Life

10 lucruri pe care să nu le faci de Sfântul Ioan Botezătorul 2023. Poți avea un an plin de ghinion dacă nu respecți obiceiurile

10 aspecte pe care e bine să le eviți de Sfântul Ioan Botezătorul 2023. Se spune că poți atrage nefericirea în noul an.
06.01.2023 | 18:52
10 lucruri pe care sa nu le faci de Sfantul Ioan Botezatorul 2023 Poti avea un an plin de ghinion daca nu respecti obiceiurile
10 aspecte pe care e bine să le eviți de Sfântul Ioan Botezătorul 2023. Se spune că poți atrage nefericirea. Sursa foto: doxologia.ro
ADVERTISEMENT

10 lucruri pe care să nu le faci în ziua în care este cinstit vestitorul lui Iisus Hristos. Poţi avea un an plin de ghinion dacă nu respecţi obiceiurile pe care credincioșii de pretutindeni le păstrează cu mare sfințenie în fiecare an pe data de 7 ianuarie.

10 aspecte pe care e bine să le eviți de Sfântul Ioan Botezătorul 2023. Se spune că poți atrage nefericirea

Sfântul Ioan Botezătorul este o sărbătoare ce are loc anual pe 7 ianuarie și aduce foarte multe obiceiuri, tradiții și superstiții, fiind vorba de una dintre figurile centrale ale creștinismului și islamului. A fost numit de Hristos „cel mai mare dintre cei născuți din femei”.

ADVERTISEMENT

Biserica Creștină îl cinstește ca pe cel mai mare dintre sfinți, având 3 sărbători trecute în calendarul ortodox. S-a născut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia, mama sa fiind descendentă a seminției lui Aaron.

  1. Oamenii de la sate respectă această zi din plin și nu muncesc în gospodărie, ci se odihnesc la fel ca în ziua de duminică.
  2. Fiind trecută în calendarul ortodox cu cruce roșie, creștinii ortodocși nu spală, nu calcă și nu fac curat.
  3. În plus, nu se dă cu mătura prin casă ca să nu fie tulburată liniştea morţilor. Orice activitate trebuie lăsată pe o altă zi.
  4. Cine nu se bucură în această zi de mare sărbătoare va fi nefericit până la finalul anului.
  5. O veche tradiție populară ne amintește că cei care se ceartă sau se mâhnesc pe 7 ianuraie vor avea parte de tristețe și supărare tot timpul anului.
  6. Nu se consumă vin roșu pentru că această băutură amintește de martirajul Sfântului Prooroc Ioan care a murit în numele credinței. Se bea vin alb, după ce a fost sfințit la Biserică.
  7. De Sfântul Ion nu se stinge candela din casă pentru că ea arde pentru a aduce bunăstare în familie.
  8. Pe 7 ianuarie 2023 nu se taie nimic cu cuțitul. Toate alimentele se rup cu mâna.
  9. Credincioșii mai știu că nu se mănâncă fructe şi legume în cruce, pepene şi usturoi.
  10. Bradul trebuie neapărat strâns de Sfântul Ion, după această sărbătoare aducând ghinion dacă mai este ținut în casă.
ADVERTISEMENT