News

Ce se întâmpla pe 1 Decembrie 2019, ultima zi națională înainte de pandemie. Paradele militare, marcate de incidente neobișnuite

În urmă cu doi ani, România celebra Ziua Națională în condiții obișnuite. Evenimentul era marcat de declarații ale politicienilor, dar și de mici alte incidente.
01.12.2021 | 13:22
Ce se intampla pe 1 Decembrie 2019 ultima zi nationala inainte de pandemie Paradele militare marcate de incidente neobisnuite
Ce se întâmpla la ultima paradă de 1 Decembrie dinainte de pandemie. Sursa foto: hepta.ro, fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Ziua Națională de anul acesta se desfășoară, încă, sub semnul pandemiei. Parada care atrăgea mii și mii de oameni de-a lungul bulevardului Kiseleff în anii trecuți are loc acum în format restrâns, cu o participare limitată a publicului. Doar 400 de persoane pot asista la parada de acum, vaccinați sau nu.

Și în alte orașe, situația e cumva similară – toate festivitățile se petrec acum în format ceva mai restrâns și cu încercarea de a respecta reguli de distanțare socială și de protecție.

ADVERTISEMENT

Trecând deja aproape doi ani de zile de când avem de-a face cu SARS-CoV-2, probabil că te întrebi ocazional nu doar când vom reveni la normal, ci și cum era ”înainte.” Întrebări foarte valabile. Dacă pentru prima nu avem un răspuns, pentru cea de-a doua îți putem realiza un mic sumar a ce se întâmpla de Ziua Națională a României în urmă cu fix doi ani de zile.

La momentul respectiv, pandemia încă nu era la orizont, nici măcar în China. Primul caz de infectare avea să fie descoperit abia ceva zile mai târziu, fără să fie însă clar despre ce e vorba. Lucrurile se desfășurau normal peste tot în lume, chiar și în România.

ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis marca Ziua Națională cu o baie de mulțime

În urmă cu doi ani, Klaus Iohannis abia ce se reconfirmase ca președinte al României, învingând-o fără prea mari emoții pe Viorica Dăncilă. Președintele Iohannis era pe cai mari la momentul respectiv, bucurându-se de susținerea masivă a publicului. Atât de popular era președintele la momentul respectiv, încât s-a încumetat chiar să facă o baie de mulțime în București, după parada de 1 Decembrie. Un aspect mai degrabă necaracteristic actualului șef al statului, care de puține ori a mers în mijlocul oamenilor. Aceștia au fost extrem de încântați de apropierea președintelui. E greu de crezut că un scenariu similar s-ar mai putea întâmpla acum, la doi ani distanță, după ce președintele a girat un aranjament politic considerat de mulți nepotrivit pentru România.

Nu doar Klaus Iohannis era vizibil la momentul respectiv, ci și Nicolae Ciucă. La vremea respectivă, însă, militarul probabil că nu știa unde avea să ajungă în doar doi ani de zile. Era, însă, ministrul apărării naționale și le spunea românilor că ”Prețuim și onorăm Ziua Națională a României, o păstrăm în suflet ca pe un simbol sfânt, cu credința că nu este misiune mai înălțătoare decât să slujești, sub Jurământ, Patria în care te-ai născut.” Într-un mesaj destul de lung postat pe Facebook, actualul premier a vorbit despre Armata Română și despre faptele sale de vitejie, dar și despre ce ar trebui să rezerve viitorul pentru această instituție.

ADVERTISEMENT

Și Dacian Cioloș, actual lider al USR, transmitea un mesaj scurt României și românilor: ”’Acasă’ e în inima fiecărui cetățean român. La mulți ani, România! La mulți ani, dragi români, oriunde v-ați afla!” Pe 1 Decembrie revenea în atenția publicului și fostul lider PSD, Liviu Dragnea. Aflat la închisoare de jumătate de an la acea vreme, fostul social-democrat a transmis cuiva un mesaj care să fie postat pe pagina sa de Facebook. un mesaj în stilul retoricii deja cunoscute a lui Dragnea: ”Mi-am dorit să te văd puternică, să văd cum copiii României mănâncă mâncare românească, sănătoasă și naturală, nu alimentele pline de chimicale refuzate de alții. […] Mi-am dorit să ne păstram pădurile acolo unde le e locul și nu în buzunarele exportatorilor străini de cherestea.”

