News

Povestea ZEULUI DEYNA! Geniul polonez, ucis de viciul pământesc

“Cel mai mult mi-a plăcut Kazimierz Deyna. A fost “Creierul” acelei mari echipe pe care Polonia a avut la Mondialul din 1974. Chiar şi acum, cînd te uiţi la meciuri, îţi dai seama de asta....
10.06.2017 | 00:01

“Cel mai mult mi-a plăcut Kazimierz Deyna. A fost “Creierul” acelei mari echipe pe care Polonia a avut la Mondialul din 1974. Chiar şi acum, cînd te uiţi la meciuri, îţi dai seama de asta. Capacitatea lui de a anticipa mişcarea în teren a coechipierilor şi apoi de a pasa mingea exact acolo unde erau ei, dar şi tehnica lui erau sclipitoare.”

Îmi răsună şi azi în minte cuvintele lui Marcin  Wilczek, ambasadorul Poloniei la Bucureşti. Înaintea meciului tur cu echipa lui Lewandowski am realizat un interviu cu diplomatul polonez ( VEZI AICI). O zi ploioasă, rece, de început de noiembrie. În vila impunătoare de pe Aleea Alexandru 23, cu un interior retro în care lemnul mobilei masive are un miros melancolic, demnitarul pasionat de fotbal îşi amintea de ZEUL DEYNA. Noi l-am avut pe Dobrin, ei l-au avut pe Deyna. Legenda lui Kazimierz începe în 1947.

Luat cu japca în armată… de Legia!

În Starogard Gdansk, într-o familie simplă de polonezi, se naşte Kazimierz. Era 23 octombrie şi avea să fie al şaselea dintre cei zece fraţi Deyna. Pe Ulica Lubichowska, la numărul 86, tatăl Franciszek, muncitor, şi mama Jadwiga, casnică, aveau o casă cu o singură cameră. Azi, pe zidul casei unde a copilărit, un graffiti uriaş aminteşte de băiatul subţirel şi înalt care bătea toată ziua mingea până a ajuns idolul unei naţiuni.

casa1

La 11 ani, puştiul, care participa des la meciurile “între străzi” ale băieţilor mai mari, începe fotbalul adevărat la Wlokniarz.

copilarie

(FOTO – primul de lângă antrenor)

Pe zi ce trecea, talentul său era tot mai evident, astfel că la 19 ani ajunge la LKS Lodz, pentru care joacă doar un meci! Legia, clubul armatei, apelează la un truc atât de cunoscut nouă, românilor. Tânărul Kazimierz este chemat să slujească patria şi, obligat, astfel, să joace pentru formaţia din Varşovia!

deyna6

Ceea ce părea un coşmar avea să se transforme rapid într-un vis. Mijlocaşul cu o precizie uluitoare în gheată, care îşi făcuse o obişnuinţă din a marca direct din corner!!!, arde rapid etapele şi devine eroul Poloniei. Legia este de neoprit în competiţia internă, dar Kazimierz îşi desăvârşeşte opera la nivel internaţional.

Aurul olimpic şi transferul ratat la Real Madrid!

În 1972, tânărul magician trăieşte primul moment de glorie absolută. La Olimpiada de la Munchen, Deyna este golgheterul competiţiei, cu 9 goluri, dintre care două marcate în finala cu Ungaria, la capătul căreia Polonia devine medaliată cu aur!

524301_FULL-LND

Doi ani mai târziu, la Cupa Mondială, cunoaşte consacrarea. “Creierul”, cum l-a numit ambasadorul Wilczek, conduce naţionala Poloniei până pe locul trei, după o victorie de răsunet în finala mică împotriva Braziliei, 1-0!

Driblingul fin şi execuţiile năucitoare ale lui Kazimierz l-au adus până pe locul trei în ancheta France Football pentru Balonul de Aur, după “monştrii” Cruyff şi Beckenbauer. Francezii l-au poreclit “Generalul”.

CzgM3vlW8AEfBe6

Evoluţiile sale entuziasmante, şerpuirile sale ireale şi pasele de geniu au stârnit interesul marilor cluburi. Monaco, AC Milan, Bayern Munchen şi Internazionale Milano şi-l doreau. Real Madrid a încercat din răsputeri să convingă autorităţile comuniste să îl lase să meargă în Spania, trimiţând la Varşovia un tricou cu numele lui Deyna şi cu numărul 14 inscripţionate pe spate.  Dar adevăraţii generali nu erau dispuşi să facă nici o concesie. “Ofiţerul Kazimierz nu are voie să părăsească ţara până nu va împlini 30 de ani!”, au tunat şefii armatei.

