ULTIMA ORĂ
MONDEN / JUSTIŢIE

Soţul Cristinei Rus, ARESTAT preventiv pentru 30 de zile

111111111-660x400

UPDATE Ora 08:48 / Curtea de Apel Bucureşti a dispus, luni noapte, arestarea preventivă pentru 30 de zile  a soţului Cristinei Rus, Dragoş Bâlteanu şi a omului de afaceri Najib El Lakis, încuviinţînd în parte cererea DIICOT. Celelalte 3 persoane au scăpat de arestul preventiv: „Admite în parte propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Î.C.C.J. – D.I.I.C.O.T. În baza art. 226 C.proc.pen. dispune arestarea preventivă pentru o durată de 30 de zile începând cu data încarcerării a inculpaţilor Bîlteanu George Dragoş şi El Lakis Najib. Respinge ca nefondată propunerea de arestare preventivă formulată faţă de inculpaţii Mergeani Nicolae, Prodan Victor şi Stere Gardan. În baza art. 227 alin. 2 C.proc.pen. dispune luarea măsurii controlului judiciar faţă de inculpaţii Mergeani Nicolae, Prodan Victor şi Stere Gardan. În baza art. 215 alin. 1 C.proc.pen., pe durata măsurii controlului judiciar inculpaţii Mergeani Nicolae, Prodan Victor şi Stere Gardan vor trebui să respecte următoarele obligaţii: a) să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori sunt chemaţi; b) să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei; c) să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea lor de către organul judiciar care a dispus măsura (secţiile de poliţie în raza cărora îşi au domiciliul), conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori sunt chemaţi. În baza art. 215 alin. 2 C.proc.pen., impune inculpaţilor Mergeani Nicolae, Prodan Victor şi Stere Gardan următoarele obligaţii: – să nu depăşească limita teritorială a Municipiului Bucureşti; – să nu ia legătura în nici un mod între ei, precum şi cu inculpaţii Bîlteanu George Dragoş şi El Lakis Najib. Atrage atenţia inculpaţilor Mergeani Nicolae, Prodan Victor şi Stere Gardan că încălcarea obligaţiilor menţionate mai sus atrage înlocuirea măsurii controlului judiciar cu măsura arestului la domiciliu sau cu măsura arestării preventive. Supravegherea respectării de către inculpaţii Mergeani Nicolae, Prodan Victor şi Stere Gardan a obligaţiilor menţionate revine Parchetului de pe lângă Î.C.C.J. – D.I.I.C.O.T. În baza art. 275 alin. 2 C.proc.pen. cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare. Pronunţată în cameră de consiliu, azi 10.12.2014, ora 2.30. „

Cele mai citite

Procurorii DIICOT au reținut cinci persoane în dosarul de delapidare a SIF Banat-Crișana și SIF Muntenia.

Printre persoanele reținute se află Dragoș Bîlteanu, șeful SIF Banat-Crișana, omul de afaceri Najib El Lakis (membru în CA de la SIF Banat-Crișana), Stere Gardan (acționar casă de brokeraj), avocatul Nicolae Mergeani și Adrian Victor Prodan (membru în CA de la SIF Muntenia).

Aceștia vor fi prezentați judecătorului cu propunere de arestare preventivă.

Prejudiciul în acest dosar este estimat de procurorii DIICOT la peste 62,5 milioane lei.

Procurorii DIICOT au efectuat luni 31 de percheziții domiciliare în județele Ilfov și Arad și în București, acțiunea vizând destructurarea unei grupări infracționale organizate care a avut ca scop obținerea de sume de bani din patrimoniul SIF Banat-Crișana SA și SIF Muntenia SA București prin delapidarea acestora.

Gruparea este specializată în comiterea infracțiunilor de manipulare a pieței de capital, delapidare și spălare de bani.

La sediul DIICOT — Structura Centrala au fost audiate 25 de persoane.

„În perioada 2012—2014, membrii grupării au constituit un grup infracțional organizat ce a avut ca scop obținerea de sume de bani din patrimoniul SIF Banat-Crișana SA și SIF Muntenia SA București, prin delapidarea acestora (în modalitatea însușirii/ traficării), fonduri ce au fost transferate ulterior prin intermediul mai multor societăți nerezidente (offshore), controlate tot de către membrii grupului în mod direct sau prin persoane interpuse, în vederea reciclării, tocmai pentru a ascunde adevărata natură a provenienței acestora. În acest scop, aceștia au folosit persoane juridice nerezidente, precum și persoane juridice de naționalitate română, la care asociați au fost avocați care au deținut pentru aceștia acțiunile SIF 1, asigurându-le sustragerea de la o eventuală decizie de concertare în condițiile art. 2861 din Legea 297/ 2004, precum și disimularea originii ilicite a sumelor de bani, obținute prin delapidare”, se arată într-un comunicat al DIICOT.

DIICOT precizează că există și suspiciuni că membrii grupului infracțional organizat s-au implicat și în operațiuni de manipularea pieței de capital, prin realizarea mai multor tranzacții în datele de 12, 13 și 16 septembrie 2013 la Bursa de Valori București.

„Mecanismele bursiere au fost grav afectate, întrucât operațiunile au vizat majorarea artificială a prețului acțiunilor SIF Banat-Crișana SA până la un nivel semnificativ mai mare decât cel de pe piața principală, dând astfel semnale false cu privire la cererea și prețul instrumentelor financiare, pentru ca, după operațiunile de pe piața „deal”, prețul acțiunilor în cauză să revină la nivelurile inițiale”, se mai spune în comunicat.

Beneficiarii acestor operațiuni au fost chiar liderii grupului, care și-au consolidat poziția în interiorul SIF Banat-Crișana SA, prin deținerile directe/ indirecte peste limita impusă de prevederile legale, subliniază procurorii.

sursa: agerpres.ro

P: 120.000 € va asteapta lunar in Cazinoul Sportingbet. O oferta noua in fiecare zi!

 

Nu rata

 

SPYNEWS.RO
WOWBIZ.RO
Articole similare
Buna Ziua Iasi
A1.RO
SUPERTARI.RO
ZIARULRING.RO
Adaugă un comentariu