News

UPDATE / 70.000 de ruşi la mitingul din centrul Moscovei în memoria lui Boris Nemţov

UPDATE / "Estimăm la peste 70.000 numărul participanţilor'', a declarat pentru AFP Alexandr Riklin, unul dintre organizatorii marşului, care a fost autorizat de către municipalitate. Poliţia a...
01.03.2015 | 16:08
UPDATE  70000 de rusi la mitingul din centrul Moscovei in memoria lui Boris Nemtov
ADVERTISEMENT

UPDATE / “Estimăm la peste 70.000 numărul participanţilor”, a declarat pentru AFP Alexandr Riklin, unul dintre organizatorii marşului, care a fost autorizat de către municipalitate. Poliţia a indicat la rândul său un număr de peste 16.000 de participanţi la marş.

Boris Nemţov ”a murit pentru viitorul Rusiei” sau ”El s-a bătut pentru o Rusie liberă”, scria pe pancartele purtate de manifestanţi la Moscova, potrivit jurnaliştilor AFP la faţa locului.

ADVERTISEMENT

La Sankt Petersburg, cel de-al doilea oraş ca mărime al ţării, peste 6.000 de persoane, potrivit poliţiei, s-au strâns, de asemenea, pentru a-i adune un omagiu lui Nemţov, scrie agerpres.ro.

……………………………………………

Cel puţin 10.000 de persoane participau duminică în centrul Moscovei la un marş în memoria opozantului şi fost vicepremier rus Boris Nemţov, asasinat vineri seara în apropiere de Kremlin, relatează AFP.

ADVERTISEMENT

Boris Nemţov ”a murit pentru viitorul Rusiei” sau ”El s-a bătut pentru o Rusie liberă”, scria pe pancartele purtate de manifestanţi la Moscova, potrivit jurnaliştilor AFP la faţa locului, scrie agerpres.ro.

La Sankt Petersburg, cel de-al doilea oraş al Rusiei, cel puţin 2.500 de persoane s-au strâns, de asemenea pentru a-i aduce un omagiu opozantului rus.

ADVERTISEMENT

Sâmbătă, un responsabil al administraţiei locale a confirmat că traseul aprobat pentru acest marş cuprinde şi podul Bolşoi Moskvoreţki (Marele pod de piatră), unde Nemţov a fost împuşcat mortal de un individ necunoscut ce a deschis focul asupra lui dintr-o maşină.

Organizatorii, printre care şi Nemţov, planificaseră iniţial să protesteze duminică împotriva politicilor preşedintelui Vladimir Putin. Ei au fost de acord să mute manifestaţia într-o suburbie a Moscovei după ce administraţia oraşului nu a permis ca protestul să aibă loc în centru. După uciderea lui Nemţov, autorităţile au acordat permisiunea ca marşul să aibă loc în centrul oraşului.

ADVERTISEMENT

Un alt lider important al opoziţiei ruse Alexei Navalnîi, primul care a cerut organizarea marşului, nu va putea fi prezent la eveniment. El trebuie să ispăşească o pedeapsă de 15 zile la închisoare după ce a distribuit ilegal pliante.

Nemţov, care a deţinut funcţia de vicepremier rus la sfârşitul anilor 1990 şi a fost un critic fervent al lui Vladimir Putin din 2000, este primul politician proeminent care a fost asasinat în Rusia post-sovietică.

Observatorii se tem că asasinatul ar putea alimenta violenţele motivate politic din ţară, unde guvernul şi mass-media controlate de stat conduc o propagandă neobosită care îi prezintă pe susţinătorii opoziţiei drept agenţi ai Occidentului, notează DPA.

Preşedintele Vladimir Putin a declarat sâmbătă, a doua zi după asasinarea opozantului Boris Nemţov, că “se va face totul pentru ca aceia care au plănuit asasinatul şi executanţii acestei crime laşe şi cinice să primească pedeapsa pe care o merită”. Premierul rus Dmitri Medvedev a trimis şi el condoleanţe familiei lui Boris Nemţov, declarându-se “bulversat de această crimă brutală şi cinică”.

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET

ADVERTISEMENT
Tags: