Fotbal intern

Cel mai vechi jurist din fotbal: “FCSB poate redeveni Steaua”

Adrian Mititelu a publicat în urmă cu două zile acte din urmă cu 25 de ani, de la Ministerul Tineretului şi Sportului, susţinând că acestea clarifică atât situaţia de la Craiova, dar şi pe...
05.04.2017 | 12:35
Cel mai vechi jurist din fotbal FCSB poate redeveni Steaua

Adrian Mititelu a publicat în urmă cu două zile acte din urmă cu 25 de ani, de la Ministerul Tineretului şi Sportului, susţinând că acestea clarifică atât situaţia de la Craiova, dar şi pe cea a Stelei lui Gigi Becali.

FANATIK.RO a încercat să facă lumină printre ordine, hotărâri de minister şi termeni juridici, pentru ca omul de rând care nu are cunoştinţe în domeniu să înţeleagă în ce fel pot schimba aceste acte destinele unor echipe de fotbal precum Steaua sau Craiova. Astfel, am apelat la o părere avizată, de la unul dintre cei mai vechi jurişti din fotbalul românesc, Cătălin Ciubotă, fost şef al departamentului juridic al LPF timp de foarte mulţi ani, în mandatul lui Dumitru Dragomir.

Aţi văzut documentele publicate de Mititelu? Sunt lucruri noi pentru dumneavoastră, ca fost jurist al LPF timp de foarte mulţi ani? Neştiute?

Sunt documente care atestă o perioadă în care juridicul în fotbal era sub nivelul fotbalului… Tehnica juridică de redactare mă face să zâmbesc şi îmi aminteşte de perioada de practică a studenţiei.

“În acei ani, legea era bună pentru chibiţi, nu pentru investitori”

În acel ordin al MTS se arată cum se pot organiza cluburile la acel moment: asociaţii sau societăţi comerciale. Practic, ne puteţi lămuri, ce s-a întâmplat atunci? Cum erau cluburile constituite în acel moment?

În mare parte, cluburile erau asociaţii constituite în conformitate cu o lege veche de aproximativ 60 de ani, respectiv legea persoanelor juridice nr.21/1924. O lege care era bună chibiţilor în fotbal şi nu unui investitor serios, pentru acea vreme. Pe scurt, o lege care nu corespundea realităţilor şi calităţii fotbalului care se practica la nivel naţional şi internaţional.

a

Concret, a obligat Ministerul cluburile de fotbal să se transforme din asociaţii în societăţii comerciale sau au avut de ales să rămână asociaţii sau să devină SA-uri?

Există formal acest drept de opţiune, dar el nu era susţinut şi de măsuri de încurajare pentru forma de organizare a societăţilor comerciale. Pe scurt, o anumită detaliere în legislaţia muncii şi cea de natură fiscală. În plus, multe alte detalii procedurale de organizare. Legea 69/2000 a venit şi a reglementat mai clar aceste aspecte, dar efectele au fost parţiale din cauza apariţiei crizei economice din 2008. Dar şi a altor contexte.

b

De ce mai există şi acum acele vechi asociaţii, gen Steaua, Dinamo, Craiova, Rapid etc, care sunt în faliment, dacă, conform legii, toate acele asociaţii ar fi trebuit să se reorganizeze în societăţi comerciale?

Pentru că legea permite…

“Gigi poate avea numele Steaua iar, cu puţin noroc”

Concret, pe înţelesul oamenilor, cu ce îl ajută actele publicate de Mititelu pe Gigi Becali?

Actele arată ca asociaţia murea din punct de vedere sportiv şi juridic. Iar comparaţia cea mai potrivită este cu melodia lui Mărgineanu: “Jeane, Nu mai plânge, Jeane / Moartea e de formă / Steaua nu-i pe moarte/ Vrea sa se transforme!” Pe scurt, doreau perfomanţă şi palmares, dar … nu aveau! Erau nişte continuatori denumiţi club sportiv al Armatei fără gloanţe şi fără perspectivă.

c

Dar pe Mititelu in războiul lui cu FRF/LPF?

Acolo este un război al orgoliilor nesatisfăcute. Este clar că nu a fost un abuz, ci doar teribile orgolii de fotbal fără rezonanţă penală. Falimentul Craiovei venea din cauze pur economice şi care s-a transformat într-o polemică penală, cu victime colaterale, deocamdată nedefinitive şi irevocabile.

Cum mai poate întoarce Gigi Becali decizia instanţei de a purta, din nou, numele de Steaua?

Gigi Becali şi FCSB deţin, în mod evident, legal locul în competiţie şi palmaresul. Au propria marcă şi cu puţin profesionalism juridic, dar şi cu “noroc”, va deţine şi marca Steaua şi numele comercial. În fond, Gigi Becali a ţinut acest nume sus, a administrat marca Steaua, a menţinut-o în limitele gloriei de dinainte de 1989! Poate chiar mai mult, pentru că atunci finanţarea venea din banii “contribuabilului” privat. Numele comercial Steaua este doar o problemă de marketing inteligent. Mingea dezumflată este în terenul celor de la CSA, care simt enorm şi văd monstruos! Ei chiar cred într-un proiect care nu are niciun viitor? Chiar şi modul în care şi-au evaluat marca arată o lipsă de strategie.

d

Poate Armata să facă echipa de Liga 1, dacă va promova? Daca da, în ce condiţii? Asociindu-se cu un investitor privat sau cum?

Federaţia Romană de Fotbal a oferit un comunicat oficial, oferind răspunsul în mod clar. Nu aş vrea sa fiu răutăcios, dar cine s-ar asocia cu Statul Roman într-o afacere, în acest moment? Este o întrebare pur retorică, dat fiind contextul…

“Soluţia Curţii de Apel va arăta adevărul în cazul dezafilierii Craiovei”

Ca om care aţi fost implicat în dosarul Craiova, pe vremea în care eraţi la LPF, cum vi se pare decizia Tribunalului Bucureşti care a oferit daune de 220 milioane de euro pentru FC U Craiova?

Nu am fost implicat decât emoţional, fiind un fan al Craiovei sub acoperire! (Râde) Însă este o decizie cu drept de apel. Dacă daunele au acest cuantum, înseamnă ca România are PIB-ul Statelor Unite! Instanţa comercială de la Braşov le-a apreciat ca fantasmagorice, în procesul de faliment. Eu zic să aşteptăm soluţia Curţii de Apel. Aceasta ne va arată adevărul!

Unde s-a greşit la dezafilierea Craiovei?

Întrebarea corectă era: unde a greşit Craiova în dezafilierea ei! Şi cu asta am spus totul.