România a obţinut 4 medalii la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020, o performanţă mică faţă de ediţiile trecut, dar una bună în comparaţie cu banii investiţi. Tragem linie după ediţia japonează şi privim spre viitor, la ediţia din 2024 de la Paris, iar speranţele încep să prindă contur.
După Europenele de juniori de la Roma şi Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020, nataţia din România a scos din nou capul din bazin. David Popovici a câştigat 4 medalii, dintre care 3 de aur, la competiţia continentală, în timp ce la Tokyo a prins două finale. Înotătorul de 16 ani a fost la două sutimi de medalia de bronz a probei de 200 m liber, iar specialiştii îl văd cu şanse la medalii la Jocurile Olimpice de la Paris 2024.
La ediţia de la Paris, România îşi va pune speranţele de medalii la gimnastică în Ana Bărbosu. Gimnasta de 15 ani a făcut spectacol la ediţia din 2020 a Campionatelor Europene de junioare de la Mersin. Din Turcia s-a întors cu 6 medalii de aur, dominând autoritar toate aparatele şi fiind vedeta echipei României.
Un alt nume de luat în calcul este cel al Mariei Ceplinschi, vicecampioană europeană la juniori în 2020, unde a obţinut argintul la individual compus şi la sol. În plus, sportiva de 15 ani a contribuit decisiv, alături de Ana Bărbosu, la medalia de aur obţinută de echipa de gimnastică feminină a României la Mersin
Gabriel Burtănete vine tare din spate în gimnastica masculină şi vrea să-i calce pe urme lui Marian Drăgulescu. Gimnastul de 19 ani a câştigat medalia de aur la Campionatele Mondiale de juniori de la Gyor, în 2019, la sărituri, reuşind aceeaşi performanţă şi la Europenele de juniori de la Mersin. În plus, în Turcia, a fost la un pas de medalii la individual compus şi la inele. Robert, fratele lui Gabriel Burtăneste, este la rândul lui gimnast, iar la Mersin s-a clasat pe locul 4 la sărituri şi la individual compus.
Adrian Şulcă a câştigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de Tineret de la Buenos Aires 2018, unde s-a impus la judo categoria 81 kilograme. Încă junior, sportivul de 19 ani a cucerit aurul la Open-ul Croaţiei, competiţie organizată în mai 2021 şi rezervată seniorilor. Şulcă a fost admis la Universitatea Nihon din Tokyo, unde se va antrena cu cei mai buni judoka din Japonia pentru Jocurile Olimpice de la Paris 2024.
Tabita Maftei vrea să calce pe urmele canotoarelor de aur ale României şi a fost dublă campioană mondială la juniori, în proba de simplu şi la cea de patru vâsle feminin. În vârstă de 21 de ani, sportiva este una dintre speranţele la noi medalii în canotaj la următoarea ediţie a Jocurilor Olimpice.
La doar 17 ani, Marco Şovar a câştigat, în aprilie 2021, medalia de aur în proba de sabie de la Campionatul Mondial de cadeţi la scrimă. “Visul meu este să ajung campion olimpic și voi face tot ce îmi stă în putință pentru a atinge acest nivel”, spunea sportivul legitimat la CS Dinamo înainte de competiţia de la Cairo.
Vlad Dascălu a concurat în proba de mountain bike cross country la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020, iar rezultatul ne dă speranţe pentru ediţia de la Paris. Ciclistul de 23 de ani s-a clasat pe locul 7, la 15 secunde în spatele lui David Valero, medaliat cu bronz al probei. În 2019, la Mont-Sainte-Anne, sportivul a cucerit medalia de aur în proba de mountain bike cross country de la Campionatul Mondial U23.
Bianca Costea a fost a doua cea mai tânără sportivă din delegaţia României la JO Tokoy 2020. Înotătoarea de 16 ani a participat în calificările probelor de 50 m liber şi 100 m liber, însă nu a obţinut calificarea în semifinale. În urmă cu doi ani, la Festivalul Olimpic al Tineretului European de la Baku, sportiva a cucerit medalia de aur la 50 m liber.
Andreea Ana este dublă medaliată cu bronz la Campionatele Europene de lupte, iar prima ispravă a venit în 2019, pe când avea 18 ani. La Tokyo, românca a fost învinsă de Vanesa Kaladzinskaya în optimile probei de lupte libere categoria 53 de kilograme, însă până la ediţia de la Paris va strânge experienţa necesară ca să aducă României o medalie la lupte.