ULTIMA ORĂ
FOTBAL / SPECIAL FANATIK

„PISTRUIATUL” a jucat la Steaua! Amintiri de la PSG la… Foresta!

Marcel Pușcaș, director de dezvoltare  la FRF și, totodată, vicepreședintele Comisiei Tehnice, și-a amintit într-o postare pe facebook de o întâlnire de acum 44 de ani care l-a marcat și l-a urmărit de-a lungul vieții.

Cele mai citite

În vara anului 1973, orașul în care s-a născut Marcel Pușcaș, Oradea, devenea platoul de filmare al popularului serial „Pistruiatul”, regia Francisc Munteanu, cu o distribuție „de aur”: pe lângă copilul de atunci Costel Băloiu din rolul principal, susțineau acțiunea desfășurată în anul 1944 mari actori ca Sergiu Nicolaescu (foto), Draga Olteanu Matei, Margareta Pogonat, Ion Dichiseanu, Aurel Giurumia, Constantin Codresc sau Vistrian Roman. Cele 10 episoade ale producției „Studioului de Film TV” au fost difuzate de TVR în anul 1973.

Pistruiatul cu Sergiua Nicolaescu

„Era paralel cu fotbalul”

Marcel Pușcaș și-a amintit pentru FANATIK.RO„Am participat atunci, în vara anului 1973, la o selecție cu peste o mie de copii, care a avut loc la Casa Pionierilor. Recuzita era ținută chiar la Școala Generală 4, pe care o frecventam. Terminasem clasa a VI-a. În urma selecției am devenit figurant în film, alături de alți copii. Mă împrietenisem cu Costel Băloiu (numele real al Pistruiatului). L-am invitat acasă la mine, la ștrand, la fotbal (era paralel), la nou-deschisul hotel «Dacia» (pe locul fostului restaurant «Pescăruș») etc. Era foarte hazliu! El era cu un an mai mare. Era într-a VII-a. Stând în piscină alături, am văzut că-i… curgeau pistruii în apă! M-am speriat… Mi-a spus râzând că era doar machiaj. Prin această figurație am încasat primii bani din viața mea: 700 de lei. Mi-am cumpărat trening și ghete de fotbal. Până atunci jucasem doar în teniși. Peste alte 6 luni am revenit la teniși pentru că îmi crescuse piciorul. De la numărul 34 la 35. Timpul a trecut. Am ajuns fotbalist la STEAUA și m-am mutat în București. În 1984, într-o iarnă geroasă, am cinat la Athenee Palace. Cu greu găseam la vremea respectivă (valabil și azi…) un taxi care să mă ducă la hotelul «Haiducul», în Drumul Taberei, unde eram cazați. În final a oprit un tip și m-a luat. La volan era PISTRUIATUL. COSTEL BĂLOIU. L-am abordat: «-Salut Costel. Sunt Marcel Pușcaș de la Oradea, băiatul cu care ți-ai petrecut o vară întreagă și care a făcut figurație în film. Mi-a răspuns că nu-și aduce aminte… (!?) L-am simțit ușor jenat de noua ipostază, cea de taximetrist. Nu era cazul. Știam că la IATC se intra foarte greu. M-am simțit dintr-odată foarte trist. I-am spus să oprească după vreo două sute de metri, am coborât pe «Știrbei Vodă», i-am dat 100 de lei și i-am urat succes. Nu mai avea rost cursa în doi… Mai bine am înghețat încă jumate de oră până am reușit să iau alt taximetru. Cu un alt șofer…”.

Costel Băloiu nu a jucat doar în „Pistruiatul”, ci și în filmele „Nemuritorii”, „Roșcovanul”, „Totul pentru fotbal” și „Noi, cei din linia întâi”, în anii ’80. A apărut, de asemenea, în pelicula „Liceenii în alertă” din anul 1993, unde a interpretat, coincidență sau nu, un… șofer de taxi. Costel Băloiu este acum (vezi foto mai jos) șofer profesionist, a lucrat pe taxi, pe TIR și pe o mașină la Ministerul Educației.

Băloiu astăzi

„Parcă ai magiun pe ghete, așa se lipește mingea de ele!”

Pornind de la amintitrile lui Marcel Pușcaș, FANATIK.RO a luat legătura cu Marin Barbu, „Magiun” era porecla lui pe când juca la Steaua prin anii 1981-1983, supranume primit încă de la juniori, de la antrenorul Gică Săndulescu, care îi spunea: „Parcă ai magiun pe ghete, așa se lipește mingea de ele!”. „Magiun” a fost coechipier cu „Pistruiatul” exact în perioada în care se difuza serialul. La Steaua. Mai exact la Centrul de Copii și Juniori „Steaua 23 August”. Aveau pe atunci 14-15 ani, Barbu fiind născut în 1958, iar Băloiu în 1959.

„Costel a jucat la «Steaua 23 August» de prin 1973 până prin 1976. Era fundaș dreapta și, la fel ca și în serialul care l-a consacrat, ca să spun așa, alerga ca nebunul. Se lansa pe extremă de nu-l mai prindeai nici cu tramvaiul. Dar atracția ecranului a fost mai tare decât pasiunea pentru fotbal. Visa să ajungă la Hollywood, nu la Barcelona sau Juventus… Torino, nu Colentina… glumesc… N-am mai ținut legătura, îmi pare rău că s-a pierdut, chiar nu-mi explic de ce că avea personalitate, era înfipt și devenise foarte cunoscut”, și-a amintit pentru FANATIK.RO Marin Barbu, acum directorul Centrului de Copii și Juniori al nou-promovatei în prima ligă Juventus București.

„Magiun” era antrenorul Forestei la 5-4 cu Dinamo, de la 0-4!

Născut  la București, pe 27 septembrie 1958, Marin Barbu a jucat la Șoimii Sibiu, Oltul Sfântu Gheorghe, Steaua București, FC Olt (la un amical la Vâlcea, prin 1983, l-a înjurat pe arbitrul Ion Crăciunescu pentru că tolera intrările dure ale localnicilor și a primit o chelfăneală serioasă de la antrenorul Florin Halagian!), FC Brașov, Tractorul Brașov, Precizia Săcele. A antrenat pe Odorheiul Secuiesc, Oltul Sfântu Gheorghe, Precizia Săcele, Foresta Suceava (era pe banca moldovenilor la incredibilul 5-4 cu Dinamo, în „Ștefan cel Mare”, după 0-4 în minutul 62, pe 11 noiembrie 2000, în etapa 13 a primei divizii… Adi Mihalcea, în fotografie, marca golul 2 al lui Dinamo), FC Brașov, Petrolul Ploiești, Ceahlăul Piatra Neamț, Politehnica Iași, Juventus București, UTA, Astra, SC Bacău, Rapid CFR Suceava.

mihalcea

Steaua președintelui Pușcaș a „reușit” 0-5 cu PSG după 3-0 la „masa verde”

Născut la Oradea, în 12 octombrie 1960, Marcel Pușcaș a început fotbalul la clubul Crişul Oradea, debutând în Liga I în anul 1978 la FC Bihor. De-a lungul carierei sale de fotbalist, a mai evoluat ulterior la Steaua Bucureşti, Rapid Bucureşti, CS Târgovişte, Steaua Mizil. Cele mai mari satisfacţii le-a cunoscut la Steaua, echipă cu care a câştigat un titlu naţional şi o Cupă a României în sezonul 1984-1985. În palmaresul său de jucător figureză o singură prezenţă la echipa naţională a României, în amicalul România – RDG 1-0 din 1983, când antrenorul Mircea Lucescu l-a trimis pe teren pentru 18 minute.

Absolvent de IEFS şi al Facultăţii de Mecanică din cadrul Academiei Militare, Puşcaş a început cariera de tehnician în 1988, când a fost antrenor-jucător la CS Târgovişte, în Liga a II-a. Ulterior, după obţinerea categoriei I de antrenor, în 1992 a preluat pe Rapid Bucureşti, pe care a reuşit să o califice după 18 ani în cupele europene. După Rapid, a abandonat cariera de antrenor pentru cea de conducător, activând iniţial în cadrul AJF Bihor, pentru ca mai apoi să fie numit preşedinte al clubului Viitorul Oradea. Între 1996 şi 1998 a fost preşedintele Stelei, perioadă în care echipa a câştigat două titluri, o Cupă şi o Supercupă a României. Tot în acea perioadă, mai exact în 1997, s-a consemnat și cea mai neașteptată eliminare a Stelei din preliminariile Ligii Campionilor, 0-5 la Paris cu PSG, după 3-0 la „masa verde” în turul de la București. Marcel Puşcaş a activat şi ca impresar, el deţinând licenţă FIFA de agent de jucător între anii 2002 şi 2004.

tabela-psg-steaua

Nu rata

100.000 de lei a încasat Costel Băloiu pentru rolul din „Pistruiatul”, care l-a facut celebru în toată România. Din banii câștigați în 1973 și-a luat o bicicletă și un magnetofon, restul fiind cheltuiți în casă de părinții săi.

 

SPYNEWS.RO
WOWBIZ.RO
Articole similare
Buna Ziua Iasi
A1.RO
SUPERTARI.RO
ZIARULRING.RO
Adaugă un comentariu