Fotbal international

LIGA EUROPA. Bătălia poreclelor. “Dracii negri” sau “ŞTRUMFII”?

32 de echipe sunt în şaisprezecimile Ligii Europa, iar diseară vor avea loc partidele tur ale acestor duble. UEFA a profitat de ocazie şi a publicat poreclele celor 32 de echipe care ascund în...
16.02.2017 | 08:45

32 de echipe sunt în şaisprezecimile Ligii Europa, iar diseară vor avea loc partidele tur ale acestor duble. UEFA a profitat de ocazie şi a publicat poreclele celor 32 de echipe care ascund în spate o adevărat istorie.

2

1. FC KRASNODAR – Byki (Taurii) 

– Echipa fondată în 2008 a primit porecla de “taurii” deoarece patronului Sergei Galitslki a considerat că este un simbol adecvat pentru echipa lui.

FENERBAHCE – Sari Kanaryalar (Canarii Galbeni)

– Cihat Arman a jucat pentru Fener între 1932 şi 1952, iar porecla a fost inspirată de la el. Acesta alegea mereu să poarte echipament de culoare galbenă, iar mişcările sale îi duceau pe suporteri cu gândul la zborul unei păsări.

2. AZ ALKMAAR – Kaaskoppen (Capete de brânză) 

– Oraşul Alkmaar este faimos în Olanda pentru brânza produsă, şi pentru târgul săptămânal de brânză.

LYON – Les Gones (Copiii) 

– Denumirea echipei provine dintr-un dialect local, unde aceasta este poreclită echipa copiilor.

3. ASTRA GIURGIU – Dracii Negri

– În 1921, un grup de ingineri români, englezi şi olandezi, ce lucrau în rafinăriile din Ploieşti, fondau echipa Astra. Porecla, “Dracii Negri”, a venit ca un răspuns faţă de cea a Petrolului Ploieşti, “Lupii Galbeni”.

GENK – De Smurfen (Ştrumfii) 

– Porecla a fost aleasă de fani şi porneşte de la culorile clubului, alb şi albastru.

4. CELTA VIGO – Olivicos (Măslinele)

– Vigo este cunoscut sub numele de “Oraşul Măslinilor”, toate acestea datorită solului foarte fertil din zonă. De aici a promit şi porecla echipei Celta Vigo.

ŞAHTAR – Minerii 

– Regiunea Donbass este cunoscută în Ucraina pentru minele existente acolo.

5. ROSTOV – Galben-Albaştrii 

– Porecla se referă la culorile echipei.

SPARTA PRAGA – Železná Sparta (Sparta de Fier)

6. GENT – Buffalos (Bivolii)

– Porecla a fost inspirată chiar de americanul Buffalo Bill. Acesta a trecut prin Gent alături de circul Barnum&Bailey, iar echipa local[ care tocmai fusese fondată a adoptat figura unui nativ american pe post de stemă.

TOTTENHAM – Spurs (Pintenii)

– Porecla e inspirată din numele lui Harry Hotspur, un personaj din opera lui Shakespeare, Henry IV.

7. LUDOGOREŢ RAZGRAD – Vulturii

– Explicaţia acestei porecle ar fi următoarea: Razgrad este înfrăţit cu Oraşul rusesc Orel, care în traducere înseamnă vultur.

FC COPENHAGA – Byens Hold (Echipa Oraşului)

– Fanii au decis să pună această poreclă echipei deoarece joacă în centrul oraşului. Aşadar este echipa tuturor.

8. BORUSSIA MONCHENGLADBACH – Fohlenelf (Mânjii)

– În anii 70 echipa practica un joc dinamic cu o viteză incredibilă. Porecla reprezintă denumirea cailor tineri, şi a fost pusă echipei datorită jucătorilor foarte tineri care jucau pentru Borussia la acea vreme.

FIORENTINA – Gigliati (Crinii) 

– Crinul este simbolul oraşului Florenţa.

