Fotbal international

Povestea lui Max Verstappen, cel mai tînăr cîştigător F1 din ISTORIE

Max Verstappen a cîştigat prima cursă din carieră în Marele Premiu al Cataluniei. Pilotul Red Bull a devenit cel mai tînăr învingător într-o cursă de Formula 1, la 18 ani şi 227 de zile,...
16.05.2016 | 00:04
Povestea lui Max Verstappen cel mai tinar cistigator F1 din ISTORIE

Max Verstappen a cîştigat prima cursă din carieră în Marele Premiu al Cataluniei. Pilotul Red Bull a devenit cel mai tînăr învingător într-o cursă de Formula 1, la 18 ani şi 227 de zile, spulberînd recordul lui Vettel, care în 2008 la 21 de ani şi 77 de zile cîştiga la Monza. 

Precocitatea lui Verstappen îi şochează încă pe mulţi oameni din fenomenul auto. Pilotul Red Bull a debutat în sezonul 2015 din Formula 1, la vîrsta de 17 ani. El nu avea voie să circule cu o maşină normală pe stradă, dar a fost ales pilot în cea mai prestigioasă cursă auto din lume. Dar Max s-a născut să piloteze şi în ciuda vîrstei fragede, de fiecare dată şi-a surprins contestatarii.

Provine dintr-o familie de piloţi 

Max Emilian Verstappen s-a născut pe 30 septembrie 1997. Încă din primele zile de viaţă, micuţul a fost în lumea curselor. Pe acea vreme, Jos Verstappen concura în Formula 1 şi la doar 10 zile după naşterea lui Max, Jos a mers în Japonia pentru a participa la Marele Premiu de la Suzuka.

Jos Verstappen a adunat 107 prezenţe în Formula 1, reuşind să urce de 3 ori pe podium. Nu a cîştigat nici o cursă în Marele Circ, însă a participat în 8 sezoane de F1, ultima cursă fiind disputată în 2003.

Mama sa, Sophie e la rîndul ei o împătimită a vitezei. A participat în mai multe curse de karting, unde a avut rezultate mai bune decît unii piloţi care ulterior au făcut pasul spre Formula 1.

Max a debutat în racing la vîrsta de 7 ani. A luat startul în campionatul Belgiei de karting la juniori, acolo unde a obţinut victorie după victorie. A fost dominant pe ploaie, condiţii în care adevăraţii piloţi îşi arată valoarea. Nici nu împlinise 8 ani şi a devenit campionul Belgiei la karting, la juniori.

Titlu după titlu

Progresul lui Verstappen a fost liniar. În al doilea sezon în campionatul Belgiei la karting a cîştigat toate cele 21 de curse, iar apoi a mai urcat în “categorie”.

A participat atît în Belgia, cît şi în Olanda la curse de karting. A încheiat anul 2007 din postura de dublu campion, atît în Belgia, cît şi în Olanda.

Doi ani mai tîrziu, Max Vertstappen impresiona pe toată lumea reuşind alte 3 titluri. Dar nu doar titlurile, dar şi revenirile incredibile anunţau un mare pilot.

În anul 2013, Max reuşea să devină campion mondial şi european la cea mai înaltă categorie de karting. A cîştigat tot ce se putea cîştiga şi era gata să concureze în cursele de monoposturi.

A urcat într-o maşină de F1 la 16 ani

Anul 2014 a fost destinat pregătirii în curselor cu monoposturi. Alături de Van Amersfoort Racing a participat la cîteva curse din Formula 3, iar rezultatele bune din aceste curse au atras interesul echipelor de Formula 1.

Scuderia Toro Rosso s-a mişcat cel mai repede şi “l-a urcat” la doar 16 ani într-un monopost de Formula 1. A participat în antrenamentele de la Suzuka devenind cel mai tînăr pilot care ia parte la un weekend din Marele Circ.

La vremea respectivă, Toro Rosso a fost criticată că trimite în Formula 1 un pilot care nici măcar nu are dreptul să conducă pe drumurile publice.

Debut în Marele Circ înainte de a avea permis de conducere

Max Verstappen şi-a început cariera în Formula 1 în 2015 din postura de pilot titular al echipei Toro Rosso. Avea doar 17 ani. “Din cauza” lui Max, oficialii Formulei 1 au hotărît ca nici un pilot sub 18 ani să mai poată participa în Marele Circ, motivul fiind faptul că Max e pilot într-una dintre cele mai periculoase competiţii auto şi nu are vîrsta la care să poată deţine permis de conducere.

Tînărul pilot nu s-a lăsat intimidat şi a avut un prim sezon de vis în Formula 1. Max a adunat 49 de puncte şi a cîştigat 3 premii în gala din finalul anului organizată de FIA: Debutantul anului, Personalitatea anului şi depăşirea anului.

Cel mai tînăr pilot din istorie învingător într-o cursă din Formula 1

Sezonul 2016 a fost la echipa Toro Rosso. Între timp, Verstappen şi-a obţinut şi carnetul de conducere pe drumurile publice, avînd vîrsta necesară. Primele 3 curse au fost toate încheiate în puncte pentru tînărul pilot, care a fost promovat la echipa “mamă” Red Bull Racing.

El a profitat de greşelile lui Daniil Kvyat din startul sezonului. Rusul l-a scos din cursă pe Sebastian Vettel, într-un incident controversat care l-a costat pe Kvyat locul în echipă. În locul său a venit Verstappen.

Max a cîştigat la prima cursă în care a condus un monopost Red Bull. Cu favoriţii Hamilton şi Rosberg care s-au acroşat reciproc în startul cursei, Verstappen s-a instalat rapid la conducere. Toată lumea se întreba dacă va putea să reziste la atacurile piloţilor Ferrari, Raikkonen şi Vettel, doi campioni mondiali care abia aşteptau greşeala tînărului.

Greşeala nu a venit şi Max Verstappen a devenit cel mai tînăr cîştigător de Grand Prix din istorie, la 18 ani şi 227 de zile. De aici încolo “Sky is the limit” pentru Max Emilian Verstappen, omul care se bate cu recordurile din Formula 1 cînd alţi puşti obişnuit de vîrsta lui îşi fac temele pentru lecţia de luni.