Fotbal intern

“Din Toşca sare mingea 10 metri! Să vină Mourinho sau Guardiola”

Fostul mare internaţional român Marcel Răducanu, cel care este stabilit de foarte mulţi ani în Germania, unde a şi jucat o bună parte a carierei pentru Borussia Dortmund, nu se repede la gâtul...
29.06.2017 | 11:10
Din Tosca sare mingea 10 metri Sa vina Mourinho sau Guardiola

Fostul mare internaţional român Marcel Răducanu, cel care este stabilit de foarte mulţi ani în Germania, unde a şi jucat o bună parte a carierei pentru Borussia Dortmund, nu se repede la gâtul lui Daum, pentru a-l pune la zid pe selecţionerul german al naţionalei noastre, primul tehnician străin din istoria tricolorilor. Dimpotrivă, nu îi vede lui Daum nici o vină pentru parcursul mediocru al echipei naţionale în preliminariile CM.

Ce să facă Daum când Toşca are mingea la picior şi îi sare zece metri? Chipciu a driblat vreodată un jucător, la meciul cu Polonia a driblat vreunul? Ce fotbalişti avem? La under 21, under 19 ne bat toţi şi sunt antrenori români acolo, nu germani. Daum a venit în România cu mentalitatea germană, de câştigător, a venit să schimbe ceva, să aducă ceva nou, dar nu i-a ieşit. Am crezut foarte mult în el de la început, îl respect pentru că ştiu ce a făcut aici, în Germania. Are un nume foarte bun în fotbalul internaţional, a avut rezultate pe unde a fost, a fost campion“.

Baza provine de la juniori şi de la tineret

Marcel Răducanu are o mentalitate complet diferită de cea a antrenorilor noştri. În nenumărate rânduri el a atras atenţia că naţionala Germaniei şi alte reprzentative puternice de pe continentul nostru a avut în spate un nucleu de tineri jucători de mare valoare, gata oricând să intre din mers în angrenajul primei echipe şi că aceşti tineri au obţinut, până să facă pasul mare spre prima reprezentativă, rezultate notabile la nivelul generaţiei lor de vârstă.

Christoph Daum, aparat de Marcel Raducanu. Ce solutii propune (1)

Cu alte cuvinte, dacă vrei performanţă, trebuie să ai mai întîi o bază puternică, reprezentată prin naţionalele de juniori şi under 21, de la care pleacă apoi materia primă de cea mai bună calitate pentru prima echipă. Vârful piramidei nu poate fi altfel atins şi exemple concrete sunt Germania, Belgia, Anglia, Franţa, Portugalia, Spania, care au echipe de juniori şi de tineret extrem de puternice.

Mai bine aduceţi-i pe Guardiola, pe Mourinho şi pe Lucescu, că ştie limba română, să vedem dacă au rezultate cu echipa asta. Acum se apucă şi Piţurcă să spună că el făcea mai multe puncte. Aduceţi-l pe Piţurcă atunci.”

Marcel Răducanu se înscrie astfel în categoria destul de restrânsă a oamenilor de fotbal care nu îl condamnă pe Christoph Daum pentru evoluţia modestă a naţionalei României, care mai are doar şanse teoretice de a termina pe locul doi în grupă.