9. OLYMPIACOS – Thrylos (Legenda) 

– Ca şi în cazul celor de la APOEL, porecla a venit în urma unor rezultate foarte bune ale clubului, de această dată în diferite turnee amicale cu echipe din străinătate.

OSMANLISPOR – Akincilar (Cavalerii)

– Osmanlispor vine din combinarea cuvintelor otoman şi sport. Porecla face trimitere la o fostă unitate din armata otomană.

10. ANDERLECHT – Paarswit (Alb-Violeţii)

– În 1908, viitoarea Regină a Belgiei, Elisabeta de Bavaria, se pregătea să facă turul oraşului Bruxelles, într-o trăsură de flori albe şi violete. De atunci, acestea au rămas culorile echipei unde evoluează Nicolae Stanciu şi Alexandru Chipciu. Totodată, Anderlecht e considerat clubul regal al Belgiei.

ZENIT – Zenitchiki

– Denumirea unui avion din armata rusă.

11. ATHLETIC BILBAO – Leones (Leii)

– Catedrala oraşului Bilbao poartă numele San Mames, după un sfânt care a fost aruncat de către romani în groapa cu lei. Animalele nu l-au atacat, ci s-au aşezat la picioarele sale. Aşadar jucătorii lui Athletic reprezintă leii, ce apără stadionul cu acelaşi nume precum catedrala, San  Mames.

APOEL NICOSIA – Thrylos (Legenda) 

– Apoel Nicosia a primit această poreclă după ce între 1936 şi 1940, clubul a reuşit să cîştige de fiecare dată titlul naţional.

12. HAPOEL BEER SHEVA – Cămilele

– Se spune că prin Beer Sheva au trecut personaje biblice precum Moise, Avraam sau Regele Solomon, călare pe cămile. Oraşul fiind situat în deşertul Negev.

BEŞIKTAŞ – Vulturii Negri

– Porecla a fost primită în sezonul 1940-1941, atunci când Beşiktaş  termina sezonul fără înfrângere. Într-o partidă cu rivala locală Suleymaniye, scorul era 1-0, însă echipa a atacat în valuri  şi a câştigat cu 6-0. Astfel, impresionat de jocul echipei preferate, un pescar pe nume Mehmet Galin a strigat puternic, “Haideţi, vulturilor negri. Atacaţi, vulturilor!”, şi porecla a rămas neschimbată până în momentul de faţă.

13. LEGIA VARŞOVIA – Wojskowi (Echipa Armatei)

– Legia a fost fondată de către soldaţi ai armatei poloneze, motiv pentru care va rămâne în istorie drept “Echipa Armatei”.

AJAX AMSTERDAM – De Godenzonen (Copiii Zeilor)

– cea mai titrată echipă din Olanda poartă numele unui personaj din mitologia greacă. Ajax, vărul lui Ahile, era considerat al doilea cel mai puternic erou grec care a murit neînfrânt.

14. MANCHESTER UNITED – Diavolii Roşii 

– Porecla a fost pusă de Sir Matt Busby în 1960, după ce înainte aceştia erau porecliţi “păgânii”.

SAINT-ETIENNE – Les Verts (Verzii)

– Porecla este inspirată de parasolarul din biroul lui Geoffroy Guichard, fondatorul echipei.

15. PAOK – Dikefalos Aetos (Vulturul cu două capete)

– Porecla se inspiră din stema Imperiului Bizantin, ce conţinea un vultur cu două capete.

SCHALKE – Minerii

– Gelsenkirchen este un oraş faimos în Germania pentru industria mineritului.

16. VILLARREAL – El Submarino Amarillo (Submarinul Galben) 

– Porecla este inspirată din melodia Famous Five, după ce fanii au schimbat versurile în “Villarreal are yellow, they are yellow”.

AS ROMA – Lupii

– Lupul reprezintă simbolul oraşului, făcând trimitere la legenda lui Romulus şi Remus.