Life

10 rețete speciale de mâncăruri și deserturi cu… alcool! Explozie de savoare, n-ai mai mâncat așa bunătăți!

07.03.2021 | 12:13
10 retete speciale de mancaruri si deserturi cu alcool Explozie de savoare nai mai mancat asa bunatati
10 rețete speciale de mâncăruri și deserturi cu... alcool! Explozie de savoare, n-ai mai mâncat așa bunătăți!. Sursa foto: retete.acasa.ro
ADVERTISEMENT

Da, mâncăruri și dulciuri cu alcool! Nu alături, în pahar, ci înăuntru, în componență. Da, alcoolul este folosit ca ingredient în rețete speciale de mâncăruri și deserturi cu alcool, sosuri, marinade sau paste. Rezultatul este un gust pregnant, o explozie de savoare, o adevărată… aventură gastronomică!

Alcoolul, spun specialiștii în gastronomie, eliberează din ingredientele sale arome care altfel nu pot fi obținute. În multe rețete culinare, alcoolul este componenta esențială pentru a obține „reacția chimică” în urma căreia se obține felul de mâncare respectiv.

ADVERTISEMENT

Berea, de exemplu, se știe, conține drojdie care sprijină dospirea aluaturilor pentru pâine, în timp ce alte băuturi alcoolice ajută la macerarea fibrelor din carne, și nu numai, prin intermediul marinadelor. FANATIK îți propune 10 rețete speciale de mâncare și desert cu alcool. Încearcă-le, nu sunt complicate și n-o să-ți pară rău, pentru că n-ai mai mâncat așa bunătăți!

10 rețete speciale de mâncăruri și deserturi cu… alcool! Explozie de savoare, n-ai mai mâncat așa bunătăți!

Pulpe de pui cu coniac

Ingrediente

  • 600 g pulpe de pui dezosate
  • 1/2 cană de sos de soia
  • 1/4 ceșcuță de ulei
  • 1/4 ceșcuță de oțet
  • 1/2 ceșcuță de coniac
  • 1/4 ceșcuță de zahăr brun
  • 1 lingură de rădăcină de ghimbir
  • 4 căței de usturoi
  • 4 cepe verzi
ADVERTISEMENT

Mod de preparare

  1. Prepară o marinadă din soia, ulei, oțet, coniac și zahărul brun, peste care se adaugă ghimbirul, usturoiul zdrobit și ceapa tocată mărunt.
  2. Pune carnea la „înfrățit” în marinadă cu o seară înainte s-o gătești.
  3. A doua zi pune carnea cu marinada într-o tavă de cuptor, încălzește cuptorul la 180 de grade Celsius și bagă tava pentru 50 de minute.
  4. Toarnă, din 10 în 10 minute marinadă peste bucățile de pui.
  5. Dă cuptorul pe programul de grătar timp de 5-10 minute pentru rumenire.
  6. După ce scoți tava din cuptor, separă sosul într-o sosieră și servește bucățile de pui peste un piure de cartofi sau pilaf gras de orez.

Pui în sos de bere

Ingrediente

  • 2 piepți de pui dezosați și fără pieliță
  • 120 ml (un pahar mare) de bere blondă
  • 2 cepe
  • 2 linguri de sos de soia
  • 2 linguri de ulei,
  • 1 lingură de miere
  • 1 lingură de muștar
  • Sare, piper,
ADVERTISEMENT

Mod de preparare

  1. Încinge uleiul într-o tigaie anti-aderentă
  2. Condimentează pieptul de pui cu sare și piper
  3. Rumenește câte 6 minute pe fiecare parte piepții de pui, până când carnea e bine pătrunsă
  4. Scoate bucățile de pui pe o farfurie și în aceeași tigaie călește ceapa tocată timp de 1 minut
  5. Toarnă peste ceapă berea amestecată în prealabil cu muștarul, sosul de soia și mierea
  6. Lasă să fiarbă până scade lichidul și sosul devine lipicios
  7. Pune înapoi bucățile de pui, acoperă-le cu sos și mai lasă 5 minute să fiarbă
  8. Cartofii la cuptor sunt cea mai potrivită drept garnitură

Pulpă de curcan cu sos de coniac

Ingrediente

  • 1 pulpă de curcan
  • 20 ml de coniac
  • 20 g de unt
  • 1 mână de frunze de salvie
  • 1 plic cu pătrunjel uscat
  • 1/2 ceșcuță de ulei de măsline
  • Sare, piper, rozmarin
ADVERTISEMENT

Mod de preparare

  1. Spală pulpa de curcan, scurge bine apa, desprinde ușor pielea, sub care „înghesuie” rozmarinul, salvia și pătrunjelul, apoi întinde pielea la loc cu grijă să nu o rupi.
  2. Condimentează carnea cu sare și piper și „îmbrac-o” în unt.
  3. Așază pulpa într-un vas ceramic cu puțină apă și dă-o la cuptor timp de 40 de minute.
  4. Scoate apoi pulpa și unge-o cu un sos format din ulei și coniac.
  5. Pune din nou vasul în cuptor și ține-l acolo până când carnea este bine rumenită.
  6. Las-o să se răcească, tai-o felii și servește-o cu garnitura dorită (piure de cartofi sau un pilaf gras de orez) și salată.

