Interviu

INTERVIU cu Darren Cahill despre Simona Halep:”Asta trebuie să facă”

Darren Cahill este cel mai longeviv antrenor al Simonei Halep de cînd românca a ajuns în topul WTA. Australianul e şi unul dintre cei mai rîvniţi tehnicieni din lume, iar presa internaţională...
10.12.2016 | 00:05
INTERVIU cu Darren Cahill despre Simona HalepAsta trebuie sa faca

Darren Cahill este cel mai longeviv antrenor al Simonei Halep de cînd românca a ajuns în topul WTA. Australianul e şi unul dintre cei mai rîvniţi tehnicieni din lume, iar presa internaţională scrie că Novak Djokovic vrea să îl aibă ca antrenor începînd cu noul sezon. 

Dar, fostul antrenor al lui Agassi, Hewitt, Andy Murray, Fernando Verdasco şi al Anei Ivanovic e în România şi transpiră cot la cot cu Simona Halep, în pregătirea noii stagiuni. Cahill vrea să o ajute pe Halep să îşi îndeplinească visul, acela de a cîştiga un Grand Slam.

Darren Cahill a acordat pentru FANATIK.RO un interviu în care a vorbit despre noua stagiune, dar şi despre controversatele pauze de coaching de anul trecut. În plus, australianul a lămurit şi situaţia zvonurilor privind interesul lui Novak Djokovic.

 “O schimbare foarte mare faţă de anul trecut, cînd Simona se lupta cu un virus”

Bună ziua, domnule Cahill. Cum a mers perioada de pregătire alături de Simona Halep în România?

– Au fost două săptămîni şi jumătate foarte bune, fructoase. Joacă bine, din punct de vedere fizic se simte foarte bine. O schimbare foarte mare faţă de anul trecut cînd Simona se lupta cu un virus şi nu era în deplinătatea forţelor. Fiind foarte bine din punct de vedere fizic, ne putem concentra pe tenis şi totul merge foarte bine acum.

Aţi venit de cîteva ori în ţara noastră. Vă place?

– Mă bucur de fiecare dată cînd vin. E o ţară frumoasă. Am împărţit antrenamentele şi am făcut stagii de pregătire şi la munte. Acolo am făcut antrenamente foarte bune, apoi ne-am întors la Bucureşti şi am făcut multe antrenamente la centrul domnului Ţiriac, atît pe teren, cît şi în sala de forţă. E un oraş foarte frumos.

rjz

“Nu am vrut să fie job, am vrut să fie love”

Simona spunea că dumneavoastră sînteţi cel care veniţi cu lucrurile amuzante la antrenament.. Cît de important e să existe astfel de lucruri?

– Cred că e foarte important să ai un scop în momentul în care te pregăteşti. Noi încercăm să diversificăm munca. Trebuie să avem şi amuzament. Asta e ceea ce facem şi e viaţa noastră. Dacă nu te bucuri, devine un simplu job. Nu am vrut să fie job, am vrut să fie love (n.r. dragoste). Vreau să intrăm pe teren, să ne stabilim un scop şi să ne bucurăm de fiecare secundă.

Urmează un stagiu de antrenament în Australia…

– Da. E vara australă acum şi e foarte important să ne adaptăm condiţiilor. Sînt foarte diferite. În Europa e iarnă şi Simona va merge în Australia pentru a efectua ultima parte a pregătirii în condiţii de căldură mare. Sperăm că va fi gata pentru primul turneu. 

rw3

“Eu sînt antrenorul Simonei Halep şi asta e tot” 

Novak Djokovic îşi caută antrenor şi numele dumneavoastră a fost vehiculat. Cum comentaţi?

– Cred că Novak şi Boris au avut o relaţie extraordinară. Şase turnee de Grand Slam în ultimiii 3 ani e formidabil. Boris Becker i-a adus cu siguranţă un plus lui Nole şi l-a făcut să cîştige mai multe turnee. Recordurile vorbesc pentru acest parteneriat. Eu sînt antrenorul Simonei Halep şi asta e tot. 

Sînteţi antrenorul Simonei de aproape 2 ani. Cum aţi caracteriza-o ca persoană?

– E o persoană grozavă pe care să o ai în preajmă. Cred că e necesar ca în relaţia antrenor-jucător să poţi să te înţelegi şi în afara terenului şi să fii sigur că există o conexiune, să ai aceleaşi standarde, să vrei aceleaşi lucruri şi să te bucuri de aceleaşi lucruri. Amîndoi vrem să avem cel mai mare succes şi muncim pentru asta. Cîteodată avem nevoie de timp pentru asta.

gr

“Aş vrea ca Halep să poată să fie mai independentă în timpul unui meci”

Cum caracterizaţi sezonul recent încheiat?

– Stagiunea trecută a fost una foarte bună. La nivelul ei, totul se rezumă la rezultate şi evoluţia în turneele de Grand Slam. Pe acest lucru ne vom concentra în 2017 şi vor prima performanţele în Grand Slam. 

Pauzele de coaching din turneele WTA au fost unul din punctele de interes şi aprig discutate. Nu de puţine ori, Simona întorcea meciul după o discuţie cu dumneavoastră, ulterior s-a spus că încercaţi să le folosiţi mai puţin. Puteţi să ne explicaţi?

– Da. Încercăm să folosim mai puţin pauzele de coaching pentru că în turneele de Grand Slam nu pot fi utilizate. În turneele WTA putem învăţa mult unul de la celălalt, dar scopul e ca Simona să fie autodidactă în aceste situaţii. Aş vrea ca Halep să poată să fie mai independentă în timpul unui meci, ca şi cum nu aş fi acolo. Asta vreau să fac. Să o ajut cînd trebuie, dar să aibă şi un grad de independenţă şi să poată ieşi din situaţiile dificile de una singură. Iar în turneele de Grand Slam, asta trebuie să faci. 

r32

Sînteţi o echipă mai puternică pe zi ce trece?

– Acesta e scopul. Nu ştiu. Pînă la urmă, rezultatele vor vorbi. Lucrăm mult în acea direcţie şi vom continua. Ce pot să vă spun e că Simona Halep dă totul să atingă potenţialul ei maxim şi abia aşteptăm sezonul 2017. 

51 de ani a împlinit Darren Cahill pe 2 octombrie

2015 e anul în care Darren Cahill a început colaborarea cu Simona Halep

“Secretul colaborării e respectul reciproc. Eu cred în el, el crede în mine. E cel mai important. Nu ne-am certat niciodată. Eu ascult mereu ceea ce spune, dar şi el ascultă punctul meu de vedere”, (Simona Halep)