Steaua! Reacţie ULUITOARE a familiei noului fundaş al Stelei!

009984

Un „cîine” printre eroii de la Sevilla

Adrian Bumbescu a debutat în Divizia A în 1978, la Universitatea Craiova. Era transferat de Dinamo în 1980 şi devenea repede un jucător important. A luat titlul cu „roş-albii”, dar a fost îndepărtat în mod surprinzător de la Dinamo şi trimis la FC Olt Scorniceşti. De acolo l-a luat Steaua în 1984, iar prestaţiile au fost excelente, iar Bumbescu şi-a cîştigat repede porecla de „Ministrul Apărării”. În 1986 a fost pe teren la Sevilla la cea mai mare performanţă a fotbalului românesc, cîştigarea Cupei Campionilor Europeni. A jucat opt ani la Steaua şi a rămas un jucător de legendă pentru formaţia din Ghencea, foarte apreciat de fani, care i-au uitat definitiv trecutul dinamovist. În 1992, la 32 de ani, lui Bumbescu nu i s-a mai oferit prelungirea contractului, astfel că a trecut la Steaua Mizil, ultima echipă pentru care a jucat înainte de a se retrage.

---------POZE VECHI--------

Cîte un fost rival de fiecare tabără

Un singur fost jucător al Stelei are Dinamo în acest moment în lot, este vorba de Cosmin Matei, decarul şi unul dintre căpitanii echipei. Mijlocaşul de 23 de ani este considerat unul dintre cei mai talentaţi jucători ai „cîinilor”, iar fanii au trecut repede peste trecutul său stelist. De altfel, Matei nu a prins prea multe minute în Ghencea. A ajuns în 2010, dar a fost considerat doar un puşti răsfăţat care nu avea cum să confirme în echipa care avea să domine fotbalul românesc în următorii ani. A fost îndepărtat şi a ajuns în cele din urmă la Dinamo, în 2012, unde şi-a schimbat şi atitudinea. Pentru o echipă aflată în reconstrucţie, Matei a devenit repede un jucător de bază. De partea cealaltă, Steaua l-a luat în această vară pe Srgian Luchin, fost căpitan al lui Dinamo. În Ghencea nu mai este, însă, un jucător atît de influent. Tamaş ar putea fi al doilea fost căpitan al “cîinilor” care ar veni pentru a betona defensiva din Ghencea. Rămîne ce impact ar urma să aibă el în cazul unui transfer.

cosmn-matei-660x400

Ţepele din ultima perioadă

Steaua le-a dat mai multe lovituri de imagine rivalilor în ultima perioadă, dar lucrurile nu au stat la fel de bine pe teren pentru campioană. Cu un lot foarte puternic în acest moment, Steaua nu a asimilat prea bine jucătorii veniţi de la Dinamo, altă dată esenţiali pentru marea rivală. Cel mai elocvent caz din ultima perioadă rămîne Adi Cristea. „Prinţul” a fost adus cu surle şi trîmbiţe de conducerea Stelei, dar a fost întîmpinat cu mare ostilitate de suporterii campioanei. A prins doar cîteva meciuri în Ghencea, iar în cele din urmă a plecat cu scandal. Se judecă şi acum la comisii cu Steaua pentru diferite restanţe financiare. Srgian Luchin a venit din postura de fost căpitan şi jucător de echipă naţională. La Steaua i-a fost imposibil să se lupte pentru un post de titular cu Varela, Szukala şi Papp, astfel că a prins foarte puţine minute în retur. Plecarea polonezului i-ar da o mare şansă în retur. Cum Papp şi Varela par greu de scos din echipă, ironia sorţii face ca Luchin şi Tamaş, cei doi foşti căpitani ai lui Dinamo, să lupte între ei pentru un post de titular. Un alt fost dinamovist adus la Steaua în 2014, Valentin Lemnaru, a fost doar o prezenţă meteorică. A prins doar cîteva minute în echipă, pe terenul lui Aktobe, cînd s-a şi accidentat. A fost trimis înapoi la Universitatea Cluj în aceeaşi perioadă de transferuri în care fusese adus.

cristea1_25694600

26 de meciuri au bifat, la un loc, ultimii trei jucători cu trecut dinamovist transferaţi de Steaua, Cristea, Lemnaru şi Luchin. Doar ultimul mai e în lot

900.000 de euro este cota lui Gabi Tamaş, conform site-ului de specialitate, transfermarkt.de

Tags: