Sport

INTERVIU. Reghecampf dezvăluie în premieră, relaţia cu Becali! Ce spune despre criticile lui Gigi:”Nu mi-e uşor! Dar e corect!”

Steaua este liderul Ligii 1 la mijlocul sezonului regulat, însă, chiar şi aşa, nu traversează o perioadă extraordinară, ca joc. Plăcut sau nu de mulţi, dar cu rezultate mai mult decît...
30.10.2016 | 00:05
INTERVIU Reghecampf dezvaluie in premiera relatia cu Becali Ce spune despre criticile lui GigiNu mie usor Dar e corect

Steaua este liderul Ligii 1 la mijlocul sezonului regulat, însă, chiar şi aşa, nu traversează o perioadă extraordinară, ca joc. Plăcut sau nu de mulţi, dar cu rezultate mai mult decît meritorii în precedentul mandat la Steaua, Laurenţiu Reghecampf rămîne unul dintre personajele cheie ale fotbalului românesc. Personal, l-am regăsit la fel de jovial şi sigur pe el, la 6 ani distanţă de la „perioada Craiova”, unde am avut ocazia să lucrăm împreună, pentru o scurtă perioadă – cînd Reghe se afla la începutul carierei de antrenor – atunci cînd salva FC Universitatea Craiova de la retrogradare, într-un meci decisiv din ultima etapă contra Oţelului Galaţi, condus de mult mai experimentatul Dorinel Munteanu.

„Mister” a acceptat, în camera sa de la Hotel Parliament, „casa” Stelei înaintea fiecărui meci, un dialog mult mai deschis decît cel cu care a obişnuit opinia publică în ultima perioadă şi a răspuns la cîteva întrebări incomode. Cu o singură condiţie: „Nu mă întreba de cancanuri, directore! Ştii că nu-mi plac.”

Mister, în decembrie se implineşte un an de cînd ai revenit la Steaua. Ce a fost bine, ce a fost rău?

În primul rînd, au fost foarte multe lucruri de rezolvat la început, cînd am revenit. Mulţi jucători aveau probleme, a trebuit să le clarificăm problemele contractuale. Foarte rău a fost că nu am reuşit să cîştigăm campionatul şi am fost învinşi în meciul decisiv de Astra. Ăla a fost momentul cheie. Dacă nu pierdeam acel joc direct, eram campioni. Dar sînt multe lucruri pozitive: ne-am calificat în grupele Europa League, am reuşit să vindem jucători pe bani foarte mulţi, iar acum încercăm să reconstruim o echipă competitivă şi să luăm un nou titlu.

„Sportiv, eu cu Meme decidem totul! Credeţi-mă!”

Cum a evoluat relaţia cu Gigi Becali, faţă de precedentul mandat? E mai liniştit? Mai cumpătat în relaţia cu voi, cei din staff?

Nu cred că s-au schimbat lucrurile. Avem o relaţie foarte bună, bazată pe multă încredere şi respect, faptul că am avut rezultate excelente în precedentul mandat m-a ajutat, probabil, enorm, în relaţia cu el şi are mare încredere în mine. În rest, e acelaşi, e om de afaceri, fotbalul rămîne un business, iar Gigi îl tratează ca atare. 

meme-reghe

Patronul spunea, deunăzi, că tu eşti inventatorul, dar că tot el decide totul la echipă.

Eu cu Gigi vorbesc foarte mult despre absolut tot ce se întîmplă la echipă. Nu e vorba de hotărîri de genul celor pe care le sugeraţi. Sportiv, eu cu Meme decidem totul, credeţi-mă, aşa e, dar bineînţeles că vorbim cu Gigi legat de transferuri, problemele jucătorilor, strategii de viitor. Eu îi spun mereu cu cine joc, cine poate intra de pe bancă, ce plan B avem. Întotdeauna mi-a dat libertatea de a alege şi de a face ceea ce consider. Şi este normal să aibă încredere în mine şi să-mi dea mînă liberă, pentru că eu stau toată ziua cu echipa, eu ştiu cel mai bine ce se întîmplă în lot, pînă la urmă…

„Este dificil pentru mine cînd Gigi iese la TV… Dar ce să fac, pot eu să-i interzic?

Concret, precum în „cazul Mitrea”. Patronul a spus că nu va mai juca niciodată la Steaua, dar cu Foresta a fost titular. El pune mîna pe telefon şi îţi spune „Băi, Reghe, să nu-l mai văd, de azi înainte, pe Mitrea pe teren.” Cum reuşeşti să-l convingi în astfel de situaţii?