Gâscă la cuptor cu vin a la Radu Anton Roman

Nu se putea să lipsească de la acest regal de mâncăruri cu alcool o rețetă a regretatului maestru Radu Anton Roman, „guru” gastronomiei mioritice. Gâsca sa la cuptor cu vin umple gura cu… apă numai când citești rețeta! Iată ce ne învață în cartea sa „Bucate, vinuri și obiceiuri românești”.

Ingrediente

  • „1 gâscă (are între 2-4 kg)
  • 200 g unt
  • 200 g untură gâscă
  • 1 kg ceapă
  • 2 căpățâni usturoi
  • 1 litru vin alb de masă
  • sare, piper
  • 1 kg roșii descojite în bulion sau proaspete
  • 250 ml vin alb dulce (Tămâioasă, Muscat Ottonel)
  • buchet de ierburi – mărar, cimbru, leuștean, pătrunjel – uscate sau proaspete”

Mod de preparare

„Gâsca golită și tăiată bucăți se freacă cu piper și usturoi. Nu trebuie fezandată – e mai bună cu cât e mai proaspătă. Se încinge untul împreună cu untura, apoi se potrivește gâsca în cratiță. Rumenirea se face la început pe foc iute, să închidă porii. Se toacă ceapa și usturoiul și se pun un sfert de oră la muiat lângă gâsca rumenită – focul e acum mic și bleg. Se încălzește 1 litru de vin alb sec și se toarnă peste carne. Se taie roșiile, se adaugă la fiertură cu buchetul de ierburi, sare, piper. Se acoperă bine și se dă la cuptor 4-5 ore, la foc mic. La sfârșit se degresează, se scot ierburile, se descoperă, apoi se adaugă și vinul parfumat și dulce pentru încă o jumătate de oră de clocote și splendide rumeniri” – Radu Anton Roman

„Taină: Rața se face după același dichis. Notă: La vânat, gâște sau rațe sălbatice, lecția vieții cere nu atât un vin roșu, ci un anume vin, roșu sau alb, unul somptuos și arogant, o esență conducătoare. Dar gâsculița asta europeano-siberiană are finețuri care trimit spre un alt fel de vin, tot sec, tot îndesat de sevele pământului, dar mai blând, mai catifelat și mai floral: Cadarca de Miniș. …Strașnic vin! Până și gâsca din Deltă va tresări de bucurie!” – Radu Anton Roman

Pulpă de porc cu coniac

Ingrediente

  • 1,5 kg pulpă de porc fără os
  • 1 ceapă
  • 3 căței de usturoi
  • 1/2 ceșcuță cu coniac
  • 30 ml sos barbecue
  • 1 lămâie
  • 1 lingură de maioneză
  • 1 ceșcuță de varză
  • 1 lingură de zahăr
  • 2 ceșcuțe de parmezan
  • Crochete (totchos) de cartofi dulci

Mod de preparare

  1. Pune carnea, ceapa, usturoiul, coniacul și sosul barbecue într-un vas cu gătire lentă și lasă-le să se „înfrățească” timp de 4 ore.
  2. Fă un amestec din varză (tăiată fideluță), zeama de la lămâie și maioneză, la care adaugă zahărul.
  3. Amestecă foarte bine și lăs-o la „odihnit” o jumătate de oră.
  4. Pune carnea într-o tavă împreună cu sosul rezultat, adaugă amestecul cu maioneză, crochetele de cartofi (totchos), presară brânza și dă totul la cuptor pentru 2-3 minute.
  5. Servește-o imediat, fierbinte.

Tocană de vită cu sos de vin

Ingrediente

  • 1 coadă de vită (1,5 kg)
  • 500 ml vin roșu sec
  • 1 litru de supă de vită
  • 4 roșii mari
  • 2 cepe mari
  • 4 morcovi
  • 1/2 rădăcină de țelină
  • 5 căței de usturoi
  • 6 linguri de ulei de măsline
  • 3 foi de dafin
  • 6 linguri de oțet balsamic
  • 1 lingură rasă de zahăr
  • 1 lingură de cimbru uscat
  • Sare, piper

Mod de preparare

  1. Decojește roșiile și toacă-le grosier.
  2. Curăță ceapa, morcovii și țelina, taie-le în cuburi mari, curăță usturoiul și  taie-l rondele.
  3. Taie coada de vită între vertebre.
  4. Încinge uleiul într-o cratiță și rumenește bucățile de carne pe toate părțile, apoi scoate carnea și las-o să se „odihnească”.
  5. Rumenește în același ulei, timp de 2-3 minute, ceapa, usturoiul, morcovul și țelina.
  6. Adaugă apoi roșiile, vinul și supa, zahărul și oțetul.
  7. Pune la loc carnea de vită și condimentează totul cu foi de dafin și cimbrul.
  8. Fierbe acoperit, la foc mediu, completând din când cu apă, timp de 3 ore și jumătate, carnea trebuie să fie bine pătrunsă.
  9. Potrivește la sfârșit de sare și piper.
  10. O poți servi simplă sau cu o garnitură de cartofi și frunze de spanac tânăr.

