News

VIDEO. Ziua în care Nadia a atins PERFECŢIUNEA. 41 de ani de la primul 10 din istoria gimnasticii

O adolescentă de 14 ani face câţiva paşi în sala din Montreal Forum, locul unde se ţine concursul de gimnastică de la Jocurile Olimpice din 1976. Câteva minute mai târziu, aceeaşi tânără...
18.07.2017 | 23:59
VIDEO Ziua in care Nadia a atins PERFECTIUNEA 41 de ani de la primul 10 din istoria gimnasticii

O adolescentă de 14 ani face câţiva paşi în sala din Montreal Forum, locul unde se ţine concursul de gimnastică de la Jocurile Olimpice din 1976. Câteva minute mai târziu, aceeaşi tânără scria istorie şi atingea perfecţiunea într-un sport în care orice sutime contează. Tabela din sală arăta simplu: concurentul cu numărul 073-Nadia Comăneci (RSR).

18 iulie 1976, prima zi din concursul de gimnastică. Se desfăşura proba pe echipe. Începe rutina şi instant apar emoţiile pentru Bela şi Marta Karoly. În sală, alături de Nadia intră Teodora Ungureanu, Mariana Constantin, Anca Grigoraş, Gabriela Truşcă şi Georgeta Gabor. România se luptă la baionetă cu URSS, sovieticele fiind campioanele olimpice en-titre.

Primul 10 la gimnastica. 41 de ani de la performanta Nadiei2

Lupta e una la demnă de Jocurile Olimpice, spectatorii asistă la un show în adevăratul sens al cuvântului. Pe finalul concursului, Nadia se apropie de paralele. “Duelul e aprig. Paralele nu vor să cedeze. Un ochi atent le-ar putea surprinde vibraţiile aspre. Nadia ajunge în vârf. Echilibru perfect. Coboară rapid, într-o volută, evitând şocul cu paralele, care par să pândească cea mai mică deviere, pentru a frânge elanul cutezătoarei. Părul fetei arde vâlvătăi, scăpat din strânsoarea codiţei de cal. Marta priveşte cu admiraţie, ca şi cum nu ar fi în cauză, looping-urile acestui mic avion cu reacţie. Karolyi a şi parcurs mental tot exerciţiul. Aşteaptă, fără respiraţie, aterizarea. Zbor final! Stop!! Urale!!!”, a descris Ioan Chirilă cele 20 de secunde cât a durat exerciţiul Nadiei.

Secundele se dilată, se simţea în aer cum istoria gimnasticii avea să se schimbe. Tabela marca Omega arată nota obţinută de Nadia. Nimănui nu-i vine să creadă, aparatul arată 1.00, adică nota 10.00. Perfeţiunea era atinsă. Cu doar câteva săptămâni înainte de începerea Jocurilor Olimpice, elveţienii de la Omega s-au interesat dacă să pună patru cifre la tabela care arăta notele din concursul de gimnastică. Federaţia Internaţională a avut un răspuns prompt. Oficialii considerau că nimeni nu va primi nota 10.00.

Nada Comăneci a mai atins perfecţiunea de încă 6 ori la ediţia din 1976, pe lângă această performanţă reuşind să obţină şi 5 medalii olimpice: 3 de aur (individual compus, paralele şi bârnă), un argint (la echipe) şi un bronz (sol). Perfomanţa gimnastei din Oneşti nu a trecut neobservată, presa internaţională alocând spaţii generoase. Cea mai măgulitoare caracterizare a venit din partea jurnaliştilor de la Daily Mirror. “De acum încolo se va vorbi despre gimnastica dinainte şi după Nadia Comăneci”.

9 medalii olimpice a obţinut Nadia Comăneci în întreaga sa carieră de gimnastă