25 iulie. Astăzi este Sfânta Ana. Milioane de femei îi poartă numele

Pe 25 iulie lumea creştină se bucură de sărbătoarea Sfintei Ana, cea care a fost mama Sfintei Fecioare Maria. Numele Sfintei este purtat de foarte mulţi oameni de pe întregul pământ. Nunele...
25.07.2017 | 08:46
25 iulie Astazi este Sfanta Ana Milioane de femei ii poarta numele

Pe 25 iulie lumea creştină se bucură de sărbătoarea Sfintei Ana, cea care a fost mama Sfintei Fecioare Maria. Numele Sfintei este purtat de foarte mulţi oameni de pe întregul pământ. Nunele este de provenineţă biblică, Hannah şi însemna a avea milă. Cu alte cuvinte numele ar dori să sugereze o persoană căreia îi pasă de suferinţele semenilor, nu trece indiferentă pe lângă un om aflat la necaz.

În vechea conotaţie biblică acest Hannah s-ar traduce, mai degrabă, prin sintagma Dumnezeu (Iahve) a avut milă, aceasta pentru că soţul ei, Ioachim era destul de în vârstă pentru  a mai putea face copii. Prin mult post şi rugăciune, mai ales din partea Sfintei Ana, Dumnezeu s-a îndurat şi le-a ascultat ruga, aducându-le bucuria de o avea pe cea care avea să devină mama Mântuitorului.

Din neamul cui provenea Sfânta Ana

Sfânta Ana era din neamul lui Levi, fiică a Mariei şi a preotului Matan. Ei au avut trei fete: Maria, Sovi şi Ana. Maria s-a căsătorit la Betleem şi a născut pe Salomeea moaşa; Sovi s-a căsătorit tot la Betleem şi a născut pe Elisabeta, mama Sfântului Proroc, Înaintemergător şi Botezător Ioan; iar Ana s-a căsătorit în pământul Galileei şi a născut pe Maria, Născătoarea de Dumnezeu.

Salomeea, Elisabeta şi Sfânta Născătoarea de Dumnezeu Maria erau, aşadar, verişoare din trei surori.Sfanta Ana, după ce a născut pe Maica Domnului şi după ce a dăruit-o în biserică la vârsta de trei ani, a petrecut cealaltă vreme a vieţii sale în post, rugăciuni şi faceri de bine către cei lipsiţi, şi s-a dus în pace către Domnul, la fel şi Sfântul Ioachim, tatăl Maicii Domnului. Sfânta Născătoare de Dumnezeu, pe când se afla încă în templu, a rămas fără părinţi la vârsta de 11 ani.

Tags: