Sport

100 de ani de la debutul echipei naționale a României. Reportaj cu Miodrag Belodedici din Belgrad, în locul primului meci din istorie al „tricolorilor”. Video

Pe 8 iunie 2022 se vor împlini o sută de ani de la primul meci al echipei naționale a României. FRF a realizat un reportaj cu Miodrag Belodedici, de la Belgrad, din locul în care au debutat „tricolorii”.
04.06.2022 | 16:11
100 de ani de la debutul echipei nationale a Romaniei Reportaj cu Miodrag Belodedici din Belgrad in locul primului meci din istorie al tricolorilor Video
Reportaj cu Miodrag Belodedici din locul în care a debutat naționala României. FOTO: FRF.ro
ADVERTISEMENT

Echipa de fotbal masculin a României a debutat, în urmă cu 100 de ani, la Belgrad, dar nimic nu mai seamănă acum cu ceea ce era atunci.

Reportaj cu Miodrag Belodedici din locul în care a debutat naționala României

„Tricolorii” lui Edi Iordănescu se pregătesc pentru debutul în noua ediție de UEFA Nations League. Sâmbătă, 4 iunie, de la ora 21:45, echipa noastră națională are meci la Podgorica, cu Muntenegru. Patru zile mai târziu, România va împlini 100 de ani de la primul meci oficial disputat vreodată.

ADVERTISEMENT

S-a întâmplat la Belgrad, pe 8 iunie 1922, pe stadionul SK Jugoslavia. Chiar dacă la o simplă căutare pe Google numele duce către stadionul lui Steaua Roșie Belgrad, arena nu este una și aceeași.

Meciul din urmă cu un secol s-a disputat cu cinci mii de spectatori în tribună, pe un teren care astăzi nu mai există. Stadionul a fost demolat la scurt timp după prima partide din istoria „tricolorilor”, la finalul anilor ’20.

ADVERTISEMENT

În capitala de astăzi a Serbiei, stadionul SK Jugoslavia se situa la intersecția bulevardului Kralia Alexandra cu strada Ruzveltova. Acum, aici se află Universitatea Tehnologică din Belgrad. – vezi VIDEO

Peisajul nu mai seamănă deloc cu ceea ce era în urmă cu 100 de ani. Acum, în locul în care se afla terenul pe care „tricolorii” au debutat oficial se mai află doar un parc, restul suprafeței fiind ocupat, pe lângă Universitatea Tehnologică, de Biblioteca Svetozar Markovic și un hotel de lux. Înainte, stadionul făcea parte dintr-un complex sportiv care mai cuprindea încă un teren de fotbal, un hipodrom și terenuri de tenis.

ADVERTISEMENT

În Belgrad, timp de patru ani, a locuit și Miodrag Belodedici, care a jucat trei sezoane la Steaua Roșie, când a câștigat și Cupa Campionilor Europeni, în 1991, devenind primul fotbalist din istorie care cucerește trofeul cu două echipe diferite.

„Când locuiam aici, trecem des prin fața Universității Tehnologice, era în drumul meu spre antrenament. N-am știut că aici România mea a jucat primul meci. Acum, știind asta, se face pielea de găină. E uimitor câtă valoare oferă istoria unui loc.

ADVERTISEMENT

100 de ani de echipa națională… Cât timp! Iar acum noi suntem aici, în locul în care a început totul! Uimitor!”, a declarat Miodrag Belodedici, conform FRF.ro.

„Era un complex sportiv, un hipodrom parcă. Și prima rivalitate fotbalistică din Belgrad a început aici. BSK Belgrad și SK Velika Srbija, aveau stadioanele unul lângă celălalt. Orașul s-a dezvoltat, totul a fost demolat, iar stadioanele au fost mutate mai la periferie”, a declarat un localnic.


  • (P) Cotă EXCLUSIVĂ Fortuna: 1,64 este cota pentru „sub 2,5 goluri” la Muntenegru – România. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT