News

10 lucruri terifiante despre Cernobîl. Câți oameni a ucis, de fapt, cea mai mare catastrofă nucleară civilă din istorie

26.04.2020 | 09:33
10 lucruri terifiante despre Cernobil Cati oameni a ucis de fapt cea mai mare catastrofa nucleara civila din istorie
Alertă la Cernobîl! "Ar putea avea loc un nou accident" Sursa hepta.ro
ADVERTISEMENT

Data de 26 aprilie 1986 a rămas în istorie ca ziua în care a avut loc dezastrul de la Cernobîl. În urmă cu 34 de ani, orașul ucrainean a fost lovit de cel mai grav accident nuclear din istorie.

10 lucruri terifiante despre Cernobîl. Câți oameni a ucis, de fapt, cea mai mare catastrofă nucleară civilă din istorie

În urmă cu mai bine de trei decenii, la ora 01:23 de minute şi 58 de secunde, reactorul scapă de sub control şi are loc o explozie violentă.

ADVERTISEMENT

În primă fază, acoperișul reactorului Cernobîl, greu de o mie de tone, este aruncat în aer. Structura învelitoare de grafit ia foc şi 190 de tone de substanţe radioactive ajung la peste 1.000 de metri în atmosferă şi sunt purtate de curenții de aer pe distanțe imense.

Centrala nucleara se afla la 103 km de Kiev, Ucraina, si a fost construita in anii 1970 si 1980. In cel mai apropiat oras, Pripeat, traiau aproape 50.000 de oameni in momentul in care s-a petrecut tragedia pe 26 aprilie 1986

ADVERTISEMENT

Au urmat apoi victimele. Care au crescut de la oră la alta, de la zi la alta, de la an la an și de la raportare la raportare.

Inițial, accidentul nuclear de la Cernobîl a cauzat 31 de decese confirmate, care, potrivit estimărilor ONU, au crescut la cel puțin 4000.

ADVERTISEMENT

Amploarea dezastrului a fost atât de mare încât nu numai Cernobîl și zonele înconjurătoare au fost afectate dar norii toxici au ajuns până în Scandinavia și în părți ale Americii de Nord.

Detalii mai puțin cunoscute despre dezastrul de la Cernobîl

La acea dată, nu foarte mulți au fost cei care au știut ce s-a întâmplat în acea zonă. Secretomania regimului sovietic a făcut ca pericolul imediat să nu fie cunoscut de populaţie.

ADVERTISEMENT

Treptat, pe plan mondial au început să apare detalii și informații terifiante legate de catastrofa din Ucraina. Iată doar câteva dintre acestea:

  • Rata mortalității e greu de estimat, dar experții cred ca intre 4.000 si 90.000 de oameni și-au pierdut viața din cauza accidentului. Există studii care spun că 985.000 de persoane au murit, în principal din cauza cancerului, ca urmare a accidentului de la Cernobîl. Acest lucru a avut loc între momentul în care accidentul a avut loc în 1986 și 2004.
  • Accidentul nuclear de la Cernobîl este cunoscut drept cel mai grav din istoria nucleară a lumii.
  • În urma scurgerii radiațiilor, pădurea din apropiere a fost colorată în tonuri roșiatice, astfel că a fost numită „Pădurea Roșie”.
  • Centrala nucleara a continuat activitatea pana in anul 2000: În ciuda faptului ca aria e contaminata si exista un risc foarte mare în folosirea unui reactor cu probleme de construcție, centrala nucleara a funcționat până in decembrie 2000, când a fost închis ultimul reactor, scrie Live Science.
  • Experții estimează că oamenii vor putea locui în siguranță în apropierea Cernobilului abia peste 20.000 de ani
  • Zona din jurul centralei are în continuare un nivel de radiație foarte mare, ce nu o sa dispară decât peste zeci de mii de ani, potrivit Live Science.
  • Mulți medici din Europa de Est și din Uniunea Sovietică au sfătuit femeile însărcinate să se supună avorturilor pentru a evita nașterea de copii cu defecte congenitale, în ciuda faptului că nivelurile de radiații la care au fost expuse femeile erau prea mici pentru a provoca probleme
  • Greenpeace se așteaptă până la 60.000 de cazuri de cancer tiroidian, după accidentul nuclear.
  • Locuitorii au fost obligați sa isi abandoneze animalele de companie in timpul evacuarii in 1986
  • Forumul de la Cernobîl, condus de Organizația Națiunilor Unite (ONU), se așteaptă la alte aproximativ 9.000 de decese cauzate de cancer, în urma radiațiilor rezultate după accidentul nuclear din 1986. Totuși, această cifră este una controversată.
  • Regiunea a devenit una dintre locurile unice ale lumii sălbatice, cu populații înfloritoare de lupi, cerbi, vulturi și alte păsări și animale.
ADVERTISEMENT