Life

10 lucruri pe care să nu le faci niciodată când ieși în oraș. Așa eviți să te faci de râs

10 lucruri pe care nu trebuie să le faci niciodată când ieși în oraș. Ce reguli ar trebui să respecți dacă mergi la restaurant.
09.03.2023 | 22:40
10 lucruri pe care sa nu le faci niciodata cand iesi in oras Asa eviti sa te faci de ras
10 lucruri pe care să nu le faci niciodată când ieși în oraș. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Experții au dezvăluit 10 lucruri pe care nu trebuie să le faci niciodată atunci când ieși în oraș. Sunt anumite gesturi și comportamente pe care trebuie să le eviți la restaurant, altfel te vei face de râs. Află ce trebuie să știe oricine atunci când ia masa în public.

10 lucruri pe care să nu le faci niciodată când ieși în oraș

Atunci când ieși în oraș, alături de familie, prieteni sau alte persoane cunoscute, trebuie să ai mare grijă să nu faci lucruri sau gesturi care i-ar putea deranja pe ceilalți.

ADVERTISEMENT

E bine să știi cum trebuie folosite tacâmurile și ce comportament trebuie să ai față de personalul de la restaurantul respectiv. Iată câteva dintre lucrurile pe care nu trebuie să le faci niciodată la o ieșire la restaurant.

Să întârzii prea mult dacă ai făcut o rezervare

În cazul în care ai făcut o rezervare la restaurant, ar trebui să o respecți cu strictețe și să ajungi la ora stabilită, cel mult cu 15 minute mai târziu. Într-o seară aglomerată, personalul locației respective nu-ți va păstra locul dacă ajungi mult prea târziu. Dacă știi că întârzii, cel mai bine ar fi să anunți înainte, pentru a-ți putea păstra rezervarea.

ADVERTISEMENT

Există și situații în care, deși ai făcut rezervare, nu poți ajunge la restaurant din diverse motive. În acest caz, trebuie să anunți restaurantul respectiv, mai ales că s-ar putea ca alți clienți să fi fost refuzați din cauza rezervării tale.

Mai mult, dacă știi că ai rezervat o petrecere cu mai multe persoane, e necesar să suni și să anulezi rezervarea, mai ales dacă ai comandat și mâncare, care se va risipi dacă nu o va consuma nimeni.

ADVERTISEMENT

Să încerci să atragi atenția ospătarului într-un mod nepoliticos

Un lucru extrem de nepoliticos atunci când mergi la restaurant este să tratezi ospătarul cu superioritate și să ridici vocea pentru a-i atrage atenția. Aceștia au mai mulți clienți de care să se ocupe, iar dacă încerci să ridici tonul, nu îți vor prelua comanda înaintea altor mese.

Un gest nepoliticos este să pocnești din degete pentru a chema ospătarul la masa ta. Cel mai bine este să aștepți ca acesta să termine cu celelalte mese, iar apoi va veni și la tine.

ADVERTISEMENT

Să te apleci peste bol atunci când mănânci supă

Atunci când mănânci supă, nu trebuie niciodată să te apleci peste bol. Când ești aproape să termini ce ai în farfurie, poți înclina ușor castronul. De altfel, nu trebuie să sorbi atunci când mănânci supă, deoarece multe persoane consideră acest zgomot insuportabil.

Să începi să mănânci înaintea celorlalte persoane de la masă

Cele mai multe restaurante aduc mâncarea la masă în același timp, dar se poate întâmpla să fii la o masă cu mai multe persoane, astfel că personalul va avea nevoie să facă mai multe drumuri pentru a aduce totul deodată.

Cu toate acestea, niciodată nu ar trebui să începi să mănânci înaintea celorlalți, indiferent de cât de foame îți este. Unele restaurante aduc mâncarea pe măsură ce este gata, caz în care aceasta trebuie consumată pe loc, însă la majoritatea trebuie să începi să mănânci în același timp cu ceilalți.

Să stai prea mult după ce plătești nota

Dacă nu mai ai de gând să comanzi alte preparate sau băuturi, atunci cel mai bine e să achiți nota și să părăsești restaurantul. În plus, dacă ai plătit deja, nu mai sta prea mult la masă.

Nu trebuie să pleci chiar în primele minute, însă poate masa ta este rezervată pentru mai târziu. Dacă nu ai terminat băuturile sau conversați cu cel de la masă, întreabă personalul locației dacă poți face acest lucru la bar, potrivit lovefood.com.

Să folosești tacâmurile în mod greșit

Tacâmurile din restaurante, mai ales cele din locațiile luxoase, pot crea confuzie. O regulă de bază pentru atunci când ai mai multe tipuri de tacâmuri este să începi cu cele mai îndepărtate de farfurie și să continui spre interior.

