News

100 de zile de când dreptul la avort nu mai este garantat în SUA. Cum pun interdicțiile în pericol viața femeilor cu boli neurologice sau autoimune

La 100 de zile de la anularea verdictului Roe vs Wade, femeilor cu afecțiuni neurologice le este negat accesul la medicamente vitale din cauza riscurilor pentru o eventuală sarcină
06.10.2022 | 16:12
100 de zile de cand dreptul la avort nu mai este garantat in SUA Cum pun interdictiile in pericol viata femeilor cu boli neurologice sau autoimune
Farmaciile refuză onorarea unor rețete Foto: Reuters, The New York Times, Progress Texas, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În Statele Unite ale Americii, în urma anulării verdictului Roe vs Wade prin care se garanta dreptul la avort la nivel național, sunt semnalate din ce în ce mai multe cazuri de femei, aflate la vârsta fertilă și care suferă de afecțiuni neurologice, autoimune sau anumite tipuri de cancer, cărora le este refuzat accesul la anumite medicamente vitale în tratarea si gestionarea acestor afecțiuni, dar care nu sunt sigure pentru o eventuală sarcină.

Cum pun în pericol interdicțiile legate de avort din SUA viața femeilor cu boli neurologice sau autoimune

De ani de zile, Deborah Power, un reumatolog din Tucson, a prescris metotrexat pentru a trata artrita reumatoidă a pacientei sale de 14 ani. Dar, la doar două zile după ce interdicția avortului a intrat în vigoare luna trecută, o farmacie a refuzat să onoreze rețeta adolescentei.

ADVERTISEMENT

Motivul: într-o doză mai mare, metotrexatul – un medicament folosit pentru tratarea unor tipuri de cancer, a artritei și a unei serii de boli autoimune – poate, de asemenea, să inducă avorturi și să pună capăt sarcinilor ectopice, deși aceasta nu este cea mai frecventă utilizare a acestuia, a declarat Power pentru Washington Post.

În cele din urmă, Emma Thompson a reușit să obțină eliberarea rețetei, dar întârzierea evidențiază complicațiile medicale cu care se confruntă unele paciente în statele cu reguli stricte privind avortul.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă medicamentele nu sunt prescrise pentru a întrerupe o sarcină, anularea în iunie a hotărârii Roe vs. Wade i-a aruncat pe farmaciști, pacienți și medici într-un “act de jonglerie constant”, a spus Power, echilibrând îngrijirea medicală cu politicile în schimbare și potențialele consecințe legale.

“Nu cred că toată lumea înțelege care sunt ramificațiile unei legi antiavort atât de largi și radicale și câte alte femei sunt afectate de acest lucru”, a adăugat ea.

ADVERTISEMENT

“De exemplu, cum putem decide că femeile nu pot primi acest medicament pe care bărbații îl pot primi? Asta înseamnă discriminare în funcție de sex. Și cum poți să faci o lege care nu-mi permite să ofer îngrijiri standard pentru pacienții mei?”

Refuzată de farmacie pentru că este femeie și are 14 ani

De-a lungul vieții Emmei, artrita reumatoidă – o tulburare inflamatorie care face ca sistemul imunitar al organismului să atace țesutul sănătos din articulații – a dus la spitalizări prelungite, studii clinice și pur și simplu “prea multă durere pentru a avea o viață normală”, a declarat mama ei, Kaitlin Preble.

ADVERTISEMENT

Timp de 10 ani, medicii fiicei sale au experimentat cu diferite doze de metotrexat, ajungând în cele din urmă, în urmă cu aproximativ un an, la cantitatea potrivită care îi permite Emmei să se dezvolte, să meargă la școală și “pur și simplu să fie o adolescentă normală”, a spus Preble.

Toate acestea păreau să fie în pericol pe 25 septembrie, când Preble a verificat aplicația Walgreens (un lanț de farmacii din SUA n.r.) pentru a vedea dacă rețetele Emmei erau gata. În loc de o lumină verde care să indice că acestea puteau fi ridicate, a apărut un mesaj care spunea că onorarea rețetei de metotrexat fusese refuzată.

“Nici măcar nu era precizat motivul”, a spus Preble. “Spunea doar că trebuie să-mi sun medicul.”

Cu toate acestea, Kaitlin Preble a spus că a avut o bănuială că recenta interzicere a avortului în stat – una care datează din secolul al XIX-lea și care interzice procedura, cu excepția cazului în care se salvează viața persoanei însărcinate – avea ceva de-a face cu asta. Suspiciunile ei au fost confirmate a doua zi, când Preble a mers până la farmacie.

La început, nimeni nu a vrut să-i explice de ce fiica ei nu a putut obține un medicament care este “crucial pentru sănătatea ei”. Apoi, ea a insistat pe lângă un tehnician de farmacie să obțină răspunsuri.

“Farmacistul a spus că rețeta a fost refuzată pentru că Emma are 14 ani”, care este considerată o vârstă fertilă, a spus Preble. “Tehnicianul de farmacie a întrebat apoi: ‘Ei bine, v-ați uitat la istoricul ei? Ea primește acest medicament de mult timp’, iar farmacistul a spus: ‘Nu’, ceea ce cred că a fost foarte important.”

Situații similare în toată țara

Un purtător de cuvânt al Walgreens a declarat că, deși compania nu poate discuta despre pacienți individuali, “noile legi din diferite state impun pași suplimentari pentru eliberarea anumitor rețete și se aplică tuturor farmaciilor, inclusiv Walgreens”.

“În aceste state, farmaciștii noștri lucrează îndeaproape cu medicii prescriptori, după cum este necesar, pentru a elibera rețete legale și adecvate din punct de vedere clinic”, a spus purtătorul de cuvânt. “Oferim cursuri de formare continuă și informații pentru a-i ajuta pe farmaciștii noștri să înțeleagă cele mai recente cerințe din zona lor.”

Pacienții din întreaga țară se confruntă cu situații similare pe măsură ce tot mai multe medicamente sunt analizate cu atenție.

Multe dintre medicamente sunt teratogene, sau medicamente care pot duce la anomalii fetale și avorturi spontane dacă sunt luate de o persoană însărcinată. În unele cazuri, femeile trebuie să dovedească faptul că iau anticoncepționale sau să prezinte teste de sarcină pentru ca farmaciile să onoreze rețete pentru medicamente care pot întrerupe sarcini.

În ceea ce privește metotrexatul – care este utilizat sau a fost utilizat de aproape 60% dintre pacienții cu artrită reumatoidă – grupurile medicale au declarat deja că există tot mai multe provocări în ceea ce privește accesul la medicament.

În Texas, de exemplu, farmaciștilor li se permite să refuze să elibereze rețete pentru misoprostol și metotrexat, în conformitate cu “legea privind bătăile inimii” din acest stat.

În iulie, Colegiul American de Reumatologie a îndemnat farmaciștii din întreaga națiune să furnizeze medicamentele “fără întârziere și presupunând că acestea nu sunt folosite pentru a întrerupe o sarcină”.

“Metotrexatul trebuie să rămână accesibil persoanelor cu boli reumatice, iar garanțiile legale trebuie să protejeze profesioniștii în reumatologie, farmaciștii și pacienții de potențiale sancțiuni legale”, a declarat grupul medical într-un comunicat.

Noile legi au afectat, de asemenea, pacienții cu alte afecțiuni, cum ar fi boala Crohn și colita ulcerativă

Pericolele cu care se confruntă femeile cu afecțiuni neurologice

Cercetătorii evidențiază modul în care lipsa accesului la medicamente utilizate pentru tratarea sclerozei multiple, a migrenelor și a epilepsiei, dar care nu s-au dovedit a fi sigure pentru sarcină, amenință femeile de vârstă fertilă care suferă de aceste afecțiuni.

Există pericole reale cu care se confruntă femeile de vârstă reproductivă care suferă de scleroză multiplă (SM), migrene și epilepsie din cauza anulării Roe vs Wade, potrivit neurologilor de la UC San Francisco într-un articol de perspectivă publicat în JAMA Neurology la 13 iulie 2022.

“Într-un climat de limitări sporite ale drepturilor de reproducere, prin care sarcinile nu pot fi cronometrate sau prevenite în mod fiabil, neurologii ar putea, eventual, să restricționeze utilizarea medicamentelor eficiente care reprezintă îngrijirea standard pentru alte grupuri de pacienți, din cauza preocupărilor potențiale legate de provocarea de daune fetale”, a declarat Sara LaHue, MD, de la Departamentul de Neurologie al UCSF, Institutul Weill pentru Neuroștiințe.

Acest lucru ar putea crește riscul de morbiditate, mortalitate și acumularea de dizabilități ireversibile pentru femeile cu boli neurologice.”

Medicamentele teratogene sunt medicamente legate de malformații congenitale la un embrion și un făt în curs de dezvoltare. Medicamentele, inclusiv metotrexatul și micofenolatul mofetil, care sunt tratamente neurologice pentru SM și miastenia gravis, sunt teratogene.

Odată cu interzicerea avortului și potențialul unor restricții severe legate de sănătatea reproducerii în multe state, ca urmare a răsturnării hotărârii Roe vs Wade, unor femei li s-a refuzat accesul la aceste medicamente salvatoare de vieți, potrivit lui LaHue.

Persoanele cu dizabilități, afectate în mod disproporționat

Studiile au constatat, de asemenea, că persoanele cu dizabilități, fie ele psihiatrice, cronice sau fizice, au rate mai mari de sarcini neplanificate și un risc mai mare de deces în timpul sarcinii decât cele fără dizabilități.

Potrivit lui Robyn Powell, profesor asociat de drept la Universitatea din Oklahoma, restricțiile privind avorturile din orice motiv dăunează în mod disproporționat persoanelor cu dizabilități.

În plus, femeile cu epilepsie prezintă un risc sporit de a le fi afectată sănătatea ca urmare a răsturnării deciziei Roe vs Wade. Riscul lor de deces în timpul sarcinii este de 10 ori mai mare decât al unei persoane care nu suferă de această boală, a explicat Jacqueline French, co-director al studiilor clinice pentru epilepsie la NYU Langone Health’s Comprehensive Epilepsy Center, citată de Washington Post.

Anticorpii monoclonali reprezintă o terapie importantă pentru pacienții cu SM, migrenă și miastenia gravis, dar ar putea fi, de asemenea, teratogeni. Autorii au recunoscut că unii neurologi ar putea opri tratarea oricărei femei de vârstă reproductivă cu aceste medicamente, indiferent dacă aceasta intenționează să rămână însărcinată sau nu.

ADVERTISEMENT