News

100.000 de oameni au fost evacuați după ce un baraj s-a fisurat în Uzbekistan și Kazahstan

03.05.2020 | 22:39
100000 de oameni au fost evacuati dupa ce un baraj sa fisurat in Uzbekistan si Kazahstan
ADVERTISEMENT

100.000 de oameni au fost evacuați în Uzbekistan și Kazahstan, după ce un baraj de acumulare s-a fisurat pe teritoriul uzbek, inundând mii de locuințe.

Evacuări masive în Uzbekistan după ce un baraj s-a rupt

Barajul din Sardoba s-a spart și a obligat autoritățile să evacueze 70.000 de persoane. Mii de locuințe au fost inundate, numeroase terenuri agricole au fost distruse total și peste 50 de persoane au fost spitalizate în urma acestui dezastru.

ADVERTISEMENT

Președintele kazah Kasim-Jomart Tokaew a anunțat că 10 sate aflate la granița cu Uzbekistanul au fost afectate de „inundații importante”, astfel că autoritățile au fost nevoite să evacueze 22.000 de oameni.

Oficialii din Kazahstan i-au acuzat pe cei din Uzbekistan că nu i-au avertizat la timp de ruperea barajului, astfel că nu au reușit să ia măsuri pentru a proteja populația. În acest sens, președintele kazah a invitat ambele părți la discuții pentru a calma spiritele, conform ziare.com.

ADVERTISEMENT

Procurorul general uzbek a anunțat că a fost deschisă o anchetă penală pentru „neglijență și încălcarea normelor din construcții”.

Barajul din Sardoba a fost construit în perioada 2010-2017, sub coordonarea președintelui Savkat Mirzioiev, care ocupa funcția de prim-ministru în acea perioadă.

ADVERTISEMENT
Inundații catastrofale în Uzbekistan, după ce barajul s-a rupt
Inundații catastrofale în Uzbekistan, după ce barajul s-a rupt

Mirzioiev a supervizat personal evacuarea populației, extrem de afectată de inundații, în condițiile în care ploile și vânturile puternice sunt prezente în zonă de câteva zile.

Mii de oameni nu au mai așteptat intervenția autorităților și s-au autoevacuat, cu toate că și-au pierdut agoniseala de o viață în urma inundațiilor catastrofale.

ADVERTISEMENT

Autoritățile din regiunea Turkestan, din sudul Kazahstanului, unde peste 5.000 de oameni au fost evacuați, au criticat în termeni duri Uzbekistanul pentru că nu au fost avertizați în timp util de ruperea barajului. Cu toate acestea, tensiunile nu au durat mult după ce liderii țărilor au intervenit și au calmat situația.

ADVERTISEMENT