N37NKmO

Au publicat chiar şi un interviu într-un ziar al propagandei în care Deyna se declara un “fiu loial al Poloniei” şi în care anunţa că îşi va termina cariera “în slujba ţării”. Totul era o minciună fabricată pentru a acoperi dorinţa reală a fotbalistului de a-şi încerca norocul în campionatele străine.

Man. City l-a cumpărat cu fotocopiatoare şi instrumentar medical!

În 1976, Deyna contribuie la o nouă medalie a Poloniei la Olimpiadă, argint la Montreal. În acel an, înaintea unui meci cu România, el avea să fie protagonistul unui scandal la naţională. Obişnuit cu un statut de vedetă, fotbalistul obişnuia să întârzie la antrenamente şi, uneori, să dispară zile întregi. Aşa s-a întâmplat şi înaintea jocului cu românii. A cerut să fie lăsat să meargă la o consultaţie medicală la Chorzow şi nimeni nu l-a mai găsit.

kwPktkpTURBXy9kMWQ5MGU2NTQyOGNjMTY3ZTE0NTNmNDA1NGQzNjYwYS5qcGeTlQLNAxQAwsOVAgDNAvjCw5UH2TIvcHVsc2Ntcy9NREFfLzFkNzRjYjQxNzA1OTUwNDM2NjI5Y2FiZDYwNmY1MGY2LnBuZwfCAA

Colegii bănuiau că a căzut pradă slăbiciunii sale pentru femeile frumoase: “Era incredibil. Era un tip retras, timid. Nu ştia engleză, dar reuşea să intre în vorbă cu orice recepţioneră când mergea prin deplasări cu naţionala”.  Asta, deşi Kazimierz era un bărbat însurat, din 1970, cu superba Mariola.

163

Ca fotbalist era totuşi prea talentat şi a fost iertat. A urmat Mondialul din Argentina ’78, după care a venit şi transferul mult visat. Ajuns la 31 de ani, Kazimierz primeşte acceptul să plece în Anglia, la Manchester City!

85021253

Povestea în sine a tranzacţiei este fabuloasă. Unul dintre cei care au participat, din partea englezilor, la negocieri rememorează: “Afacerea a fost perfectată după Dumnezeu ştie câţi litri de vodcă şi cafea! Tratativele au început la nouă dimineaţa. Oficialii polonezi intrau şi ieşeau pe rând din cameră. A fost prezent însuşi Ministrul Apărării, care a trebuit să decidă dacă îi dă drumul să părăsească armata! Au cerut în schimbul transferului copiatoare XEROX şi instrumentar medical, pentru că la acea vreme nu se găseau prea multe în Polonia”. Suma de transfer a fost de 120.000 de lire sterline. O parte din ea a fost reprezentată de echipamentul amintit anterior, iar diferenţa a fost plătită în dolari! Legenda spune că banii au fost folosiţi pentru antrenamentele sportivilor polonezi care aveau să participe ulterior la Olimpiada din 1980.

Urmărit ca în filme de poliţia engleză!

Transferul la City avea să scoată în evidenţă umbrele din viaţa sa. Kazimierz nu s-a adaptat fotbalului britanic şi a jucat doar 38 de meciuri în 3 ani. Viciile sale au început încet, dar sigur să îşi pună amprenta asupra sa. Deyna ura regulile. Nu le-a suportat ca fotbalist. Nici ca soţ. Nici ca şofer.

la volan

Îi plăcea să conducă rapid. Şi, deseori, după ce se “împrietenea” cu alcoolul.  În 1980 a intrat prima oară în belele. Din cauza vitezei nu a oprit la semnalul unui poliţist, iar acesta a început să îl urmărească. În timpul cursei, maşina de poliţie a intrat într-un alt autoturism şi cinci persoane au fost rănite. Deyna a fost oprit de un alt echipaj, dar a refuzat să facă un test de sânge, susţinând că nu a văzut nici un semnal al poliţiştilor. A fost judecat şi găsit vinovat, alegându-se cu permisul anulat şi o amendă de 140 de lire.