Paste cu sos de vodcă

Ingrediente

  • 350 g paste
  • 1 ceșcuță de vodcă
  • 1/2 ceșcuță de smântână groasă
  • 1 conservă de roșii
  • 1 ceapă medie
  • 1 lingură de ulei
  • 1/2 linguriță de fulgi de piper roșu
  • 1/2 ceșcuță de busuioc proaspăt
  • 1/2 ceșcuță de parmezan ras

Mod de preparare

  • Fierbe pastele în apă cu sare, apoi scurge bine apa.
  • Încinge uleiul într-o tigaie, pune ceapa tăiată solzișori, sotează câteva minute, adaugă usturoiul, apoi, după un minut, vodca.
  • Menține totul pe flacără timp de 5 minute, până scade sosul la jumătate.
  • Adaugă roșiile tăiate cubulețe, micșorează focul și fierbe amestecul timp de 25 de minute.
  • Toarnă smântâna și un sfert din busuioc, mai lasă la fiert 5 minute, apoi pune pastele într-un vas și amestecă-le bine cu sosul.
  • Servește-le imediat, fierbinți, presărate cu restul de busuioc și cu parmezan.

Calamari în sos de coniac

Ingrediente

  • 500 g inele de calamari
  • 250 ml vin alb
  • 1 ceșcuță de coniac
  • 1 ceapă mare
  • 1 cățel de usturoi
  • 1 conservă de roșii tăiate cubulețe
  • Ulei de măsline, sare, piper

Mod de preparare

  1. Dezgheață inelele de calamari, trece-le pe sub un jet de apă rece.
  2. Taie ceapa în rondele fine, toacă mărunt usturoiul, dar nu-l zdrobi.
  3. Pune uleiul la încins într-o tigaie și călește calamarii timp de 2 minute, amestecând în permanență.
  4. Scoate calamarii și pune ceapa la călit în aceeași tigaie ceapa, la foc mediu, adaugă și usturoiul.
  5. Toarnă coniacul, sărează și piperează după gust, apoi pune și vinul alb.
  6. Pune roșiile și lasă să fiarbă 20 de minute, la foc mic, cu capac.
  7. Cu 5 minute înainte să stingi focul, adaugă calamarii.
  8. Servește-i calzi, nu fierbinți.

Prăjitură cu amaretto

Ingrediente

  • 250 g făină
  • 250 ml smântână lichidă
  • 3 ouă
  • 4 linguri de lichior amaretto
  • 1 plic cu praf de copt
  • 200 g zahăr pudră
  • 50 g unt
  • 4 linguri de zahăr tos

Mod de preparare

  1. Încălzește cuptorul la 180 de grade Celsius.
  2. Bat ouăle cu zahărul pudră, adaugă făina, smântâna, lichiorul și praful de copt.
  3. Mixează-le 3 minute, până obții o pastă omogenă.
  4. Toarnă compoziția într-o formă rotundă, cu margini detașabile, tapetată cu hârtie de copt.
  5. Dă la cuptor pentru 30 de minute.
  6. Topește untul și zahărul la bain-marie și toarnă peste pandișpan, după care mai bagă prăjitura la cuptor timp de 5 minute.

Cheesecake cu cremă de whisky

Ingrediente

  • 200 g biscuiți
  • 60 g unt gras
  • 3 ouă
  • 500 g mascarpone
  • 140 g zahăr
  • 150 ml cremă de whisky
  • 1 fiolă de esență de vanilie
  • 50 g ciocolată rasă
  • Zahăr pudră

Mod de preparare

  1. Încălzește cuptorul la 180 de grade Celsius.
  2. Sfărâmă biscuiții, adaugă untul topit și fă o pastă omogenă.
  3. Așaz-o într-o formă de tort cu pereți detașabili, în strat de aproximativ 2 centimetri, presând bine cu o lingură.
  4. Bagă la cuptor 5 minute.
  5. Amestecă între timp mascarpone, zahărul, gălbenușurile, crema de whisky și esența de vanilie.
  6. Bate albușurile spumă, separat, și înglobează amestecul de brânză.
  7. Toarnă compoziția peste blatul de biscuiți și dă la cuptor 1 oră, la 160 de grade Celsius.
  8. După ce stingi focul, lasă prăjitura să se răcească în cuptor, apoi ține-o la frigider minim 6 ore.
  9. Servește prăjitura ornată cu ciocolată și zahăr pudră.

FANATIK vă dorește tuturor „POFTĂ BUNĂ!”

ADVERTISEMENT