News

20 de ani fără TUNAR. 3 POVEŞTI tari cu Oblemenco. “Tu cine eşti?”

Pe 1 septembrie 1996 s-a stins din viaţă unul dintre cei mai iubiţi jucători din istoria Universităţii Craiova, cel supranumit "Tunarul" de suporterii din Bănie, marele Ion Oblemenco....
02.09.2016 | 00:03
20 de ani fara TUNAR 3 POVESTI tari cu Oblemenco Tu cine esti

Pe 1 septembrie 1996 s-a stins din viaţă unul dintre cei mai iubiţi jucători din istoria Universităţii Craiova, cel supranumit “Tunarul” de suporterii din Bănie, marele Ion Oblemenco.

În urmă cu 20 de ani România a fost zguduită de o veste tragică. Într-un meci amical al formaţiei Hassania Agadir, Ion Oblemenco s-a prăbuşit la marginea terenului. Echipa sa juca împotriva celor de la Sidi Kacem, antrenată de alt român Alexandru Moldovan (n.r. – poreclit “Roşu” pe cînd juca la Dinamo). Oblemenco a fost foarte afectat de greşelile unui arbitru marocan la scorul de 1-1. Supărat că golul înscris de echipa sa a fost anulat, fostul mare atacant al Universităţii Craiova a suferit un infarct. La spital nu s-a mai putut face nimic şi s-a consemnat decesul acestuia la doar 51 de ani.

FANATIK.RO a luat legătura cu cîţiva foşti mari fotbalişti ai Universităţii Craiova, care ne-au povestit amintiri cu regretatul Ion Oblemenco.

Tupeistul puşti Balaci: “Dar tu cine eşti de te iei de mine?”

Unul dintre bunii prieteni şi foşti colegi de echipă ai lui Ion Oblemenco a fost Silviu Stănescu, 72 de ani. Contactat de FANATIK.RO, acesta a acceptat cu mare plăcere să discute despre “Tunarul din Bănie”.

“Nelu Oblemenco a fost un fotbalist mare de tot al României care a murit cu imensul regret că nu a jucat nici un minut într-un meci oficial pentru naţionala noastră, deşi el a fost golgheterul ţării de patru ori. În această dimineaţă am fost la biserică şi am aprins o lumînare pentru el. Îl cunosc pe Nelu de la juniori şi pot să vă spun că şansa noastră, a celor care am jucat la Universitatea Craiova în anii 60-70, a fost că oamenii de la Rapid nu l-au băgat pe Oblemenco să joace la ei şi aşa am putut să punem mîna pe el şi să îl aducem la Craiova.

Ion Oblemenco a fost un adevărat lider. A fost căpitanul nostru şi a crescut sub aripa sa pe majoritatea jucătorilor care au făcut performanţă în Craiova Maxima. Păi noi l-am pupat după goluri pe Oblemenco mai mult decît ne-am pupat nevestele acasă! Vreau să vă spun o amintire despre Oblemenco şi Balaci. Pe Ilie Balaci îl consider cel mai mare fotbalist român al tuturor timpurilor. Avea toate calităţile. Făcea faza defensivă, construia magistral, lovea cu capul şi finaliza la fel de bine şi cu stîngul, dar şi cu dreptul. Cum s-au cunoscut Oblemenco şi Balaci? La vremea respectivă Oblemenco avea vreo 30 de ani, iar Ilie 16-17 ani… 

Era un meci şcoală între între echipa mare a Universităţii şi echipa noastră de tineret la care juca Balaci. La o fază pe la mijlocul terenului, Ilie a intrat tare de tot la Oblemenco şi l-a pus jos. Nelu s-a ridicat şi i-a strigat antrenorului lui Balaci de la tineret: «Nene, de unde dracu’ l-ai adus pe ăsta aici?»… Spre surprinderea tuturor Balaci nu s-a lăsat mai prejos: «Dar tu cine eşti de te iei de mine?»… Am încremenit cu toţi pe teren. Marele Oblemenco, căpitanul nostru, fusese doborît de un puşti, iar acesta ridicase vocea la el! Nelu, însă, după ce s-a calmat, s-a dus la Balaci, l-a luat prieteneşte de ceafă şi i-a spus că îi place de el, iar de a doua zi ar face bine să vină la antrenamentele echipei mari. Acesta a fost Oblemenco, care ulterior l-a luat sub aripa sa şi pe Gheorghiţă Geolgău. Eu îl recomandasem la Craiova şi l-am rugat pe Nelu să aibă grijă de el”, şi-a amintit Silviu Stănescu pentru FANATIK.RO.

“Am debutat la 15 ani şi 9 luni alături de el”

FANATIK.RO a luat legătura şi cu Gheorghiţă Geolgău pentru a povesti ce a simţit în momentul în care a debutat alături de de Ion Oblemenco la Universitatea Craiova.

“Cînd spui Universitatea Craiova spui Ion Oblemenco şi Ilie Balaci. Nu îmi vine să cred că au trecut 20 de ani de la dispariţia lui nea Nelu. Eu am avut onoarea să debutez în echipa mare a Universităţii Craiova la 15 ani şi nouă luni, în 1976. L-am schimbat în atac pe Cămătaru şi am făcut pereche cu marele Ion Oblemenco. Jucam împotriva celor de la UTA  şi am cîştigat cu scorul de 3-1. Toată lumea dorea să fie ca Oblemenco la vremea respectivă.

Pe mine mă adusese la Craiova fostul jucător şi antrenor al Universităţii, Silviu Stănescu. Dînsul era coleg de generaţie cu Oblemenco şi bun prieten. I-a spus lui nea Nelu să aibă grijă de mine, iar eu stăteam doar prin preajma lui. Apoi nea Nelu a fost şi omul care, în 1994, a contribuit la aducerea mea în club ca şi conducător. Oblemenco a fost un atacant mare de tot. Avea un şut năprasnic. Vestea că a murit în Maroc am primit-o de la Beldeanu. Nu mi-a venit să cred. Nea Nelu avea atunci doar 51 de ani”, a povestit Gheorghiţă Geolgău pentru FANATIK.RO.

“M-a băgat la pauză direct de la botez!”

Din aceste amintiri nu avea cum să lipsească şi inegalabilul Ilie Balaci. “Nea Nelu pentru mine a fost ca un tată, ca un frate mai mare, coleg de echipă, dar şi antrenor. Am foarte multe amintiri cu el. Am amintiri şi ca antrenor, dar şi din postura de colegi de echipă, deşi eu eram doar un puşti pe vremea aia. Aveam 16-17 ani.

În primul an am jucat în echipa de bază a Universităţii cu acordul lui Deselnicu, Oblemenco şi Ivan. Ei erau cei mai tari din echipă. La un meci trebuia sa bată nea Nelu un penalty. L-am lăsat să pună balonul pe var, iar în nebunia mea am fugit şi am tras… Am marcat, iar apoi îmi era frică de ei să intru în vestiar la pauză. O altă amintire cu nea Nelu e din postura de antrenor al meu.

Îmi aduc aminte că mă învoise pentru ziua de vineri să particip la un botez în calitate de naş. Lucrul acesta s-a întîmplat la un prieten de-al meu. El era de etnie rromă, iar al naibii petrecerea aia s-a întins şi pe ziua de sîmbătă, iar eu nu m-am mai dus în cantonament cu echipa. Aşa că am ajuns la stadion chiar în ziua jocului, duminică. Oblemenco era negru de supărare. Cînd m-a văzut mi-a spus că nu mă bagă în primul „11”. Cred că nici nu prea avea de gînd să mă bage în teren. Mi-a spus că mă trece doar pe foaia de joc. Am luat loc pe bancă, iar nea Nelu se tot agita pe margine deoarece în tribune erau 35.000 de spectatori, jucam cu Sportul, iar la pauză era 0-0.

Dintr-o dată s-a întors către mine şi mi-a zis că nu are ce să îmi facă, că trebuie să mă bage să cîştigăm meciul. Cînd m-am apucat să fac exerciţiile de încălzire abia îmi trăgeam sufletul de oboseală. Stomacul mi se întorcea pe dos. Făceam încălzirea alături de Pavel Badea, care el era foarte tînăr pe atunci şi se uita la mine cum mă chinuiam. M-am uitat în tribune, iar oamenii ăia mi-au dat putere să trag de mine. Am intrat după pauză şi am dat patru pase de gol. Am cîştigat cu 4-0, iar după meci m-am dus direct acasă şi am dormit vreo 24 de ore”, a rememorat Ilie Balaci pentru FANATIK.RO.

Cine a fost Ion Oblemenco

A jucat 285 de meciuri în divizia A şi a înscris în total 170 de goluri

Palmaresul ca antrenor al Ştiinţei: 85 partide, 49 victorii, 13 egaluri, 23 de înfrîngeri

A cîştigat de 4 ori titlul de golgheter al României: 1966/67, 1969/70, 1971/72, 1972/73

Cetăţean de onoare – post mortem – al municipiului Craiova