“Drumul spre victorie” şi… spre moarte

În 1981, sătul de cariera din Anglia, fotbalistul polonez consideră că este timpul pentru o nouă experienţă. De data aceasta, peste Ocean. Deyna se transferă la San Diego Sockers.

sockers

În acelaşi an, Kazimierz joacă în celebrul film “Drumul spre victorie” alături de Sylvester Stallone, Michael Caine, Max von Sydow, Pele sau Bobby Moore!

10538644-704605479614839-8196673091514720338-n-1459154279

(FOTO – primul din stânga lui Stallone)

90

În “Ţara tuturor posibilităţilor”, genialul mijlocaş spera să înceapă o nouă viaţă. A emigrat alături de soţia Mariola şi de fiul Norbert, dar nu a lăsat în Europa şi viciile.

136

Obişnuit cu rolul de star din Polonia, lui Kazimierz i-a fost greu să accepte că se află pe finalul carierei de fotbalist. Certurile cu antrenorii erau tot mai dese. Nici acasă lucrurile nu mergeau de minune. Mariola se săturase de infinitele sale probleme cu alcoolul, care îi aduseseră trei arestări pentru că a condus sub influenţa spirtoaselor! Mai mult, Deyna şi-a pierdut întreaga avere după ce a investit într-o afacere ce s-a dovedit o mare escrocherie. În 1989, totul mergea prost pentru legendarul fotbalist.

Pe 1 septembrie, într-o zi de Vineri, s-a produs drama care a îndoliat milioane de polonezi. Kazimierz, aflat la volanul maşinii sale, un Dodge Colt din 1974, a intrat într-un camion parcat!

accident

Impactul a fost devastator. Multiplele leziuni craniene, din zona pieptului şi ale organelor interne i-au fost fatale. La 1:25 AM, ora locală, a fost declarat decesul “Generalului”. Conform medicilor, nu a trăit mai mult de un minut după accident. Imaginile cu autoturismul polonezului au făcut înconjurul lumii.

11

Conserva de metal nu i-a lăsat nici o şansă de supravieţuire. Deyna a fost identificat cu ajutorul permisului de conducere.

deyna_wypadek_d

Raportul poliţiei avea să fie însă şi mai dureros. Deşi camionul, care aparţinea unui mexican, era staţionat cu luminile de avertizare pornite, Kazimierz nu a încercat să frâneze absolut deloc…

115

Nici nu avea cum să aibă acest reflex câtă vreme alcoolemia din sângele său, descoperită după autopsie, era dublă faţă de cea permisă de lege! Anchetatorii au stabilit şi că, foarte probabil, accidentul a survenit din cauză că Deyna, aflat sub influenţa alcoolului, ar fi adormit la volan. Un zeu al fotbalului, răpus de un viciu pământesc.

Intrat în istorie post-mortem

În 1994, Kazimierz Deyna a fost desemnat de Federaţia Poloneză de Fotbal drept CEL MAI BUN JUCĂTOR DIN ISTORIE!

Legia şi Wlocniarz au  retras tricoul cu numărul 10 în memoria lui. Clubul din Varşovia, pentru care Deyna a marcat 94 de goluri în 304 meciuri, strânse de-a lungul a 12 ani, i-a dăruit o statuie în 2012, amplasată lângă stadionul clubului.

1808495_w2

În acelaşi an, rămăşiţele trupului fostului fotbalist au fost aduse de la San Diego şi înhumate în Cimitirul Militar din capitala Poloniei. În oraşul natal, există deasemenea o statuie a lui Deyna, care se găseşte pe o arenă ce poartă chiar numele legendarului decar.

deyna-rzez2

41 de goluri a marcat Kazimierz Deyna în 97 de meciuri pentru naţionala Poloniei

Clasament:

1. Polonia       5     4     1     0     12-6     13

2. Muntenegru   5   2   1   2    10-6    7

3. Danemarca    5   2    1    2    7-5     7

4. România     5     1     3     1     6-4     6

5. Armenia     5    2   0    3     6-10     6

6. Kazahstan   5     0     2    3    31-3    2

Mai urmează de disputat:

10 iunie: Kazahstan- Danemarca, Muntenegru-Armenia, Polonia-România

1 septembrie: Kazahstan- Muntenegru, Danemarca- Polonia, România- Armenia

4 septembrie: Armenia- Danemarca, Muntenegru- România, Polonia- Kazahstan

5 octombrie: România-Kazahstan, Muntenegru-Danemarca, Armenia-Polonia

8 octombrie: Danemarca- România, Kazahstan- Armenia, Polonia-Muntenegru