News

Operaţie ÎN PREMIERĂ la Spitalul Bagdasar Arseni din Capitală. Dispozitivul este decontat de stat

O echipă de medici de la Spitalul "Bagdasar Arseni", condusă de neurochirurgul Jean Ciurea, a efectuat la începutul acestei săptămâni o intervenţie chirurgicală în premieră în România la o...
21.10.2016 | 11:45
Operatie IN PREMIERA la Spitalul Bagdasar Arseni din Capitala Dispozitivul este decontat de stat

O echipă de medici de la Spitalul “Bagdasar Arseni”, condusă de neurochirurgul Jean Ciurea, a efectuat la începutul acestei săptămâni o intervenţie chirurgicală în premieră în România la o pacientă cu distonie primară complexă cervicală şi axială, operaţia constând în introducerea unui electrostimulator la nivelul ţesutului cerebral.

“Luni a fost realizată prima intervenţie la o pacientă cu distonie, iar marţi a fost operat cel de-al doilea pacient. Prima pacientă operată avea distonie primară complexă cervicală şi axială. Distonia reprezintă o tulburare de mişcare care poate să nu răspundă la tratament medicamentos şi trebuie luat în considerare tratamentul chirurgical, care poate fi ablativ sau neuromodulator. Există forme de distonie care epuizează pacientul, pentru că nu permit ca acesta să se hrănească şi să se odihnească”, a explicat neurochirurgul.

El a semnalat că, în prezent, în România nu există un registru al pacienţilor cu distonie.

“Formele sunt diferite, sunt grade diferite de evoluţie, nu există în momentul de faţă un diagnostic genetic care să se efectueze de rutină la aceşti pacienţi”, a precizat Ciurea.

Medicul a spus că durata unei astfel de intervenţii variază între şase şi opt ore.

“Această intervenţie vizează o structură din creier cunoscută drept ‘Globus Pallidus, pars interna’ în care se introduce un electrod de neuromodulare. Electrozii cerebrali se află conectaţi la generatorul de puls aflat undeva în regiunea subclaviculară stânga prin extensii, sistemul aflându-se subcutanat în totalitate. Dispozitivul poate fi reîncărcat din exterior, prelungindu-se durata de viaţă a generatorului”, a mai explicat medicul neurochirurg.

Potrivit acestuia, atât operaţia, cât şi dispozitivul sunt decontate de CNAS, programul prin care se realizează aceste intervenţii reprezentând “o necesitate” pentru România.

Neurochirurgul a declarat că deocamdată acest gen de intervenţie se realizează la Spitalul “Bagdasar Arseni”, însă vor avea loc operaţii de acest tip şi la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, scrie Agerpres.

Preţul unui electrostimulator se situează în jurul valorii de 20.000 de euro dar costurile ar fi mult mai mari dacă intervenţia s-ar efectua în afara ţării.

“Numărul celor care ar putea fi operaţi depinde de numărul de aparate disponibile, de registrul naţional care ar trebui să fie făcut cât mai curând. Acest sistem are nevoie de o observare medicală competentă”, a punctat specialistul.

El a precizat că medicii de la Spitalul “Bagdasar Arseni” care au participat la aceste intervenţii s-au pregătit în Italia, Franţa, Germania şi SUA.

SURSA: romaniatv.net