Stiri sportive

ROMÂNIA-CHILE. VIDEO. În 1982 ne rugau s-o lăsăm mai moale!

România dispută diseară un meci amical cu Chile, la Cluj, echipa sud-americană pregătindu-se pentru Cupa Confederaţiilor. Cele două echipe s-au mai întâlnit în trecut o singură dată, acum...
13.06.2017 | 13:15
ROMANIACHILE VIDEO In 1982 ne rugau so lasam mai moale

România dispută diseară un meci amical cu Chile, la Cluj, echipa sud-americană pregătindu-se pentru Cupa Confederaţiilor. Cele două echipe s-au mai întâlnit în trecut o singură dată, acum 35 de ani, în 1982, când echipa naţională a României a întreprins un turneu de pregătire în America de Sud pus la cale de Zacour, un impresar brazilian. Tricolorii, pregătiţi atunci de Mircea Lucescu, au jucat trei meciuri amicale. După întâlnirile cu Argentina şi Peru, ambele echipe calificate la Mondialul din 1982, jucătorii români au evoluat împotriva selecţionatei statului Chile.

România pierduse cele două amicale, 1-0 cu Argentina şi 2-0 cu Peru, astfel că sperau să se revanşeze în partida împotriva chilienilor. Formaţia antrenată de Luis Santibanez se pregătea de Campionatul Mondial din acea vară, iar tricolorii erau un adversar de calibru. Meciul s-a jucat pe 18 mai 1982 la Nunoa, iar suporterii sud-americani abia aşteptau să-şi vadă favoriţii la lucru.

Au lăsat-o mai moale după pauză la insistenţele GAZDELOR

9.000 de spectatori au venit să vadă amicalul jucat pe stadionul “Nacional de Chile”. Sud-americanii se calificaseră la turneul final fără să cunoască înfrângerea, asta şi pentru că au avut o grupă lejeră, cu Paraguay şi Ecuador. Tricolorii au pornit ca din puşcă şi după 28 de minute conduceau cu 3-0, golurile fiind marcate de Michael Klein (o dublă) şi Ionel Augustin.

Imediat după al treilea gol al românilor, suporterii au început să-şi huiduie frenetic favoriţii, atmosfera fiind una ostilă. Conform site-ului cdf.cl, la pauză, preşedintele ACF, Abel Alonso, i-ar fi rugat pe tricolori s-o lase mai moale. În a doua repriză, Chile a reuşit să marcheze de două ori prin Bigorra şi Caszely, însă suporterii nu puteau uita prima repriză dezastruoasă.

La finalul meciului, Luis Santibanez oferea o declaraţie năucitoare. “Sunt fericit că toate astea s-au întâmplat cu o lună înainte de Campionatul Mondial. Putem spune că ruşinea a trecut”.

nat

Chile a fost eliminată încă din faza grupelor la Campionatul Mondial din 1982, pierzând toate cele trei meciuri: 0-1 cu Austria, 1-4 cu RFG şi 2-3 cu Algeria. Sud-americanii au trebuit să aştepte 16 ani până la o nouă calificare la un turneu final de Campionat Mondial, asta şi pentru că nu au putut participa la preliminariile pentru ediţia din 1994. Echipa naţională a statului Chile a fost suspendată după un incident petrecut în calificările pentru Mondialul din 1990.

Echipa naţională a României la meciul cu Chile din 1982:

Moraru – Rednic, Iorgulescu, Boloni, Bogdan – Ţicleanu (Andone 46), Klein, Augustin, Balaci (căpitan) – Geolgău (Turcu 46), Cămătaru (Balint 46).