Sport

10 lucruri mai puțin știute despre Wimbledon. Luni ia startul cea mai veche competiție de tenis

Luni ia startul Wimbledon 2021, a 134-a ediție a turneului de la All England Club. Fără Simona Halep, dar cu mulți jucători din România.
28.06.2021 | 16:00
10 lucruri mai putin stiute despre Wimbledon Luni ia startul cea mai veche competitie de tenis
Wimbledon este cel mai vechi turneu de tenis, iar pentru mulți fani este și cel mai spectaculos. Sursă foto: Twitter Wimbledon
ADVERTISEMENT

România are șase reprezentante pe tabloul feminin la Wimbledon 2021: Sorana Cîrstea, Patricia Țig, Irina Begu, Ana Bogdan, Mihaela Buzărnescu și Monica Niculescu. În probele de dublu, România va fi reprezentată de Horia Tecău, Marius Copil, Raluca Olaru, Patricia Țig, Andreea Mitu și Monica Niculescu.

Wimbledon este cel mai vechi turneu din lume și foarte mulți îl consideră și cel mai frumos. FANATIK îți prezintă cele mai interesante 10 particularități care fac Grand-Slam-ul britanic cu adevărat special.

ADVERTISEMENT

10 lucruri mai puțin știute despre Wimbledon. Maria Sharapova, record de decibeli pe Central Court

  • 54.250 de mingi se folosesc pe parcursul turneului de la Wimbledon! Fiecare set de mingi se schimbă după 7-9 game-uri, pentru a rămâne în cele mai bune condiții. Până în 1987 s-au folosit mingi albe, dar s-a trecut apoi la galben pentru o mai bună vizibilitate la TV. Dacă pentru jucători este nevoie de foarte multe mingi, publicul are nevoie de… căpșuni și șampanie. În 2017 s-au vândut 191.930 de porții de căpșuni și s-au consumat 21.917 sticle de șampanie.
  • 238 de kilometri pe oră este cel mai rapid serviciu de la Wimbledon și a fost expediat de americanul Taylor Dent. Venus Williams deține recordul celui mai rapid serviciu pe tabloul feminin: 205 kilometri pe oră.
  • Maria Sharapova deține un record inedit. Recunoscută pentru jocul spectaculos, dar și pentru țipetele ei, rusoaica este deținătoarea recordului pentru cel mai puternic sunet: 105 decibeli! Echivalentul unei motociclete în plină accelerare. Recordul a fost stabilit în 2009.

Cel mai lung meci din istoria tenisului a fost Mahut – Isner, la Wimbledon 2010: 11 ore și 15 minute!

  • Cel mai lung meci din istoria tenisului s-a jucat la Wimbledon 2010 și i-a avut protagoniști pe Nicolas Mahut și John Isner. Americanul a câștgat un meci care s-a întins pe parcursul a trei zile, scor 70-68 în decisiv, în 11 ore și 15 minute.
  • Mult râvnitele trofee sunt cu adevărat speciale. Învingătoarea de pe tabloul feminin primește o farfurie de aur care a fost creată în 1864. Pentru învingătorul de la masculin se oferă o cupă de aur din 1887. Totuși, cele două trofee nu le rămân învingătorilor. Aceștia primesc un trofeu mai mic, trei sferturi din original ca mărime.
  • Martina Navratilova, cu 9 titluri, are recordul de trofee câștigate. Pe tabloul masculin sunt trei oameni cu 7 titluri de fiecare: William Renshaw, Pete Sampras și Roger Federer.
ADVERTISEMENT

Declarația incredibilă dată de primul câștigător de la Wimbledon, în 1877: “Tenisul e cam plictisitor. Prefer cricketul”

  • La Wimbledon se respectă tradiția unui cod vestimentar foarte strict. Toți jucătorii trebuie să fie echipați în alb complet, ca urmare a unei decizii luate încă din secolul 19. Se considera că pe tricourile colorate se observă mai ușor transpirația jucătorilor, ceea ce era văzut ca nepotrivit. În 2013, lui Roger Federer i s-a cerut să schimbe adidași pentru următorul meci, după ce a purtat unii cu dungi portocalii.
  • Prima ediție a turneului de la Wimbledon a început pe 9 iulie 1877 și a fost câștigată de Spencer Gore. Britanicul făcea o declarație incredibilă. “Tenisul mi se pare un sport cam plictisitor. Prefer oricând cricketul”.
  • Turneul de la Wimbledon are un angajat special. Este vorba despre Rufus, șoimul al cărui rol este să sperie porumbeii din jurul arenelror de la All England Club.
  • Wimbledon este singurul turneu de Grand Slam pe iarbă, iar organizatorii țin foarte mult ca totul să fie perfect. Iarba este tăiată în fiecare dimineață, pe parcursul turneului, la 8 milimetri.
Tags: