News

100 de goluri pentru Mohamed Salah la Liverpool. Egipteanul face istorie pe Anfield Road

17.10.2020 | 17:36
100 de goluri pentru Mohamed Salah la Liverpool Egipteanul face istorie pe Anfield Road
ADVERTISEMENT

Data de 17 octombrie 2020 este una ce va rămâne pentru totdeauna în memoria fanilor „cormorani”. Sunt 100 de goluri pentru Mohamed Salah la Liverpool.

Mai mult decât atât, reușita „centenară” a venit chiar în Merseyside Derby. Deși Liverpool a obținut doar o remiză la Everton, scor 2-2, egipteanul Salah a reușit să atingă o bornă istorică.

ADVERTISEMENT

Salah este doar al doilea jucător născut în Egipt care joacă pentru Liverpool de-a lungul celor 128 de ani de istorie alb-roșie.

100 de goluri pentru Mohamed Salah la Liverpool. Decisiv la două performanțe istorice pentru club

Drumul lui Salah pe Anfield Road a început în 2017, atunci când trupa lui Jurgen Klopp în transfera de la AS Roma. Doar 42 de milioane de euro plătea Liverpool în schimbul unui fotbalist esențial pentru traseul formidabil pe care clubul de pe Anfield l-a avut în ultimele sezoane.

ADVERTISEMENT

Cu Salah om de bază, Liverpool a reușit să câștige Liga Campionilor în 2019 și să cucerească un titlu istoric în 2020. Trecuseră 30 de ani de când „cormoranii” nu mai câștigaseră un titlu în Anglia, însă cu Salah în rolul de vioara întâi, ei și-au trecut în cont primul trofeu de la schimbarea formatului primei ligi din Regat.

În sezonul 2019-2020, la capătul căruia Liverpool a câștigat titlul în Premier League, Mohamed Salah a fost cel mai bun marcator al echipei cu 19 reușite. Totodată, în ediția 2018-2019 a UEFA Champions League, când „cormoranii” s-au impus după o finală câștigată cu 2-0 contra lui Tottenham, Salah a fost cel mai bun marcator al formației sale, cu 5 reușite.

ADVERTISEMENT

În total, vârful egiptean are 100 de goluri în 159 de meciuri jucate pentru Liverpool. Salah a adunat și 41 de pase decisive și este printre cei mai eficienți atacanți din istoria clubului englez. Având în vedere suma plătită de Liverpool în schimbul transferului său, se poate spune că mutarea reușită de „cormorani” a fost una absolut fabuloasă.

Celălalt „egiptean” din istoria lui Liverpool și cum și-a ajutat Jose Mourinho rivalii

Singurul alt fotbalist egiptean care a evoluat pentru Liverpool în istoria clubului este Avi Cohen, conform LFC History. Doar că apărătorul care a fost legitimat pe Anfield între 1979 și 1981 a fost doar născut în Țara Piramidelor, pentru că el a avut cetățenie israeliană și a evoluat pentru naționala Israelului.

ADVERTISEMENT

Avi Cohen a fost o adevărată legendă la Maccabi Tel Aviv și a murit la doar 54 de ani. În memoria sa, clubul Maccabi a decis să retragă tricoul cu numărul 5.

Pe de altă parte, Mohamed Salah este egiptean get beget și evoluează pentru națioanala țării sale. Salah are 67 de meciuri jucate pentru Egipt și nu mai puțin de 41 de goluri marcate, fiind un adevărat erou în țara sa.

„Mo” a ajuns în Europa în 2012, când FC Basel îl aducea de la Mokawloon al Arab. După două sezoane în Elveția, timp în care ajunsese vedeta clubului roș-albastru și se remarcase inclusiv la nivel european, Salah a fost transferat de Chelsea, club la care manager era Jose Mourinho. Portughezul nu a avut, însă, „ochi” pentru actualul atacant al lui Liverpool.

Egipteanul a prins doar 13 meciuri în tricoul The Blues și a înscris de două ori, însă a fost împrumutat la Roma timp de un sezon și jumătate, înainte ca formația de pe Olimpico să îl transfere definitiv în 2016. După 15 goluri în sezonul 2016-2017, Salah a fost remarcat de Klopp și adus pe Anfield Road unde a ajuns o legendă a clubului Liverpool.

 

ADVERTISEMENT