Sport

10 concluzii după Jocurile Olimpice de la Tokyo! Canotajul a salvat România de la o rușine istorică. Ce perspective avem pentru Paris

Jocurile Olimpice s-au încheiat, iar pentru România a fost o ediție ștearsă, în care au fost obținute patru medalii. FANATIK vă prezintă câteva concluzii după cele 16 zile de competiție.
09.08.2021 | 17:59
10 concluzii dupa Jocurile Olimpice de la Tokyo Canotajul a salvat Romania de la o rusine istorica Ce perspective avem pentru Paris
Simona Radis Ancuta Bodnar
ADVERTISEMENT

România a încheiat Jocurile Olimpice de la Tokyo pe locul 46 în clasamentul medaliilor cu patru distincții (1 de aur și 3 de argint). A fost o ediție comparabilă cu Rio 2016 și a doua cea mai slabă participare a noastră la JO de vară după 69 de ani.

Pe FANATIK ați putut urmări în timp real evoluțiile celor 101 sportivi ai României la Jocurile Olimpice. Înaintea plecării la Tokyo, optimismul a fost la cote maxime în delegația României, însă numărul de medalii câștigate ne-a readus cu picioarele pe pământ.

ADVERTISEMENT

10 concluzii după Jocurile Olimpice de la Tokyo

România a punctat în clasamentul pe medalii prin Ancuța Bodnar și Simona Radiș (aur în proba de dublu vâsle feminin), Ana Maria Popescu (argint în proba individuală de spadă), Mihăiţă Vasile Ţigănescu, Mugurel Vasile Semciuc, Ştefan Constantin Berariu, Cosmin Pascari (argint la patru rame fără cârmaci), Marius Vasile Cozmiuc, Ciprian Tudosă (argint la dublu rame).

10 concluzii după Jocurile Olimpice de la Tokyo: 

1. A fost atins obiectivul trasat de Comisia Tehnică Olimpică care a dat verdictul: România obține între 4 și 6 medalii la Jocurile Olimpice. Însă, optimismul președintelui COSR Mihai Covaliu a fost fără acoperire. Cele 8 medalii la care spera oficialul s-au dovedit a fi un obiectiv prea îndrăzneț.

ADVERTISEMENT

2. România obține medalii în doar două discipline, contraperformanță atinsă după 69 de ani. Ultima dată când România a obținut medalii în doar două discipline a fost la JO 1952. Atunci au fost tot patru distincții, la tir și box.

Canotajul a adus 75% dintre medaliile României

3. Canotajul a salvat o rușine istorică. Calculele României s-au bazat foarte mult pe canotaj, în condițiile în care am avut 36 de sportivi calificați și speranțe în mai multe discipline. Iar canotorii români au livrat 75% din medaliile câștigate: una de aur și două de argint.

ADVERTISEMENT

4. Palidă consolare. România menține seria cu cel puțin un titlu olimpic câștigat la JO din 1952 încoace. Însă, la ultimele două ediții am obținut un singur titlu olimpic: echipa de spadă în 2016 și dublu vâsle feminin la canotaj în 2020.

Naționala de fotbal a României s-a făcut de râs

5. Naționala României de fotbal a făcut doar act de prezență la Tokyo. Calificată după o pauză de 57 de ani! la o ediție a Jocurilor Olimpice, naționala de fotbal a dezamăgit crunt. Cu largul concurs al patronilor din Liga 1 care nu și-au lăsat “perlele” în echipa olimpică, România s-a oprit în faza grupelor, deșii adversarii erau accesibili: Honduras, Coreea de Sud și Noua Zeelandă.

ADVERTISEMENT

6. Este a doua cea mai slabă participare a României la Jocurile Olimpice din 1952 încoace. Doar Rio 2016 a fost mai slabă, tot cu patru medalii, dar în loc de una de aur și trei de argint am avut una de aur, una de argint și două de bronz.

FR de Tenis și-a asumat trei medalii la Tokyo, canotajul două!

7. Dintre sporturile olimpice, doar canotajul pare să fi avut o strategie coerentă în ultimul deceniu, iar rezultatele s-au văzut. În rest, celelalte rezultate vin ca urmare a excepțiilor. Și, probabil, cu excepții ne vom mulțumi în continuare.

8. Semnele îngrijorătoare de la canotaj au venit la câteva zile după cele trei medalii obținute de delegația României: “Vă anunț cu tristețe că sportul românesc s-a închis. Am fost anunțati, verbal, că banii pe acest an s-au terminat”, a spus Sandu Pop, secretarul general al FR de canotaj. Sperăm ca rezultatele de la Tokyo să nu fie singurele ale revirimentului din canotajul românesc, mai ales din cauza subfinanțării.

9. Tenisul românesc era așteptat să strălucească la Tokyo. Cu Simona Halep vârf de lance și posibil portdrapel, Federația și-a asumat nu mai puțin de trei medalii la Tokyo. Însă, obiectivul avea să fie unul fantezist, în condițiile în care Simona Halep a fost forțată să se retragă din cauza accidentării la gambă. Alături de ea, Patricia Țig, Sorana Cîrstea sau Irina Begu au declinat participarea.

La ce să ne așteptăm la Paris?

10. Și pentru Paris 2024, sportul românesc nu va fi guvernat după o strategie. Speranțele sunt ca la canotaj Elisabeta Lipă să continue treaba bună și urmărim cu interes evoluțiile unor tineri sportivi români care la următoarea ediție a Jocurilor Olimpice vor fi capabili să lupte pentru medalii.

  • 46 este locul ocupat de România în clasamentul pe medalii la JO
  • 4 medalii a obținut România la Jocurile Olimpice de la Tokyo

 

ADVERTISEMENT