News

Implicarea masonilor în Marea Unire de la 1918. Rolul avut de Alexandru Vaida Voevod în izbânda diplomatică a Reginei Maria. “Nu Masoneria conduce lumea, dar unii masoni, da…”

Momentele cruciale ale României sunt marcate de intervenția francmasonilor. Unirea, începută cu eroismul Armatei, era imposibilă fără implicarea Reginei Maria și a Masonului Alexandru Vaida Voevod.
01.12.2021 | 13:06
Implicarea masonilor in Marea Unire de la 1918 Rolul avut de Alexandru Vaida Voevod in izbanda diplomatica a Reginei Maria Nu Masoneria conduce lumea dar unii masoni da
Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, din perspectivă masonică și istorică (sursa colaj FANATIK)
ADVERTISEMENT

La ceas aniversar, Suveranul Mare Comandor al Ritului Scoțian Antic și Acceptat din România, Prea Puternicul și Ilustrul Frate Stelian Nistor (Gradul 33 și Ultim) vorbește, în exclusivitate pentru FANATIK, despre implicarea masonilor, și nu a Masoneriei, ca organizație, în împlinirea Marii Uniri de la 1918.

În opinia Suveranului Mare Comandor al RSAA din România, jertfa ostașilor români, la care se adaugă izbânda diplomatică a Reginei Maria și acțiunile francmasonului Alexandru Vaida Voevod au adus țării noastre ceea ce numim, fără ghilimele, Întregirea Neamului sau Marea Unire.

ADVERTISEMENT

Nu Francmasoneria a creat, singură, actul istoric care ne definește ca țară și ca spațiu istoric, ci a lucrat, a „construit”, cum spun masonii, alături de celelalte puteri ale țării, în frunte cu… „țăranul ostaș” și cu o Regină, teoretic, „străină”, dar „mai” româncă decât mulți compatrioți.

Alexandru Vaida Voevod, unul dintre liderii Partidului Național Român din Transilvania, și-a început cariera politică în sprijinul ardelenilor, culmea, lucrând în anturajul arhiducelui Franz Ferdinand. Participant la Marea Adunare Națională de la 1 Decembrie 1918 a devenit, ulterior, cel de-al 28-lea premier român, în timp ce Iuliu Maniu și-a păstrat poziția de președinte al Consiliului Dirigent. A fost delegat de autoritățile române, în locul mai puțin eficientului Ionel Brătianu, să gestioneze tratativele de pace, de la Paris…

ADVERTISEMENT
Stelian Nistor
Prea Puternicul și Ilustrul Frate Stelian Nistor, Suveranul Mare Comandor al Ritului Scoțian Antic și Acceptat din România (sursa adevarul.ro)

Stelian Nistor, Suveranul Mare Comandor al R.S.A.A din România: „Artizanii Unirii: Țăranul – ostaș, Regina „englezoaică” Maria și Masonul Vaida Voevod, ajuns la masa tratativelor!”

Discuția cu Stelian Nistor, Suveranul Mare Comandor al Ritului Scoțian Antic și Acceptat din România, a început de la întrebarea firească, legată de implicarea francmasonilor români în făurirea „actului” unionist.

Trebuie specificat din start faptul că Ritul Scoțian Antic și Acceptat din România este cea mai puternică entitate Masonică din țara noastră, recunoscută la nivel național și internațional, alături de Marea Lojă Națională din România, condusă de Marele Maestru George Ivașcu.

ADVERTISEMENT

„Întrebarea legată de implicare este înșelătoare, pentru că poate induce o idee greșită despre două instituții care funcționează în spațiul pe care astăzi îl numim „România”. De ce este înșelătoare? Pentru că Masoneria, ca instituție, nu face politică. Unii masoni, da, fac…Nu Masoneria conduce lumea, dar unii masoni, da…”, și-a început disertația Prea Puternicul și Ilustrul Frate Stelian Nistor (Gradul 33 și Ultim), potrivit titulaturii oficiale.

„Referindu-ne la actul Unirii de la 1918, care are mai multe paliere de înțelegere, trebuie să spunem că, de atunci încoace, noi încercăm să săpăm grădina de la 1918 cu hârlețul de acum. De cele mai multe ori, este o atitudine nepotrivită. Modificarea contexului duce la schimbarea percepției. Din punctul meu de vedere, istoria este „atitudinea convenabilă prezentului asupra trecutului”, a continuat interlocutorul nostru.

ADVERTISEMENT

Intervievatul FANATIK consideră că, din acest punct de vedere, cel puțin două componente esențiale se regăsesc în Unirea de la 1918: „În primul rând, vorbim despre componenta militară, anume despre sacrificiile uriașe făcute de soldatul român, care, de fapt, era țăranul român îmbrăcat în uniformă militară, niște haine străine lui. Era acel om care a plecat la război ca să-și apere ograda, „pruncii”, nevasta și biserica din sat… Țăranul român, căruia Regele „străin” al României i-a promis că-i va da ceva ce avea deja, doar că nu era scris pe hârtie: pământ din Pământul Țării!”

Regina Maria
Regina Maria a României , o „englezoaică” mai româncă decât mulți români (sursa printerest)

Suveranul Mare Comandor consideră că acesta este scopul pentru care s-a bătut, în Primul Război Mondial, ostașul român, „care nu a fost instruit pentru luptă. Soldatul, care era, de fapt, țăranul român smuls din bătătura casei sale sau a universului său, a fost instruit să fie doar obedient gradelor superioare, începând cu caporalul și terminând cu generalul. Din acest motiv, Armata Română a dat jertfe de vieți omenești imense. Acesta este primul palier…”

Stelian Nistor este de părere că al doilea „palier” este cel diplomatic, relațional din punct de vedere politic: „Fără niciun fel de îndoială, „campioana” Unirii României de la 1918 este… o „străină”: Regina Maria. O englezoaică… Regina a mers la Conferința de Pace de la Paris și pe tabloul relațional al familiei din care provenea, a reușit să obțină, pentru țara sa de adopție, un statut pe care, altfel, mai greu l-am fi obținut”.

A urmat intervenția spectaculoasă a lui Alexandru Vaida Voevod, care, fără a beneficia de o legătură de rudenie cu familiile conducătoare europene, a înțeles că o altă cale de a ajunge la masa deciziilor este Francmasoneria….

Vaida Voevod a apelat la pârghia esențială a acestei organizații universale: Ajutorarea între Frați

Referindu-se la activitatea lui Alexandru Vaida Voevod, Stelian Nistor a precizat: „Printr-un raționament inteligent, el a izbutit să fie primit extrem de rapid într-o Lojă din Franța, care se numea „Ernest Renan” și astfel a activat una dintre pârghiile specifice organizaționale ale Masoneriei și anume ajutorarea între Frați. Astfel, acțiunea lui Alexandru Vaida Voevod a venit în complementaritate cu senzaționala reușită de diplomație de culise a Reginei Maria”.

Trebuie menționat faptul că, la tratativele de pace care s-au desfășurat la Paris, majoritatea delegaților erau Francmasoni. Vaida Voevod, al cărui „Carnet de Mason” (cum se numea la vremea la vremea aceea…) se găsește la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, a precizat în „Memoriile” sale că, după înțelegerea cu Brătianu, a depus cererea de intrare în respectiva Lojă pariziană.

Regretatul om politic liberal, Francmasonul Dan Amedeo Lăzărescu, a prezentat astfel activitatea lui Alexandru Vaida Voevod: „Între decembrie 1919 și martie 1920, s-a aflat în fruntea Guvernului României, calitate în care, după întoarcerea în Țară a lui Ionel Brătianu, a condus delegația țării noastre la Conferința de Pace de la Paris. A fost ministru de interne (n.r. în trei rânduri), în guvernele formate de Partidul Național Țărănesc și apoi din nou prim-ministru. În martie 1945, a fost arestat, iar apoi deținut cu domiciliul forțat până la sfârșitul vieții”.

Înainte, însă, de a participa la Conferința de Pace, Vaida Voevod a fost audiat la 7 iulie 1919, în vederea Inițierii sale, care a avut loc la 4 august. Ulterior, în calitatea recunoscută de membru al Marelui Orient al Franței, a avut ocazia să trateze cu Georges Clemenceau și cu Lloyd George, liderii Antantei, despre care s-a spus că au făcut, de asemenea, parte din Francmasonerie.