Cuțitul și furculița pentru salată și aperitiv vor fi întotdeauna în exterior. În schimb, cuțitul și farfuria cele mai apropiate sunt pentru felul principal. Dacă există și o lingură, o furculiță sau ambele deasupra farfuriei, atunci acestea sunt pentru desert.

Să pui șervețelul împăturit înapoi pe masă

După ce te așezi la masă, trebuie să îți pui în poală șervețelul împăturit și să-l lași acolo până când termini masa. Acesta nu trebuie pus niciodată înapoi pe masă, potrivit expertului în etichetă Jacqueline Whitmore. Dacă pleci în timpul mesei și te întorci, atunci șervețelul se pune pe scaun.

Să vorbești cu gura plină

O altă regulă esențială pentru atunci când ieși la restaurant este să nu vorbești cu gura plină. Acest gest este unul foarte nepoliticos în general, mai ales în public. Atunci când mănânci, lasă alte persoane de la masă să vorbească. De asemenea, nu mușca mai mult decât poți mesteca.

Să-ți retușezi machiajul sau să folosești scobitoarea la masă

În afară de faptul că astfel de gesturi sunt nepoliticoase, nu sunt nici igienice. Dacă ai nevoie să-ți retușezi machiajul sau îți rămân resturi de mâncare și trebuie să folosești o scobitoare, atunci trebuie să faci aceste lucruri la baie.

Să nu lași suficient bacșiș

În mai multe țări, există o regulă nescrisă a bacșișului, pe care majoritatea persoanelor o respectă. Suma pe care trebuie să o lași diferă în funcție de țară, așa că trebuie să te documentezi înainte de a merge undeva.

De exemplu, în SUA se lasă bacșiș 20% din nota de plată, iar în majoritatea țărilor 10 – 15%. În schimb, în alte țări, printre care se numără și Japonia, este nepoliticos să lași bacșiș.

ADVERTISEMENT
L-a convins pe Becali » După 4 luni de negocieri, semnează cu FCSB:...
L-a convins pe Becali » După 4 luni de negocieri, semnează cu FCSB: „Azi i-a dat răspunsul!”
Francezii au „foame“ de bani: dovada că prețurile au explodat la Paris, cu...
Francezii au „foame“ de bani: dovada că prețurile au explodat la Paris, cu ocazia Jocurilor Olimpice
EXCLUSIV Gică Hagi nu vrea să mai vine națională! Regele, în onflict cu...
EXCLUSIV Gică Hagi nu vrea să mai vine națională! Regele, în onflict cu FRF. Răzvan Burleanu și Mihai Stoichiță merg în această seară la Constanța să-l convingă!
Insula din Grecia care a ajuns sufocată de mormane de gunoaie
Insula din Grecia care a ajuns sufocată de mormane de gunoaie
Denis Alibec a rupt tăcerea despre noua iubită, o campioană mondială şi europeană...
Denis Alibec a rupt tăcerea despre noua iubită, o campioană mondială şi europeană la gimnastică. Tânără arată răvăşitor
A recunoscut totul! Cătălin Botezatu, declarații despre orientarea lui sexuală, după ce a...
A recunoscut totul! Cătălin Botezatu, declarații despre orientarea lui sexuală, după ce a fost criticat că este Gay: „Și cu femei, și cu bărbați...”
Când VINE PENSIA pe luna august. Este ultima lună înainte de recalculare
Când VINE PENSIA pe luna august. Este ultima lună înainte de recalculare
Alibec, îndrăgostit până peste cap. O campioană mondială la gimnastică i-a sucit mințile...
Alibec, îndrăgostit până peste cap. O campioană mondială la gimnastică i-a sucit mințile fotbalistului
Secretul înmormântării lui Ceaușescu. S-a aflat după 35 de ani
Secretul înmormântării lui Ceaușescu. S-a aflat după 35 de ani
Ea este soția profesorului cu fustă de la Universitatea din București. Bridget și...
Ea este soția profesorului cu fustă de la Universitatea din București. Bridget și Andrei Nae sunt căsătoriți de ani buni
Șef de companie de stat din Romania: 76.000 de lei pe lună. Cosmin...
Șef de companie de stat din Romania: 76.000 de lei pe lună. Cosmin Ghiță a fost numit director general pe 12 februarie 2023
Nu este o pădure, ci un singur copac! Marele Banian, arborele care ocupă...
Nu este o pădure, ci un singur copac! Marele Banian, arborele care ocupă o suprafață de aproape 19.000 de metri pătrați