ULTIMA ORĂ
STEAUA / INTERVIU EXCLUSIV

Cel mai vechi jurist din fotbal: „FCSB poate redeveni Steaua”

Adrian Mititelu a publicat în urmă cu două zile acte din urmă cu 25 de ani, de la Ministerul Tineretului şi Sportului, susţinând că acestea clarifică atât situaţia de la Craiova, dar şi pe cea a Stelei lui Gigi Becali.

Cele mai citite

FANATIK.RO a încercat să facă lumină printre ordine, hotărâri de minister şi termeni juridici, pentru ca omul de rând care nu are cunoştinţe în domeniu să înţeleagă în ce fel pot schimba aceste acte destinele unor echipe de fotbal precum Steaua sau Craiova. Astfel, am apelat la o părere avizată, de la unul dintre cei mai vechi jurişti din fotbalul românesc, Cătălin Ciubotă, fost şef al departamentului juridic al LPF timp de foarte mulţi ani, în mandatul lui Dumitru Dragomir.

Aţi văzut documentele publicate de Mititelu? Sunt lucruri noi pentru dumneavoastră, ca fost jurist al LPF timp de foarte mulţi ani? Neştiute?

Sunt documente care atestă o perioadă în care juridicul în fotbal era sub nivelul fotbalului… Tehnica juridică de redactare mă face să zâmbesc şi îmi aminteşte de perioada de practică a studenției.

„În acei ani, legea era bună pentru chibiţi, nu pentru investitori”

În acel ordin al MTS se arată cum se pot organiza cluburile la acel moment: asociaţii sau societăţi comerciale. Practic, ne puteţi lămuri, ce s-a întâmplat atunci? Cum erau cluburile constituite în acel moment?

În mare parte, cluburile erau asociaţii constituite în conformitate cu o lege veche de aproximativ 60 de ani, respectiv legea persoanelor juridice nr.21/1924. O lege care era bună chibiţilor în fotbal şi nu unui investitor serios, pentru acea vreme. Pe scurt, o lege care nu corespundea realităților şi calității fotbalului care se practica la nivel național şi internațional.

a

Concret, a obligat Ministerul cluburile de fotbal să se transforme din asociaţii în societăţii comerciale sau au avut de ales să rămână asociaţii sau să devină SA-uri?

Există formal acest drept de opțiune, dar el nu era susținut şi de măsuri de încurajare pentru forma de organizare a societăților comerciale. Pe scurt, o anumită detaliere în legislația muncii şi cea de natură fiscală. În plus, multe alte detalii procedurale de organizare. Legea 69/2000 a venit şi a reglementat mai clar aceste aspecte, dar efectele au fost parțiale din cauza apariției crizei economice din 2008. Dar şi a altor contexte.

b

De ce mai există şi acum acele vechi asociaţii, gen Steaua, Dinamo, Craiova, Rapid etc, care sunt în faliment, dacă, conform legii, toate acele asociaţii ar fi trebuit să se reorganizeze în societăţi comerciale?

Pentru că legea permite…

„Gigi poate avea numele Steaua iar, cu puţin noroc”

Concret, pe înţelesul oamenilor, cu ce îl ajută actele publicate de Mititelu pe Gigi Becali?

Actele arată ca asociația murea din punct de vedere sportiv şi juridic. Iar comparația cea mai potrivită este cu melodia lui Mărgineanu: „Jeane, Nu mai plânge, Jeane / Moartea e de formă / Steaua nu-i pe moarte/ Vrea sa se transforme!” Pe scurt, doreau perfomanţă şi palmares, dar … nu aveau! Erau niște continuatori denumiți club sportiv al Armatei fără gloanțe şi fără perspectivă.

c

Dar pe Mititelu in războiul lui cu FRF/LPF?

Acolo este un război al orgoliilor nesatisfăcute. Este clar că nu a fost un abuz, ci doar teribile orgolii de fotbal fără rezonanţă penală. Falimentul Craiovei venea din cauze pur economice şi care s-a transformat într-o polemică penală, cu victime colaterale, deocamdată nedefinitive şi irevocabile.

Cum mai poate întoarce Gigi Becali decizia instanţei de a purta, din nou, numele de Steaua?

Gigi Becali şi FCSB dețin, în mod evident, legal locul în competiţie şi palmaresul. Au propria marcă şi cu puțin profesionalism juridic, dar şi cu „noroc”, va deține şi marca Steaua şi numele comercial. În fond, Gigi Becali a ținut acest nume sus, a administrat marca Steaua, a menținut-o în limitele gloriei de dinainte de 1989! Poate chiar mai mult, pentru că atunci finanțarea venea din banii „contribuabilului” privat. Numele comercial Steaua este doar o problemă de marketing inteligent. Mingea dezumflată este în terenul celor de la CSA, care simt enorm şi văd monstruos! Ei chiar cred într-un proiect care nu are niciun viitor? Chiar şi modul în care şi-au evaluat marca arată o lipsă de strategie.

d

Poate Armata să facă echipa de Liga 1, dacă va promova? Daca da, în ce condiţii? Asociindu-se cu un investitor privat sau cum?

Federația Romană de Fotbal a oferit un comunicat oficial, oferind răspunsul în mod clar. Nu aş vrea sa fiu răutăcios, dar cine s-ar asocia cu Statul Roman într-o afacere, în acest moment? Este o întrebare pur retorică, dat fiind contextul…

„Soluţia Curţii de Apel va arăta adevărul în cazul dezafilierii Craiovei”

Ca om care aţi fost implicat în dosarul Craiova, pe vremea în care eraţi la LPF, cum vi se pare decizia Tribunalului Bucureşti care a oferit daune de 220 milioane de euro pentru FC U Craiova?

Nu am fost implicat decât emoțional, fiind un fan al Craiovei sub acoperire! (Râde) Însă este o decizie cu drept de apel. Dacă daunele au acest cuantum, înseamnă ca România are PIB-ul Statelor Unite! Instanța comercială de la Brașov le-a apreciat ca fantasmagorice, în procesul de faliment. Eu zic să așteptăm soluția Curții de Apel. Aceasta ne va arată adevărul!

Unde s-a greşit la dezafilierea Craiovei?

Nu rata

Întrebarea corectă era: unde a greșit Craiova în dezafilierea ei! Şi cu asta am spus totul.

SPYNEWS.RO
WOWBIZ.RO
Articole similare
Buna Ziua Iasi
A1.RO
SUPERTARI.RO
ZIARULRING.RO
Adaugă un comentariu
Cancanuri