Dacă mulți lideri politici au ales să meargă în tribuna oficială de la București, Ludovic Orban s-a dus la Alba Iulia, acolo unde se organizează alte festivități cu fast. Premierul de la acea vreme, înscăunat cu doar o lună înainte, era abordat pe traseu de către un bărbat, ce i-a cerut ”să se țină de cuvânt.” Elegant, Orban i-a dat cartea sa de vizită și i-a spus că îl poate căuta oricând, doar să nu folosească ziua României ”pentru a da naștere unor discuții.”

ADVERTISEMENT

Ce se întâmpla de Ziua Națională în afara granițelor României

Lucruri care să ne privească se întâmplau și în afara țării. Încă în funcție, președintele Donald Trump transmitea un mesaj românilor de Ziua Națională, afirmând că ”România este un aliat neprețuit atât pentru Statele Unite ale Americii, cât și pentru Alianța Nord-Atlantică.”

Și Ambasada Suediei, în stilul său caracteristic, le-a urat de bine românilor în urmă cu doi ani. Pe pagina de Facebook a instituției a fost publicată imaginea de mai jos, care s-a viralizat aproape instantaneu.

ziua nationala a romaniei ambasada suediei 2019
Mesajul publicat în urmă cu doi ani de Ambasada Suediei, de Ziua Națională a României. Sursa foto: Facebook Ambasada Suediei în România.

Militarii români aflați în Afganistan au transmis și ei un mesaj semenilor aflați acasă: ”Pot spune cetățenilor români și militarilor români că această misiune este foarte importantă, misiunea lor aici este foarte importantă, fac o muncă extraordinară aici, aducând libertate acestei țări, în timp ce împreună căutăm soluții politice pentru Afganistan.” Soluțiile aveau să vină aproape doi ani mai târziu – SUA își retrăgea trupele din țară, iar talibanii preluau (din nou) puterea în stat.

Consulatul General al României din Dubai s-a preocupat să cinstească într-un mod special Ziua Națională a țării. Astfel, cea mai înaltă clădire din lume a fost iluminată, în seara de 1 Decembrie, în culorile drapelului național al țării.

Incidente de 1 Decembrie: un militar a leșinat, iar un tanc s-a defectat

S-au mai întâmplat și alte lucruri mai mici sau mai mari în România, în urmă cu doi ani. La parada de 1 Decembrie de la Galați, unul dintre cele două tancuri aduse în centrul orașului pentru defilare s-a defectat. Șenila din stânga a tancului s-a defectat într-o curbă de pe bulevard, iar mastodontul a rămas blocat. O mulțime de oameni s-au adunat în jurul vehiculului, pentru a-l fotografia.

tanc defect galati
Un tanc s-a defectat în timpul paradei de 1 Decembrie de la Galați. Sursa foto: Dan Paic, Agerpres.

Nu doar la Galați a avut loc un incident la festivitățile Zilei Naționale. Și la Pitești a fost consemnată o întâmplare, cauzată probabil de emoții. Astfel, un militar ce participa la paradă a leșinat, însă și-a revenit imediat. Subprefectul de Argeș a declarat ulterior că soldatului i-a scăzut glicemia.

La finalul zilei, după ce toate evenimentele zilei erau încheiate demult, la știri mai ajungea un alt incident. Într-o intersecție din București, trecătorii aveau ocazia să zărească o mașină de poliție cu roțile în sus și cu girofarul încă funcțional. Trei agenți ajungeau la spital, ușor răniți, după ce automobilului în care se aflau nu i-a fost acordată prioritate.

1 Decembrie 2019 a fost o zi specială pentru ”Nana Ană”, sau Ana Oniga. Una dintre cele mai vârstnice românce își serba centenarul la un an după România, fiind născută chiar de Ziua Națională, însă în 1919. Doamnna Oniga a trecut prin clipe de cumpănă în urmă cu câteva luni, atât ea, cât și fiica sa de 80 de ani, fiind infectate cu Covid-19. Ambele, însă, s-au vindecat, trecând mai ușor prin boală, fiind anterior vaccinate.

Astfel arăta România în urmă cu fix doi ani de zile, când amenințările pandemice încă nu erau la orizont. Aveau să ne ia pe nepusă masă în următoarele luni și să schimbe drastic imaginea societății în care trăim. Tot ce putem face acum este să sperăm că următoarea paradă ne va găsi în condiții ”normale”, cam la fel cu cele descrise în acest articol, când veștile erau despre mici întâmplări de la parade și nu despre reguli de distanțare socială și participare limitată.

La mulți ani, România!

ADVERTISEMENT