Nu ştiu dacă voi, din exterior, sînteţi atenţi la anumite nuanţe. Totdeauna, cînd Gigi face nişte declaraţii, el spune „am vorbit cu Reghe”. Pentru că mereu discută cu mine, mă întreabă, iar apropos de Bogdan am disecat cu el “subiectul Mitrea”, iar eu mereu i-am spus adevărul, aşa cum i-l dezvălui întotdeauna despre toţi jucătorii. Mitrea, spre exemplu, a avut toate şansele să demonstreze ce poate. Din păcate, de fiecare dată cînd a intrat, au fost probleme! A cui este vina? Eu nu pot spune lucrurile astea la cald, după meci, pentru că sînt antrenorul echipei şi n-ar fi corect. Însă le zic răspicat jucătorilor în faţă. Pe de altă parte, eu nu pot să-i interzic lui Gigi să iasă la TV, să nu spună ceea ce noi am discutat, ceea ce eu i-am transmis legat de un jucător sau altul. E echipa lui, e dreptul lui să facă orice declaraţie doreşte. Normal că astfel de momente sînt dificile pentru mine, ca antrenor. Dar ăsta e Gigi, el nu poate să mintă, nimeni n-o să poată să-l schimbe. Cel mai important este că avem o relaţie foarte, foarte bună.

gigi-becali-steaua

Te-a sunat vreodată în timpul meciurilor, prin intermediari? Să faci anumite schimbări? Aşa cum s-a întîmplat în trecut cu Stoichiţă sau cu Gâlcă?

Nu, pentru că noi vorbim foarte mult înainte de meci, toată săptămîna premergătoare partidei, vorbim şi de 2-3 ori pe zi cu privire la echipă, la ce idei am cu privire la meci, de rezerve. De multe ori intră la TV în direct şi spune singur echipa. Dar n-am cum să mă supăr pe el!

Ce discută cu Becali, după înfrîngeri: „Recunosc, mai greşesc şi eu. Sînt jucători de antrenamente şi fotbalişti de meciuri!”

În ultima perioadă, Gigi iese la TV, după meciuri, şi analizează tactic foarte detaliat partidele Stelei. Au apărut anumite zvonuri că discută chiar cu Gică Hagi, că Hagi ar fi sfătuitorul din umbră… Te deranjează acest lucru?

E foarte uşor pentru alţii să stea la TV, să vadă meciul şi să comenteze, în pauză sau la final. Însă nu mă deranjează că Gigi ar vorbi cu Hagi sau cu altcineva despre echipă. E dreptul lui, de patron, să spună ce doreşte, să discute cu oricine îşi doreşte. Inclusiv cu Hagi, dacă discută cu el!

hagi-il-scoate-pe-gigi-becali-din-puscarie-va-fi-consultantul-nostru-110347-11

După partide, imediat, la cald, te-a sunat vreodată, să-ţi reproşeze anumite lucruri? Sau discutaţi a doua zi?

Şi după meciul cu CFR sau cu Mediaş, în care am pierdut, eu am fost cel foarte supărat. Mai supărat decît el! De multe ori, el mă calmează, mai ales după confruntările pierdute, mă face să nu iau decizii la cald, mă ajută foarte mult. N-am avut niciodată discuţii violente, contradictorii, pe un subiect legat de echipă! Ba mai mult, el încearcă să mă tempereze, să mă ajute în momentele grele. Normal că sînt şi comentarii de genul „era mai bine să jucăm cu ăla sau cu ălalalt”. E firesc, după meci îţi dai seama de multe. Eu, spre exemplu, îi văd pe jucători la antrenamente 3-4 zile, dar poate, de multe ori, mă înşală şi pe mine ochiul, să cred că un jucător e mai în formă ca altul, prin prisma antrenamentelor. Există jucători de antrenament şi fotbalişti de meci. Şi se întîmplă să mai fac şi eu greşeli!

„Cînd eşti la Steaua, nu mai eşti un om normal! Iar jucătorii nu au voie să discute criticile lui Gigi”

Cît de greu e să le refaci moralul jucătorilor, după ce Gigi îi mitraliază la tv? La urma urmei, sînt oameni normali, care nu pot fi imuni la critici de acest gen. Golubovic aproape plîngea cînd a fost întrebat, după meciul cu Zurich, de tirurile la care a fost supus pentru că nu marcase deloc la Steaua pînă atunci.

În primul rînd, atunci cînd eşti fotbalist la Steaua, nu mai poţi fi considerat un om normal. Eşti sportiv de performanţă. Pentru că, odată ajuns la Steaua, financiar, ca imagine, ca orice, ai numai de cîştigat. Mulţi dintre băieţi îşi asigură tot viitorul şi toată viaţa cu un sezon sau două bune la Steaua. Că iese patronul în public şi critică anumiţi jucători, e normal. Dacă nu o face el, o fac ceilalţi. E mult mai corect, cred eu, că Gigi spune direct ce are de spus, şi ar trebui ca toţi jucătorii de la Steaua să ia lucrul ăsta în sensul pozitiv. Gigi e omul care îi plăteşte şi le strigă în faţă părerea lui. La Steaua eşti obligat să faci performanţă! Pentru mine, e mult mai uşor să lucrez cu un astfel de patron, decît cu un om pervers care nu-ţi spune nimic, îţi zîmbeşte în faţă şi, la un moment dat, îţi taie craca de sub picioare.

steaua-suparare

Au fost cazuri de jucători care să cedeze mental în vestiar în urma atacurilor publice ale lui Gigi? Să ţi se plîngă…

Nu, pentru că nu le dau posibilitatea să discute astfel de lucruri cu mine. Eu sînt un om realist, nu merg în cabină să le spun discuţii, ei ştiu că omul numărul 1 la Steaua este Gigi Becali, e finanţatorul care plăteşte totul pentru ca noi să facem performanţă, e valabil peste tot, nu doar la fotbal. Viaţa nu este uşoară. Nu avem nevoie de alibiuri, să dăm vina pe Gigi, ca să ne plîngem. E o minciună, o teză falsă! E bine că îţi spune în faţă ce are de spus! Că mulţi interpretează şi spun că nu e bine că Gigi iese la TV şi spune anumite lucruri! Problema lor… Eu vă dau un contraexemplu. În acest an, de cînd am revenit la Steaua, eu nu l-am văzut niciodată pe Gigi să vină la teren, la antrenamente, să certe un jucător, să facă o observaţie cuiva. Cînd vine, vine să dea o primă, să încurajeze, să le transmită jucătorilor că are încredere în ei. Atunci e bine?

Cum le răspunde Reghe celor care îl consideră arogant!

Te întreb direct. Ce le răspunzi celor care consideră că eşti arogant atunci cînd ai o reacţie acidă?

Nu sînt arogant. Poate unii aşa mă percep, dar chiar nu sînt! Nu-mi place pur şi simplu să discut de alţii şi nu mă interesează altceva decît Steaua. Sau, poate, însă, că atunci cînd am o reacţie mai acidă, încerc să nu discut despre un anumit subiect. Să ocolesc răspunsul. Mai ales cînd lumea vrea să discute de cancanuri şi nu despre fotbal.

57b8cb2a95f9cfe91bbda5f9-1-660x400

Şumudică s-a arătat deranjat de afirmaţiile tale legate de lipsa de pregătire a lui De Amorim şi Boldrin…

Am văzut că era foarte supărat pe o declaraţie de a mea şi a înţeles greşit. Noi am început pregătirea din acest sezon cu anumiţi jucători, care apoi au plecat. Gen Varela, Chipciu, Stanciu, care au fost foarte importanţi. Au venit apoi elemente noi. Eu cînd vorbesc de pregătire, nu mă refer exclusiv la cea fizică! Jucătorii de la Astra au venit la Steaua după ce noi făcusem deja pregătirea fizică. Însă eu prin pregătire înţeleg relaţii de joc şi integrarea lor în grup, nu doar acumulări fizice. E foarte greu să pătrunzi într-un grup precum cel al Stelei, cum au fost cazurile lui De Amorim şi Boldrin, care au fost nevoiţi să intre direct, să joace la Steaua, imediat după transfer, fără o perioadă de acomodare. Nici nu mă plîng, pentru că orice jucător este de vînzare, nu mă puteam opune, spre exemplu, transferului lui Stanciu, pentru el şi pentru club, pentru că a fost o mişcare foarte bună şi aşa se va întîmpla şi pe viitor. Am, însă, nevoie la echipă de jucători fericiţi că sînt la Steaua, care vin cu plăcere la antrenamente. Nu care stau cu gîndul la plecare.

„Trebuia să facem cărare după Cristi Chivu sau Gică Popescu să-i aducem la FRF”

Eşti prieten bun cu Mutu, sînteţi chiar rude. Cum vezi instalarea lui la Dinamo?

