News

1.300 de muncitori români au ajuns în Germania, la sparanghel. Cum au fost așteptați pe aeroport. Video

10.04.2020 | 23:51
1300 de muncitori romani au ajuns in Germania la sparanghel Cum au fost asteptati pe aeroport Video
ADVERTISEMENT

În plin pandemie de coronavirus, mii de români iau calea Germaniei, Spaniei sau Italiei pentru a munci în agricultură. Asta, pentru că străinii riscă să rămână cu recolta stricată pe câmp, atâta timp cât nu mai are cine să o culeagă.

Fermierii germani îi așteaptă pe români cu brațele deschise

Un prim avion cu muncitori români a ajuns în Germania, însă nemții mai așteaptă 25 astfel de chartere, conform fermierilor nemți.

ADVERTISEMENT

În total, conform Adevărul, 20 de avioane au plecat din Cluj-Napoca în ultimele 24 de ore cu destinația Germania. De altfel, scandalul din Aeroportul Cluj-Napoca a făcut înconjurul României după ce peste 2000 de oameni s-au călcat în picioare pentru a pleca la muncă în străinătate, fără a respecta nicio regulă de distanțare socială.

Conform autorităților germane, primul avion a atins solul nemțesc la ora 14.50 cu o întârziere de 50 de minute. A fost un prim avion din alte zeci câte vor zbura spre Germania, ticsite cu „sezonieri” români.

ADVERTISEMENT

Cei aproximativ 1300 de români ajunși în Germania au fost așteptați de angajatori și urcați în autocare, după care au fost duși la destinație.

Conform lui Martin Walther, unul dintre fermerii „disperați” după muncitori români, agricultura Germaniei e dependentă în acest moment de „sezonierii” din țara noastră. Același lucru îl susține și Stefan Huber din Iffezheim.

ADVERTISEMENT

„Din păcate nu au venit toţi, mai aşteptăm încă 25 săptămâna viitoare. Fără ei am fi rămas cu recolta pe câmp”, au transmis fermierii, conform sursei citate.

Cu toate că, din cauza pandemiei de coronavirus, numărul lucrătorilor „sezonieri” ce vor lucra în Germania va fi mai mic în acest an cu 20%, cel puțin 40.000 de români sunt așteptați în Germania pentru a culege sparanghel sau alte „bogății”.

ADVERTISEMENT

Autoritățile germane s-au angajat să le asigure românilor controale medicale periodice. Mai mult, biletele de avion (aproximativ 280 de euro de căciulă) au fost suportate de către fermierii germani.

ADVERTISEMENT