News

Video. 47 de ani de la a opta minune a lumii. UTA elimina Feyenoord

Sâmbătă, 30 septembrie 2017, UTA Arad joacă împotriva lui Sportul Snagov în etapa a 10-a din Liga 2. În aceeaşi zi, arădenii sărbătoresc 47 de ani de la cel mai important moment din istoria...
30.09.2017 | 00:07

Sâmbătă, 30 septembrie 2017, UTA Arad joacă împotriva lui Sportul Snagov în etapa a 10-a din Liga 2. În aceeaşi zi, arădenii sărbătoresc 47 de ani de la cel mai important moment din istoria clubului înfiinţat pe 18 aprilie 1945. Momentul Feyenoord este pagina de aur a formaţiei care este poreclită “Bătrâna Doamnă”. VEZI IMAGINILE SUS ÎN GALERIA FOTO.

La sfârşitul anilor ’60, UTA Arad domina campionatul din România. Arădenii cucereau al doilea titlul consecutiv, al şaselea din istoria clubului, la finalul sezonului 1969-70. Echipa antrenată de Nicolae “Coco” Dumitrescu venea după o umilinţă greu de digerat în Cupa Campionilor Europeni. Click pe meci în aplicaţia de mai jos pentru detaliile complete: echipe de start, comentariul live, statistici, clasament în timp real! Click pe MECIURILE ZILEI pentru a vedea toate jocurile de azi

Miracolul UTA – Feyenoord, la un pas să nu existe

În toamna lui 1969, UTA Arad ajungea, în premieră, în Cupa Campionilor Europeni. Adversarul din primul tur era Legia Varşovia. Polonezii nu erau o echipă de speriat, mai ales că avau puţină experienţă în cupele europene. De altfel, arădenii stăteau mai prost la acest capitol, cu o singură prezenţă în Cupa Balcanică. La Arad, Legia Varşovia a câştigat cu 2-1, dar nimic nu prevestea dezastrul din meciul retur.

La două săptămâni de la partida jucată pe teren propriu, UTA era desfiinţată de Legia. Tabela de pe stadionul Wojska Polskiego arăta un scor care nu admitea vreo discuţie. Campioana Poloniei câştiga cu 8-0, toate golurile fiind marcate în a doua repriză, într-un interval de 34 de minute. Federaţia de Fotbal din România trimitea un advertisment arădenilor, dar şi Rapidului, giuleştenii fuseseră eliminaţi de Vitoria Setubal cu 7-2, scor general. Cele două cluburi nu mai aveau voie să joace meciuri internaţionale timp de un an.

Ernst Happel îşi dorea alt adversar

FRF revenea asupra deciziei, mai ales că UTA Arad urma să reprezinte România, din nou, în Cupa Campionilor Europeni. “Bătrâna Doamnă” cucerea titlul de campioană a României la finalul sezonului 1969-70. Performanţa propulsa doi jucători ai formaţiei în lotul României pentru Campionatul Mondial din 1970. Gheorghe Gornea şi Flavius Domide ajungeau în Mexic, dar nu bifau niciun minut în Mexic.

Tragerea la sorţi pentru primul tur din Cupa Campionilor Europeni, ediţia 1970-71, a avut loc când încă nu se cunoaştea campioana României, cea care urmă să o întâlnească pe Feyenoord, câştigătoarea en-titre a trofeului. Ernst Happel ar fi preferat să joace împotriva Rapidului, pentru a evita o deplasare de 500 de kilometri în plus până la Arad. Pe 20 iulie 1970, în ziarul “Het Vrije Volk” apărea o primă descriere a echipei. Gheorghe Gornea, Otto Dembrovschi, Flavius Domide şi Iosif Lereter fiind consideraţi cei mai buni jucători ai arădenilor.

Seara de vis de la Rotterdam

Olandezii priveau cu superioritate meciul contra arădenilor. “Ne-au luat la mişto când au văzut cum eram îmbrăcaţi. Au vrut să ne dea echipament din cap până în picioare”, şi-a amintit Gavrilă Birău după câţiva ani de la partida tur cu Feyenoord. Înaintea meciului, Ernst Happel era sigur de victorie. “Nu avem cum să pierdem acest meci. Suntem campionii Europei”.

Pe 16 septembrie 1970, suporterii olandezii se aşteptau la un festival de goluri. Florian Dumitrescu provoca un şoc în minutul 15. Atacantul marca cu o lovitură de cap, chiar dacă lângă el se aflau Theo van Duivenbode şi Marinus Israel, cel care în sezonul 1991-92 a fost director tehnic la Dinamo Bucureşti. Zece minute mai târziu, Feyenoord a egalat prin Wilhelmus Jansen. Olandezii au atacat în valuri până la finalul meciului, dar Gheorghe Gornea şi apărarea arădenilor a fost imbatabilă.

A opta minune a lumii

Returul s-a jucat după două săptămâni, iar olandezii i-au privit pe arădeni, din nou, de sus. O calificare a românilor în dauna noastră ar echivala cu a opta minune a lumii.”, declara Ernst Happel înainte de meciul de la Arad. Cu puţin timp înainte de meciul retur, câţiva oficiali ai lui Feyenoord au venit să inspecteze stadionul şi s-au declarat surprinşi de cât de mic este stadionul. “Ăsta este stadionul de antrenament, cel mare este in reparaţii”, a fost răspunsul arădenilor.

Stadionul a fost plin de suporteri arădeni pe 30 septembrie, când s-a jucat meciul retur. Numărul biletelor a fost suplimentat, aducându-se la arenă scaune, fanii fiind nevoiţi să stea chiar şi în spatele celor două porţi. Elevii lui Happel au atacat în valuri, dar reduta lui UTA nu s-a dat bătută. Arădenii jucau de la egal la egal cu echipa care câştigase cu doar câteva luni înainte Cupa Campionilor Europeni.

Pe final de meci, UTA a avut şansa de a marca prin Viorel Sima, însă scorul de 0-0 îi avantaja oricum pe jucătorii lui Nicolae Dumitrescu. În momentul în care Ferdinand Biwersi a fluierat finalul meciului, suporterii au năvălit pe teren pentru a obţine o amintire a unei zile superbe din istoria echipei. Arădenii reuşeau a opta minune a lumii, iar la câteva ore după finalul meciului, în faţa Hotelului Astoria, unde era cazată Feyenoord, fanii s-au strâns şi au cântat “Happel, Happel/ Ha ha ha”.

Steaua Roşie Belgrad, nucă prea tare

UTA a picat în turul doi cu Steaua Roşie Belgrad, iugoslavii fiind una dintre echipele puternice ale Europei. Arădenii nu au mai fost priviţi de sus şi jucătorii lui Miljan Miljanic au jucat cu precauţie ambele meciuri. La Belgrad, UTA a pierdut cu 3-0, ca mai apoi să piarda şi la Arad, cu 3-1, singurul gol al campionilor României fiind marcat de Ladislau Broşovschi.