Fotbal international

Minunea numită Islanda! Lucruri NEŞTIUTE despre surpriza de la EURO

Eliminarea Angliei de către Islanda reprezintă unul dintre şocurile fotbalistice care vor rămîne în istoria fotbalului mondial....
28.06.2016 | 11:27
Minunea numita Islanda Lucruri NESTIUTE despre surpriza de la EURO

Eliminarea Angliei de către Islanda reprezintă unul dintre şocurile fotbalistice care vor rămîne în istoria fotbalului mondial.

Povestea Islandei este uimitoare, iar istoria ţării cu cel mai nordic oraş-capitală reprezintă unul dintre argumentele care fac din această ţară o minune a lumii contemporane. FANATIK.RO propune cititorilor o incursiune printre tradiţiile, obiceiurile şi aspectele unice ale ţării care a surprins întreaga lume.

Islanda, “ţara gheţii şi a focului”, este ţara contrastelor uluitoare şi a frumuseţii incredibile, creată de forţele naturii şi locuită de un popor paşnic şi civilizat. Capitala Reykjavik este cea mai nordică din lume şi în acelaşi timp cea mai curată.
-Islanda are un indice de alfabetizare de 100%. Mai exact, pe insulă nu există analfabeţi.

-Islanda este doar puţin spre sud de la Cercul Arctic, deci zilele de vară şi nopţile de iarnă sînt lungi – pe 21 decembrie soarele răsare la 11:30 şi apune la 3:30, iar pe 21 iunie soarele apune pe la miezul nopţii şi răsare la ora 3:00 dimineaţa.

-Fiecare al zecelea om e scriitor. Islanda este ţara cu cei mai mulţi scriitori, cele mai multe opere publicate şi cele mai multe cărţi citite pe cap de locuitor dintre toate statele lumii.

-Islandezii cred că obiceiul de aţi sufla nasul este nociv pentru sănătate, aşa că aici toţi încearcă să se abţină de la asemenea obicei în public.

-Este şi ţara în care se urmăresc cele mai multe filme din lume, cu o medie de 5,1 bilete de cinema pe cap de locuitor pe an, dublu faţă de media vest-europeană, triplu faţă de germani şi de cinci ori mai mult decît japonezii.

-Islanda nu are restaurante McDonalds, ultimul a fost închis în 2008.

-Islanda asigură 85% din energie din surse regenerabile, în special hidroenergie şi energie geotermală.

-Inedit este şi faptul că numele de familie al islandezilor este într-o continuă schimbare. Islanda menţine încă sistemul arhaic nordic al numelor. Fiul nu moşteneşte numele de familie. Dacă pe tată îl cheamă Gustaf, iar pe fiul acestuia Jon, se va numi Jon Gustafsson, adică ”fiul lui Gustaf”. Dacă are şi o fiică, Kristin, ea se va numi Kristin Gustafdottir, adică ”fiica lui Gustaf”.

-Apa de robinet este pompată din izvor direct în casele islandezilor, este destul de pură ca să nu necesite nici o filtrare.

-Islanda este singurul stat NATO fără armată terestră, aeriană sau forţe navale. Insula posedă doar o pază de coastă înarmată.

-Poliţia din Islanda nu poartă arme, pistoale

-Islanda a avut o ieşire originală din criza economică de acum cîţiva ani destul de originală. Intrată în criză, ca majoritatea ţărilor europene, Islanda a avut nevoie de banii FMI pentru a depăşi momentul. Numai că parlamentarii islandezi nu au ajutat băncile cu banii. Mai mult, le-au lăsat să falimenteze. Iar bancherii consideraţi vinovaţi au fost condamnaţi şi închişi în închisoare. E singura ţară care a făcut acest lucru!

-Democraţia, în formatul ei actual, s-a născut în Islanda. Parlamentul islandez a fost înfiinţat acum mai bine de 1000 de ani.

-În Islanda sînt mai multe oi decît populaţie. Sînt peste 700.000 de ovine pe insulă. Iar oameni aproximativ 320.000.

-Reykjavik este capitala cea mai nordică din lume şi mai mult de 60% din populaţie locuieşte în acest oraş.

-Pînă în anii şaptezeci a secolului XX , legislaţia islandeză permitea uciderea cetăţenilor de origine turcă fără ca făptaşii să fie traşi la răspundere. Această se datorează unui conflict istoric cu piraţii turci care jefuiau ţara .

-Toată lumea din Islanda vorbeşte engleza, limbă obligatorie începînd de la 11 ani.

-Majoritatea islandezilor încă mai cred în elfi şi troli, ceea ce duce la dificultăţi în construirea unei case sau a unui drum. Înainte de a începe construcţia consultă imediat o “vrăjitoare”, pentru a afla dacă este posibil să mute o piatra sau alta pentru că sub ea poate să locuiască un elf. Astfel pentru a nu supăra elfii, islandezii recurg la ritualuri magice, uneorii ung pietrele cu miere.

-Pînă în 1989, berea era ilegală în Islanda.