ULTIMA ORĂ
INTERNAŢIONAL / SPECIAL

VIDEO. Zapata, fostul portar al Stelei, e GOLGHETER la 38 de ani!

Vi-l mai amintiți pe portarul columbian Zapata, cel care a apărat buturile Stelei în perioada 2007-2010? El încă se află în teren, fiind un jucător charismatic pentru echipa columbiană Santa Fe.

Cele mai citite

Rufay, ajuns acum la 38 de ani, are reflexe ca în prima tinerețe, fiind un factor motivant pentru mai tinerii săi coechipieri. Zapata a apărat în 85 de meciuri la Steaua, fiind trimis o perioadă și la echipa satelit.

VEZI VIDEO GOLUL LUI ZAPATA AICI 

Cîștigător al Copei Sudamericana

Rufay și-a condus echipa, la finele sezonului trecut, spre un mare succes. Santa Fe s-a impus în Copa Sudamericana, a doua competiție intercluburi din America de Sud. Santa Fe, în finală, a depășit în dublă manșă pe Huracan, din Argentina, 0-0 și 2-2. Cum în America de Sud nu acționează regula golurilor marcate în deplasare, pentru departajare, s-a trecut direct la executarea loviturilor de pedeapsă, unde Santa Fe s-a impus cu 3-1. Zapata era pe lista executanților, dar seria nu a mai ajuns pînă la el, deoarece s-a încheiat cu 3-1 în favoarea echipei sale, Zapata fiind cel care a apărat trei penalty-uri.

VEZI VIDEO GOLUL LUI ZAPATA AICI

Acesta a fost primul trofeu internațional din istoria echipei columbiene, care a mai cîștigat titlul de 8 ori și Cupa Columbiei în două cazuri.

Zapata-golgeter

La zenitul carierei, Zapata și-a redescoperit veleitățile de golgheter. Goal-keeper-ul a înscris, pînă acum, în întreaga sa carieră, 13 goluri. Santa Fe, care în sezonul anterior a ratat play-off-ul campionatului columbian, a început tare actuala ediție, cu o victorie în deplasare, 1-0 pe terenul celor de la Boyaca Chico. Unicul gol al meciului a fost realizat de Zapata, care a transformat cu siguranță o lovitură de la 11 metri.

VEZI VIDEO GOLUL LUI ZAPATA AICI 

VEZI VIDEO GOLUL LUI ZAPATA AICI

Înaintea acestui meci, la Florida Cup, o competiție amicală din SUA, Santa Fe învinsese formația americană Fort Lauderdale, cu 2-1, Zapata fiind cel care, de la punctul cu var, a deschis scorul.

Primul meci în calendarul 2016 pentru Zapata și coechipierii săi a fost un amical de lux, tot în Florida, pierdut în fața lui Bayer Leverkusen, cu 1-0.

Premiile din România

Zapata a ajuns în România în anul 2007, venind la Steaua pentru suma de 500 000 de dolari, de la campioana columbiană Deportivo Cucuta. Cu aceeași grupare, Rufay ajunsese pînă în semifinalele Copei Libertadores. El s-a impus rapid în tricoul cu numărul unu din Ghencea, fiind, la vremea respectivă, foarte iubit de suporteri.
Zapata a fost declarat de Eurosport al cincilea cel mai bun portar din grupele Ligii Campionilor, în sezonul 2008-2009. A mai fost declarat cel mai bun străin din Liga I, de către Sport Total FM, în 2007, apoi portarul anului de către Top Gazeta în 2008, revelația anului de Radio România Actualități în 2009, precum și cel mai bun jucător al Stelei, în stagiunea 2007-2008.

Mi-e dor

Zapata i-a uimit pe jurnaliștii columbieni în 2012, cînd a cerut să nu fie deranjat în timpul meciului Turcia – România, din preliminariile Campionatului Mondial 2014. Experiența românească era încă proaspătă pentru Zapata, iar pe meleaguri carpatine i se născuse și fetița. La cîteva ore după meciul tricolorilor, urmărit da capo al fine, el avea să fie titular într-un meci de campionat. Se confesa apoi celor apropiați și presei că îi este dor de România, de iernile noastre, dar și de arhitectura și cultura mioritică.

De la Steaua, Zapata a trecut la Galatasaray, dar pînă la urmă a ajuns înapoi, în Columbia sa natală.

Nu se gîndește la retragere

Deși a trecut și prin momente mai puțin plăcute, cînd și-a marcat un autogol cu fața, Zapata nu se gîndește, cel puțin deocamdată, la eventualitatea retragerii din activitatea competițională.

Zapata este respectat și se simte bine în grupul celor de la Santa Fe. Planurile pentru acest sezon sunt ca Zapata să ia titlul și să își conducă echipa spre grupele Copei Libertadores. Primele meciuri oficiale, unul intern, celălalt extern, s-au soldat cu victorii pentru Santa Fe, semn că injecția de moral survenită după obținerea Copei Sudamericana, este foarte importantă.

Nu rata

 

SPYNEWS.RO
WOWBIZ.RO
Articole similare
Buna Ziua Iasi
A1.RO
SUPERTARI.RO
ZIARULRING.RO
Adaugă un comentariu