Adi are o experienţă uriaşă, are relaţii, ori astăzi fotbalul înseamnă relaţii! Şi pentru Dinamo e un mare plus aducerea lui Adi. Avem nevoie de oameni din fotbal în fotbal şi sînt mulţi care stau pe bară! E o prostie să pui la Comisia Tehnică un fost ziarist şi să nu te rogi, să nu faci cărare pe lîngă un Cristi Chivu, un Gică Popescu, foşti jucători uriaşi, care ar putea să ajute cu adevărat fenomenul. E nevoie de nume în fotbalul românesc, ăsta e adevărul!

Cum vezi lupta cu Dinamo, dacă Adi ar reuşi să aducă acel investitor indian în Ştefan cel Mare?

Eu am un respect foarte mare pentru cei care sînt acum la Dinamo! Nu e o trupă deloc uşoară, au o echipă iubită de foarte mulţi fani, care sînt foarte răi, pun presiune, vor rezultate. Nu cred că Negoiţă va da formaţia aşa simplu. Pentru Negoiţă e o mîndrie să fie patron la Dinamo şi a reuşit să readucă Dinamo pe linia de plutire. Ei se bat la campionat, nu-s echipă de pluton!

Ce părere ai de confictul deschis dintre Mutu şi Andone?

Sincer, nu cred că e un război între ei. Poate sînt şi multe lucruri şi reacţii înţelese greşit. Nu vezi că, după nişte declaraţii contradictorii, au cîştigat cu 4-0? Ai nevoie de două rezultate de acest gen şi se schimbă toată atmosfera la echipă! Amîndoi sînt oameni grei pentru Dinamo.

„Eu să antrenez vreodată Dinamo? Întrebare deplasată!”

Hai să te întreb altfel. Dacă Dani Coman ar fi ieşit public şi ar fi dezvăluit că Meme Stoica l-a sunat pe Şumudică să îl aducă la Steaua cum te-ai fi simţit? Ce reacţie ai fi avut?

(Rîde) Eu n-aş fi reacţionat în niciun fel pentru că Meme nu ar face niciodată acest lucru. Dacă s-ar fi pus, totuşi, aşa problema, sînt sigur că Gigi m-ar fi anunţat înainte. Nu ştiu ce a fost acolo, dacă Adi Mutu l-a sunat sau nu pe Şumudică, e problema lor. Cred însă că ar fi bine ca noi, antrenorii, să ne respectăm, aşa cum se întîmplă afară! Dacă eu, aici, sînt văzut pe undeva, cu Andone, s-ar interpreta în fel şi fel de moduri! Sau cu Şumudică. Avem gena asta, noi, românii, a teoriei conspiraţiei.

718681-reghe-sumudica

Te enervează Şumudică?

Nu. De ce să mă enerveze? E antrenorul echipei care a cîştigat campionatul! Îşi merită poziţia pe care o are în momentul de faţă…

“Şumudică, la Steaua? Orice e posibil! Întrebaţi-l pe Gigi…”

Păi e în coada clasamentului!

Mă refer la poziţia lui de campion en titre! Are dreptul să vorbească despre fotbal, dar nu trebuie să ajungem să ne jignim!

Crezi că, la un moment dat, Gigi tot transferînd jucători de la Astra, să se gîndească să-l aducă pe însuşi Şumudică antrenor la Steaua?

Nu ştiu… În fotbal orice e posibil. Dar asta întrebaţi-l pe Gigi. Nu ştiu ce gîndeşte.

Ai accepta vreodată, ipotetic, să antrenezi Dinamo?

E o întrebare deplasată… Stop!

Citeşte aici partea a doua a super interviului realizat cu Laurenţiu Reghecampf, în care antrenorul Stelei anunţă ce transferuri va realiza în iarnă, ce jucător îi place enorm din Liga 1, diferenţele pe care le-au simţit Boldrin şi De Amorim la Steaua faţă de Astra, ce le transmite tehnicianul jucătorilor la mijlocul terenului la finalul fiecărui meci, ce avere a realizat din fotbal şi care sînt bonusurile uriaşe pe care le va încasa în cazul în care califică Steaua în grupele UCL sau primăvara europeană! 

“Gigi e omul care îi plăteşte şi le strigă în faţă părerea lui. La Steaua eşti obligat să faci performanţă! Pentru mine, e mult mai uşor să lucrez cu un astfel de patron, decît cu un om pervers care nu-ţi spune nimic, îţi zîmbeşte în faţă şi, la un moment dat, îţi taie craca de sub picioare.”

“Nu cred că Negoiţă va da formaţia aşa simplu. Pentru Negoiţă e o mîndrie să fie patron la Dinamo şi a reuşit să readucă Dinamo pe linia de plutire. Ei se bat la campionat, nu-s echipă de pluton!”