Simona Halep

10 lucruri de știut înainte de Australian Open 2020! Cele mai mari premii din istoria tenisului

18.01.2020 | 23:00
10 lucruri de stiut inainte de Australian Open 2020 Cele mai mari premii din istoria tenisului
ADVERTISEMENT

Australian Open 2020 se anunță, din mai multe puncte de vedere, un turneu extrem de dur pentru toți sportivii care își vor face loc pe tabloul principal. Temperaturile, și până acum foarte ridicate, au ajuns deja la un nivel dramatic. Iar aerul este foarte greu respirabil din cauza incendiilor care au afectat Australia în ultima perioadă. Dar și miza este una uriașă. Premiile oferite în lumea tenisului continuă să crească, iar cei doi învingători, de la masculin și de la feminin, vor încasa cele mai mari cecuri din istoria sportului alb.

Startul la Australian Open se dă luni, 20 ianuarie, iar FANATIK.RO ți-a pregătit o listă a celor mai importante 10 lucruri pe care trebuie să le cunoști legate de actuala ediție, dar și de istoria turneului de Grand Slam de la Antipozi.

ADVERTISEMENT

10 lucruri de știut înainte de Australian Open 2020. Sistem unic de departajare la tiebreak în decisiv

1.BANI. 4,1 milioane de dolari vor încasa, de fiecare, cei doi învingători din probele de simplu de la Australian Open. Suma va reprezenta un record în lumea tenisului. Precedentul Grand Slam, US Open 2019, a avut premii de 3,85 milioane de dolari pentru Bianca Andreescu și Novak Djokovic, învingătorii de la New York.

2. ISTORIE. Prima ediție a turneului a avut loc în 1905, sub denumirea Australasian Championship. Și a avut loc pe un teren de cricket. Britanicul Randolph Lycett a fost singurul străin de la acea ediție, restul jucătorilor fiind toți australieni. Abia în 1969 s-a trecut la denumirea de Australian Open.

ADVERTISEMENT

3. METEO. Temperaturile ridicate au fost mai mereu o problemă pe care organizatorii de la Australian Open au fost nevoiți să o înfrunte. Extreme Heat Policy a fost introdusă în 1998. Astfel, jocurile pot fi oprite în cazul în care temperaturile depășesc 35 de grade Celsius. Anul acesta, jucătorii vor avea de înfruntat și fumul dens din Australia, cauzat de numeroasele incendii de vegetație.

4. CALENDAR. Cunoscut în prezent ca primul turneu de Grand Slam al anului, Australian Open și-a schimbat de foarte multe ori luna de desfășurare. S-a mai jucat, de-a lungul istoriei, în noiembrie, decembrie, martie, și chiar august. Practic, 1986 a fost un an fără Australian Open. În acel an s-a decis ca turneul să fie mereu în a doua jumătate a lunii ianuarie, astfel că după decembrie 1985, următoarea ediție a fost în ianuarie 1987.

ADVERTISEMENT

5. RECORDURI. Novak Djokovic s-a impus la Australian Open 2019, al șaptelea titlu pentru el la Antipozi. Roger Federer are șase. La feminin, tot șapte titluri are și Serena Williams. Dar cea mai titrată este Margaret Court, învingătoare de 11 ori în turneu. Șapte dintre trofee au fost înainte de trecerea în Era Open.

6. DESERT. Îngheţata are mare succes pe parcursul celor două săptămâni de turneu. Se consumă în cantităţi uriaşe, fiind cel mai bun remediu pentru temperaturile ridicate. În 2007 s-a stabilit un record, cu peste 164.000 de îngheţate vândute.

ADVERTISEMENT

7. PUNCTE. Ca la orice turneu de Grand Slam, învingătorii vor primi 2000 de puncte în clasamentele ATP şi WTA. În urmă cu un an, Simona Halep era eliminată de Serena Williams, în turul 4, deci are de apărat doar 240 de puncte la această ediţie.

8. SUPERTIEBREAK. Fiecare turneu de Grand Slam are o modalitate diferită de a face departajarea în setul decisiv după ce se trece de 6-6 la game-uri. La Australian Open se joacă, începând de anul trecut, supertiebreak. Adică învingătorul trebuie să ajungă la 10, nu la 7 cum este cazul la un tiebreak obişnuit.

9. SUPRAFAȚĂ. Suprafaţa de joc de la Australian Open este una specială, un amestec de asfalt şi nisip. Este o suprafaţă ceva mai lentă decât cimentul, pe care se juca până în 2008. În trecut, turneul de la Antipozi s-a jucat şi pe iarbă. Mats Wilander este singurul jucător care s-a impus şi pe iarbă şi pe hard la Australian Open.

10. GAZDA. Din 1972, Australian Open se joacă exclusiv la Melbourne. Până atunci, însă, s-a tot plimbat. Şi nu doar în Australia. Sydney, Adelaide şi Perth sunt celelalte oraşe din Australia care au găzduit turneul. Între primele ediţii au fost şi două organizate în Noua Zeelandă, la Christchurch şi Hastings.

ADVERTISEMENT