Turnul Eiffel este, fără îndoială, unul dintre cele mai mari simboluri ale culturii și civilizației franceze. Mai mult decât atât, superbul monument a fost ridicat în secolul al XIX-lea, printr-o tehnologie revoluționară, inventată de un român. Vorbim despre inginerul Gheorghe Pănculescu. Totodată, se presupune că oțelul din care a fost construit turnul provine tot din România.
Turnul Eiffel este una dintre cele mai importante edificii ale Parisului, care continuă să atragă anual nu mai puțin de 5,5 milioane de vizitatori din întreaga lume. Cu toții sunt fascinați de construcția pe trei etaje, realizată numai din oțel, însă misterele și curiozitățile din jurul său au făcut mereu deliciul publicului.
Spre exemplu, un amănunt mai puțin cunoscut este legat de înălțimea Turnului Eiffel. Aceasta nu poate fi niciodată apreciată cu exactitate, întrucât… variază! Da, nu este nicio glumă, înălțimea Turnului Eiffel se modifică în funcție de condițiile atmosferice. Aceste variații sunt determinate de contracția sau dilatarea aliajului metalic din care este făcut Turnul Eiffel.
Un amănunt de-a dreptul savuros este legat de peripețiile prin care a trecut Adolf Hitler, liderul din perioada nazistă a Germaniei. Impresionat de renumele pe care îl câștigase Parisul, mai ales datorită atracțiilor sale turistice, cancelarul a ținut să se convingă „pe viu” de frumusețea acestui loc.
În momentul în care a ajuns la Turnul Eiffel, francezii i-au pregătit o surpriză ce nu a fost tocmai pe placul marelui dictator. Se întâmpla în preajma celui de-al doilea Război Mondial, cu puțin timp înainte ca nemții să cucerească Parisul.
Din dorința de a-l forța pe Hitler să urce scările pentru a ajunge în vârful turnului, francezilor le-a venit inedita idee de a… tăia, pur și simplu, cablurile lifturilor! La scurt timp, însă, după ocuparea Franței de către trupele germane, Hitler a ordonat, nici mai mult, nici mai puțin decât… demolarea Turnului Eiffel! Semn că gluma nu i-a picat tocmai bine. Din fericire, guvernatorul militar german Dietrich von Choltitz a refuzat să ducă la îndeplinire ordinele „șefului” și astfel, lumea s-a putut bucura în continuare de frumusețea celebrei construcții.
Potrivit planurilor inițiale, turnul Eiffel ar fi trebuit să fie construit la Barcelona, însă proiectul a fost respins de autoritățile orașului. Francezii au primit însă propunerea cu brațele deschise, turnul fiind inaugurat în cadrul Expoziției Internaționale din 1889, la doi ani după ce începuseră lucrările de construcție, în 1887.
În ziua inaugurării Turnului Eiffel, pe 31 martie 1889, Gustav Eiffel a invitat un grup de oficiali și personalități cunoscute în vârful operei sale de artă. Din păcate pentru aceștia, lifturile nu fuseseră încă instalate, astfel că au trebuit să urce toate cele 1710 scări… Dar au avut cu se mândri: în acel moment Turnul Eiffel era cea mai înaltă clădire din lume.