Carnet Masonic Vaida Voevod
„Carnetul Masonic” al lui Alexandru Vaida Voevod (sursa adevarul.ro)

 

Masoneria nu este sinonimă cu puterea ocultă

În lucrarea sa, intitulată „Acțiunea diplomatică a României”, istoricul V.V Tilea scria, în anul 1925, că Alexandru Vaida Voevod „a știut să construiască pretențiilor noastre o bază armonizată cu interesele Aliaților, izbutind să câștige României, în scurt timp, locul și rolul cel mai important între statele Europei Centrale și Orientale”.  

„Trebuie subliniată abilitatea cu care Alexandru Vaida Voevod a speculat, efectiv, posibilitatea de a utiliza anumite pârghii organizaționale ale Masoneriei. Francmasoneria este o organizație Universală. Acest lucru i-a adus și neajunsuri, pentru că a intrată în coliziune cu alte organizații universale, religioase sau laice și, în decursul timpului, balanța a înclinat dintr-o parte în alta”, a explicat, referindu-se la un context amplu, Suveranul Mare Comandor Stelian Nistor.

Odată ridicată… mingea la fileu, l-am întrebat pe interlocutorul nostru care consideră că este puterea Francmasoneriei Române în momentul actual, în comparație cu anul de grație 1918. Răspunsul a fost elocvent și dărâmă anumite teorii ale conspirației:

„Cred că trebuie să pornim de la redefinirea conceptului de „putere”. Din punctul meu de vedere, Masoneria nu are legătură cu genul de putere ocultă, care stă în spatele a tot ce se face și se desface în politică sau în zona economică, în lume!”.

Loja „Țara Mea – Numărul 1918” s-a născut din deviza „Mergem FIX Înainte”: Bunicii Suveranului, soldați la Mărășești și la Sevastopol

Anii au trecut, spiritul Marii Uniri rămâne, iar realitatea… trecută, prezentă și mai ales viitoare este zugrăvită în deviza preferată a lui Stelian Nistor: „Mergem FIX Înainte”. Acesta este, probabil, motivul pentru care, recent, a format în jurul său un Atelier afiliat Marii Loji Naționale din România, cu numele „Țara Mea” și înscris cu numărul… 1918.

L-am întrebat ce reprezintă această Lojă Simbolică (n.r. cu Gradele 1-3, Ucenic, Calfă și Maestru), pentru Francmasoneria Română și ce înseamnă să fii patriot, într-o „Frăție Universală”, așadar în contextul valorilor…evident, universale.

„Aici există două niveluri de abordare. Primul este strict masonic. Loja respectivă s-a născut din nevoia de a drena energii de bună credință masonică, rămase singulare și de a le aduna într-un creuzet comun. „Țara Mea” este o sintagmă care nu se mai folosește…și ar trebui ca fiecare dintre noi să gândească și să simtă așa despre România, ca fiind Țara mea”, ne-a declarat Stelian Nistor.

Explicația Suveranului Mare Comandor a continuat: „În anul 2018, la împlinirea celor 100 de ani de la Marea Unire, într-o împrejurare Masonică publică, am spus că eu vin din Bucovina și că bunicul meu dinspre tată, Neculai Nistor, a luptat la Mărășești. Bunicul meu dinspre mamă, Constantin Nica, a luptat pe Frontul de Est. „Moșul” meu a ajuns până la Sevastopol, făcând parte din trupele de vânători de munte (considerate de elită), de unde românii au fost întorși prin ordin și nu prin forța armelor. Bunicii mei își dorm somnul de veci în pământul Bucovinei, Țara mea”.

Informația are o relevanță importantă și veți afla motivul…

Mărășești
Mausoleul Eroilor, de la Mărășești (sursa wikipedia)

Drumul spre Alba Iulia trece prin Bucovina primordială

„Consider că, la 1 Decembrie 1918, s-a consfințit, de fapt, ceea ce se petrecuse cu Bucovina, la 28 noiembrie. Țara mea s-a unit cu Țara mea, ca să facă Țara Noastră”, a adăugat Stelian Nistor.

Trebuie amintit faptul că, la 28 noiembrie 1918, la Cernăuți, Congresul Național al Bucovinei a adoptat moțiunea Unirii cu Regatul României. La inițiativa liderilor bucovineni Sextil Pușcariu și Iancu Flondor, în perioada 14-27 octombrie, fusese organizată o importantă Adunare Națională, la care au participat deputații din Parlamentul de la Viena. Deputații din fosta Dietă bucovineană, precum și alți reprezentanți ai românilor s-au declarat în favoarea unirii Bucovinei cu restul provinciilor românești, într-un singur Stat Național și Independent.

„În contextul în care am fost educat, tot ce am creat înseamnă a-ți conștientiza faptic iubirea de țară. Ca și alte concepte, dezvoltate de-a lungul timpului, patriotismul a devenit uneori doar un vehicul spre putere și către bani. Alteori, s-a transformat într-o cutie de rezonanță lipsită de conținut. Uneori, s-a demonetizat pentru că a fost comunicat de către oameni care nu aveau credibilitatea necesară și suficientă pentru a-l folosi. Cred că patriotismul este asemenea credinței în Dumnezeu. Este al tău și te însoțește în piept, de la naștere, până la moarte. A-l teoretiza, înseamnă sfârșitul credinței”, a explicat Stelian Nistor.

Doctrina” intervievatului nostru capătă nuanțe poetice, când vine vorba despre patriotism: „Oare, ai putea povesti cum miroase un trandafir? Anumite lucruri sunt făcute doar pentru „a fi”. Nu poți „povesti” mirosul unui trandafir. Trebuie să-l miroși. Nu poți adulmeca parfumul unei roze, printr-un interpus. El îți poate descrie doar forma, culoarea, apelând la forme deja descrise, dar niciodată mirosul…”

„Patriotismul îl purtăm în piept de la naștere, aici, în dreptul inimii. Din când în când, pulsează mai puternic și poate fi constatat concret doar prin faptele noastre pentru ţară. Dacă se oprește doar la vorbe, patriotismul rămâne trandafirul fără miros”, este părerea Suveranului Mare Comandor, referitoare la sentimentul patriotic.

De la Marea Unire, la sărbătoarea mondială a Ritului Scoțian, programată în România anului 2025

În anul 2025, Conferința Mondială a Ritului Scoțian Antic și Acceptat se va desfășura la București. Va fi un moment de importanță maximă, atât pentru Francmasoneria Română, cât și pentru țară, în general. Am fost interesați să aflăm dacă un asemenea eveniment este, cumva, similar, cu „Unirea”…

„Unirea acestei forme masonice, suverane și independente, este implicită, prin unirea principiilor de funcționare. Altfel, formularea de „Unire” este nepotrivită, deoarece reprezintă un termen profan. Ritul Scoțian Antic și Acceptat dintr-o țară și Marea Lojă Națională din aceeași țară sunt organizații suverane și independente, singurele forme de organizare Masonică, ce nu au conducerea în străinătate”, a precizat Stelian Nistor.

„În fiecare țară, Marea Lojă – care, în România, administrează (prin decretul dat de Supremul Consiliu al Ritului Scoțian, încă din anul 1923) primele trei grade și Supremul Consiliu al RSAA – care administrează Gradele de la 4 la 33 și Ultim – sunt suverane și independente. Nu există o conducere unică. Din acest motiv, am spus că Unirea este  respectarea acelorași principii, în niciun caz altfel”, a încheiat Suveranul Mare Comandor al Ritului Scoțian Antic și Acceptat din România.

La 1 Decembrie, concluzia referitoare la implicarea francmasonilor în Marea Unire rămâne una cu sâmbure pragmatic. „Lanțul Masonic” Universal, o practică ritualică proprie acestei „bresle”, așa cum se autointitulează, funcționează acum, ca și la Conferința de Pace, de la finalul Primului Război Mondial. Și nu trebuie să fii Mason ca să fii patriot român.

Uneori, nu trebuie să fii nici măcar… „român născut”. Dovadă, cazul Reginei Maria. Dar poți considera că este obligatoriu să ai conștiință patriotică și abilitate, precum odinioară Alexandru Vaida Voevod.

 

ADVERTISEMENT