Fotbal international

10 ani de când Cristi Chivu câştiga Liga Campionilor cu Inter! Ţigara de după finală, rolul din meci şi ce i-a spus Jose Mourinho. Video

21.05.2020 | 22:00
10 ani de cand Cristi Chivu castiga Liga Campionilor cu Inter Tigara de dupa finala rolul din meci si ce ia spus Jose Mourinho Video
Națiunile cu cei mai mulți jucători câștigătorii ai Ligii Campionilor.
ADVERTISEMENT

Pe 22 mai se împlinesc 10 ani de când Cristi Chivu câştiga Liga Campionilor cu Inter. De atunci şi până în prezent, niciun alt fotbalist român nu a mai cucerit cel mai important trofeu continental. FANATIK îţi prezintă o serie de momente petrecute acum un deceniu, când Cristi Chivu devenea câştigător al UEFA Champions League.

10 ani de când Cristi Chivu câştiga Liga Campionilor cu Inter. La un pas de dramă înainte de finală

Până la finala Ligii Campionilor de pe 22 mai 2010, Cristi Chivu a trebuit să treacă peste o adevărată cumpănă a vieţii. Totul s-a petrecut pe 6 ianuarie 2010, în repriza a doua din meciul Chievo Verona – Inter 0-1. În minutul 49, Cristi Chivu se lovea cap în cap cu Sergio Pellissier şi era transportat de urgenţă la spital.

ADVERTISEMENT

Verdictul medicilor a fost unul grav: fractură craniană. Două ore a durat operaţia, una complicată, şi părea că sezonul este încheiat pentru Cristi Chivu. Cu toate acestea, căpitanul de atunci al tricolorilor şi-a revenit şi pe 24 martie era din nou pe teren, cu o cască de protecţie. Două luni mai târziu câştiga Liga Campionilor cu Inter şi intra în istoria clubului.

“Pentru mine a fost un an special atunci, mai ales că am avut o accidentare gravă la cap cu numai patru luni înainte de acel meci. Nu credeam că voi mai juca fotbal vreodată. Soarta a fost blândă cu mine, am revenit după două luni şi jumătate şi am jucat în acea finală, pe care am reuşit să o şi câştigăm”, avea să spună Cristi Chicu peste ani.

ADVERTISEMENT

Protejat pentru marea finală cu Bayern Munchen

Înainte finala cu Bayern Munchen, Inter a trebuit să treacă de Barcelona, marea favorită la câştigarea trofeului. Jose Mourinho s-a bazat pe fundaşul român în ambele meciuri din semifinale, însă doar la partida retur a fost integralist.

La finalul meciului de pe “Camp Nou”, care a adus calificarea lui Inter în finala Ligii Campionilor, jurnaliştii de la Mundo Deportivo lăudau jocul lui Cristi Chivu. Cu trei stele primite, prestaţia românului era caracterizată drept una “şmecheră”.

ADVERTISEMENT

Jose Mourinho a decis să-l menajeze pe Cristi Chivu înaintea finalei, astfel că la ultimul meci din campionat, 1-0 cu Siena, fundaşul român intra pe finalul întâlnirii. “Ştiam cu trei săptămâni înainte că voi juca finala”, a dezvăluit Cristi Chivu.

“The Special One” a prezis ce se va întâmpla cu Chivu în finală

Finala cu Bayern Munchen l-a găsit pe Cristi Chivu pe postul de fundaş stânga, ca mai apoi să treacă în centrul defensivei. Rolul făcea partea din strategia lui Jose Mourinho, care a şi prevăzut că fundaşul român va primi un cartonaş galben.

ADVERTISEMENT

“Mourinho mi-a şi zis că o să joc fundaş stânga, o să iau galben într-un duel cu Robben şi o să mă pună în faţa apărării”, şi-a adus aminte Cristi Chivu.

Chiar dacă evoluţia din finală nu a mai fost la fel de bună ca cea din returul cu Barcelona, Cristi Chivu şi Maicon au fost lăudaţi în The Guardian pentru felul cum au blocat multe dintre acţiunile bavarezilor. Schimbat în minutul 68 cu Dejan Stankovic, românul a primit două stele în Mundo Deportivo şi AS pentru prestaţia din finală.

Cum a sărbătorit succesul cu Inter din finala Ligii Campionilor

După ce a ridicat deasupra capului Liga Campionilor şi a făcut, alături de colegi, turul stadionului “Santiago Bernabeu”, Cristi Chivu s-a retras în vestiar. Departe de ochii curioşilor, fundaşul a sărbătorit cel mai important succes al carierei.

“Primul lucru pe care l-am făcut după meci a fost să fumez o ţigară în vestiar”, a dezvăluit Cristi Chivu. La 29 de ani, fundaşul român reuşea să câştige Liga Campionilor, o performanţă care azi pare interzisă fotbaliştilor români.

  • 9 trofee a câştigat Cristi Chivu cu Inter în perioada 2007-2013
  • 168 de meciuri a jucat Cristi Chivu la Inter
ADVERTISEMENT
Tags: