Sport

101 sportivi români caută gloria la Tokyo! Final în seria “Olimpicii României”. Start în competiția supremă din sport

Aşteptarea a luat sfârşit! Jocurile Olimpice de la Tokyo încep vineri, de la ora 14:00 cu ceremonia de deschidere. România este reprezentată de 101 sportivi.
22.07.2021 | 22:32
101 sportivi romani cauta gloria la Tokyo Final in seria Olimpicii Romaniei Start in competitia suprema din sport
101 sportivi români caută gloria la Tokyo! Toate episoadele din seria "Olimpicii României". Start la Jocurile Olimpice
ADVERTISEMENT

Seria “Olimpicii României” se încheie azi. În episodul 100, protagoniști sunt cei 101 sportivi care ne vor reprezenta la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Au fost 7 luni în care ați putut citi interviuri cu unii dintre cei mai importanți sportivi români din istorie la Jocurile Olimpice.

101 sportivi români caută gloria la Tokyo!

Însă, de vineri, este rândul sportivilor să intre în scenă. Naționala României a debutat cu dreptul în turneul olimpic de fotbal, iar următorii atleți care vor intra în scenă sunt Mădălina Amăistroaie la tir cu arcul și Ioan Prundeanu, Marian Florian Enache, respectiv Nicoleta Ancuţa Bodnar, Simona Geanina Radiş la dublu vâsle. De la ora 14:00, este programată ceremonia de deschidere.

ADVERTISEMENT

Competiţia de la Tokyo a fost amânată un an din cauza pandemiei de coronavirus, care a dat peste cap întreg mapamondul. Va fi o ediţie atipică a Jocurilor Olimpice şi una care se va desfăşura fără spectatori din cauza faptului că Tokyo este în stare de urgenţă din cauza cazurilor de COVID-19.

Organizatorii au făcut eforturi colosale ca această ediţie să poată fi disputată, având în vedere faptul că la competiţia găzduită de capitala Japoniei participă 11.000 de sportivi din toate colţurile lumii.

ADVERTISEMENT

Amânarea cu un an a JO a costat 6 miliarde de dolari

Pandemia de coronavirus a provocat pierderi uriaşe atât în ceea ce priveşte economia Japoniei, dar şi a Comitetului Internaţional Olimpic. Amânarea cu un an a competiţiei a dus la pierderi de 6 miliarde de dolari estimează specialiştii. Suma ar mai putea creşte cu două miliarde din cauza faptului că Jocurile Olimpice se vor desfăşura fără spectatori.

Anularea completă a competiţiei ar fi dus CIO într-un colaps financiar fără precedent, în condiţiile în care organismul ar fi avut de plătit poliţe de asigurare sponsorilor şi încasările uriaşe din drepturi tv ar fi fost anulate. Televiziunea americană NBC a plătit 4,36 de miliarde de dolari pentru patru ediţii ale Jocurilor Olimpice.

ADVERTISEMENT

Fără fani şi restricţii dure pentru sportivi!

Cu o lună înaintea Jocurilor Olimpice, organizatorii anunţau prezenţa a maximum 10.000 de fani în arene. Însă, creşterea numărului de cazuri i-a făcut pe niponi să revizuiască aceste reguli şi la majoritatea competiţiilor prezenţa fanilor nu va fi permisă. Mai mult, puţini fani care vor putea fi prezenţi sunt doar cei de pe plan local.

Sportivii au câteva restricţii dificil de suportat. La 48 de ore după concurs trebuie să plece de la Tokyo, astfel că delegaţiile vor părăsi capitala Japoniei pe rând, după fiecare concurs în parte.

ADVERTISEMENT

Sportivii au mai puţin de o săptămână de acomodare la condiţiile din Japonia şi la schimbarea de fus orar şi mişcarea lor la antrenamente şi în timpul liber este puternic restricţionată şi se face după un orar foarte bine pus la punct. La Tokyo se fac zilnic 80.000 de teste în rândul sportivilor, antrenorilor şi organizatorilor de la JO.

România speră la opt medalii de la Tokyo!

În aceste condiţii speciale, sportivilor le va fi mai dificil să concureze, însă cei care conduc delegaţia României la Tokyo sunt optimişti în ceea ce priveşte zestrea de medalii.Vom avea 101 sportivi care ne vor reprezenta la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Preşedintele COSR, Mihai Covaliu, a dezvăluit într-un interviu pentru FANATIK că previziunea optimistă pentru această ediţie a Jocurilor este de opt medalii de la Tokyo.

Ana Maria Popescu, singura campioană olimpică din lotul României!

Dintre cei 101 sportivi pe care ţara noastră îi trimite la Tokyo, doar unul singur este campion olimpic. Ana Maria Popescu a reuşit să câştige aurul alături de echipa de spadă a României la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro.

Marian Drăgulescu a obţinut trei medalii olimpice în carieră, însă ultimul mare titlu care îi lipseşte din palmares este aurul olimpic, pe care visează să îl obţină la 40 de ani. De altfel, în delegaţia României sunt în total patru medaliaţi olimpic la precedentele ediţii: Ana Maria Popescu, Marian Drăgulescu, Mădălina Bereş şi Daniela Druncea.

Lotul României la JO de la Tokyo:

Atletism (10): Florentina Iuşco și Alina Rotaru (săritura în lungime), Claudia Bobocea (1.500 m), Daniela Stanciu (săritura în înălțime), Alin Firfirică (aruncarea discului), Marius Cocioran (50 km marș), Rareș Toader (aruncarea greutății), Bianca Ghelber (aruncarea ciocanului), Andrea Miklós (400 m), Alexandru Novac (aruncarea suliței);

Baschet (4): Ancuța Stoenescu, Gabriela Mărginean, Sonia Ursu, Claudia Cuic (echipa feminină de baschet 3×3);

Box (2): Cosmin Gîrleanu (cat. 52 kg), Claudia Nechita (cat. 57 kg);

Canotaj (36): Alexandru Chioseaua, Florin Lehaci, Constantin Radu, Sergiu Vasile Bejan, Vlad Dragoș Aicoboae, Constantin Adam, Florin Arteni Fîntînariu, Ciprian Huc, Adrian Munteanu (opt rame cu cârmaci, masculin) Maria Magdalena Rusu, Viviana Bejinariu, Georgiana Dedu, Maria Tivodariu, Ioana Vrînceanu, Amalia Bereș, Mădălina Bereș, Denisa Tîlvescu, Daniela Druncea (opt rame cu cârmaci, feminin) Mihăiță Țigănescu, Mugurel Semciuc, Ștefan Berariu, Cosmin Pascari (patru rame fără cârmaci, masculin) Mădălina Hegheș, Roxana Anghel, Elena Logofătu, Cristina Popescu (patru rame fără cârmaci, feminin) Iuliana Buhuș, Adriana Ailincăi (dublu, rame feminin) Marius Vasile Cozmiuc, Ciprian Tudosă (dublu, rame masculin) Ionela Cozmiuc, Gianina Beleagă (dublu vâsle categorie ușoară, feminin) Ancuța Bodnar, Simona Radiș (dublu vâsle, feminin) Ioan Prundeanu, Florian Enache (dublu vâsle, masculin);

Ciclism (2): Vlad Dascălu (mountain bike), Eduard Grosu (ciclism pe şosea);

Fotbal (18+4): Marian Aioani, Mihai Popa, Ștefan Târnovanu (portari), Andrei Rațiu, Ricardo Grigore, Andrei Chindriș, Virgil Ghiță, Alexandru Pașcanu, Radu Boboc, Florin Ștefan (fundași), Andrei Ciobanu, Marius Marin, Marco Dulca, Alexandru Dobre, Valentin Gheorghe, Ion Gheorghe, Tudor Băluță, Eduard Florescu, Antonio Sefer, Ronaldo Deaconu (mijlocași), George Ganea, Andrei Sîntean (atacanți) – sunt 4 rezerve care pot evolua în orice moment, dar nu sunt puși la numărătoare;

Gimnastică artistică (3): Maria Holbură, Marian Drăgulescu, Larisa Iordache;

Înot (4): Robert Glinţă, Daniel Martin (100 m spate), David Popovici (100 m liber), Bianca Costea (100 m liber);

Kaiac-canoe (2): Victor Mihalachi, Cătălin Chirilă (canoe-2 masculin – 1.000 m);

Judo (3): Andreea Chițu (52 kg), Alexandru Raicu (73 kg) și Vlăduț Simionescu (+100 kg);

Lupte (5): Alina Vuc (cat. 50 kg), Andreea Ana (cat. 53 kg), Kriszta Incze (62 kg), Albert Saritov (cat.97 kg, libere), Alin Alexuc Ciurariu (cat.130 kg, greco-romane);

Scrimă (2): Ana Maria Popescu (spadă), Iulian Teodosiu (sabie);

Tenis de masă (4): Eliza Samara, Daniela Dodean-Monteiro, Bernadette Szocs (echipa feminină), Ovidiu Ionescu;

Tir sportiv (1): Laura Ilie (puşcă aer comprimat 10 m);

Tir cu arcul (1): Mădălina Amăistroaie;

Tenis (3): Mihaela Buzărnescu (simplu), Monica Niculescu/Raluca Olaru (dublu feminin);

Triatlon (1): Felix Duchampt.

Cifrele României la Jocurile Olimpice

  • 1 este numărul campionilor olimpici pe care îi are România printre sportivii care participă la Tokyo: Ana Maria Popescu
  • 2 sporturi vor înregistra în premieră participare românească: baschet 3×3 şi triathlon
  • 5 este numărul de participări la JO pe care le au Ana Maria Popescu şi Marian Drăgulescu, cei mai experimentaţi sportivi ai noştri
  • 5 este numărul de medalii câştigate de România la Jocurile Olimpice de la Rio, în 2016
  • 9 este numărul de medalii obţinute de Nadia Comăneci, cea mai medaliată sportivă din istoria României la JO
  • 17 este numărul de discipline în care vor participa sportivii români
  • 40 de ani are Marian Drăgulescu, cel mai în vârstă membru al delegaţiei României
  • 53 este cel mai mare număr de medalii obţinute de România la o ediţie a Jocurilor Olimpice: Los Angeles 1984
  • 89 de titluri olimpice a obţinut România în toată istoria participărilor la Jocurile Olimpice de vară
  • 101 sportivi români participă la Jocurile Olimpice de la Tokyo
  • 305 medalii au cucerit sportivii români în istoria participărilor la Jocurile Olimpice

Interviurile „Olimpicii României”

Cu ocazia Jocurilor Olimpice, FANATIK a demarat o amplă serie de interviuri şi poveşti numită „Olimpicii României” în care cele mai importante nume din sportul românesc au vorbit despre performanţele pe care le-au obţinut la Jocurile Olimpice, dar şi despre problemele şi reforma necesară în sportul românesc. Mai jos puteți citi interviuri de excepţie cu mari campioni ai României care au făcut performanţă la Jocurile Olimpice, dar şi sportivi care speră să scrie o filă de istorie la Tokyo:

Episodul 1 – Marian Drăgulescu

Episodul 2 – Ovidiu Ionescu

Episodul 3. Iosif Sârbu 

Episodul 4. Laura Ilie

Episodul 5. Emeric Ienei

Epiosdul 6. Echipa naţională de Rugby

Episodul 7. Gheorghe Plagino

Episodul 8. Alina Dumitru

Episodul 9. Marius Ionescu

Episodul 10. Tecău şi Mergea

Episodul 11. Maria Cioncan

Episodul 12. Ion Panțuru și Nicolae Neagoe

Episodul 13. Lia Manoliu

Episodul 14. Radu Voina

Episodul 15. Simona Amânar

Episodul 16. Iolanda Balaş

Episodul 17. Nicolae Linca

Episodul 18. Gabriela Szabo

Episodul 19. Luminiţa Huţupan

Episodul 20. Mihaela Peneş

Episodul 21. Viorica Viscopoleanu

Episodul 22. Eduard Novak

Episodul 23. Camelia Potec 

Episodul 24. Leon Rotman

Episodul 25. Nadia Comăneci

Episodul 26. Dumitru Pârvulescu

Episodul 27. Narcisa Lecuşanu

Episodul 28. Ştefan Petrescu

Episodul 29. Viorica Ioja

Episodul 30. Nicu Vlad

Episodul 31. Diana Mocanu

Episodul 32. Cristian Gaţu

Episodul 33. Sanda Toma

Episodul 34. Laura Badea

Episodul 35. Ion Dumitrescu

Episodul 36. Gheorghe Berceanu

Episodul 37. Constantina Diţă

Episodul 38. Ionel Drâmbă

Episodul 39. Alina Rotaru

Episodul 40. Corneliu Ion

Episodul 41. Ana Maria Popescu

Episodul 42. Dumitru Alexe şi Simion Ismailciuc 

Episodul 43. Nicolae Martinescu

Episodul 44. Petre Becheru

Episodul 45. Ştefan Rusu

Episodul 46. Vasile Dîba

Episodul 47. Cătălina Ponor

Episodul 48. Vasile Andrei

Episodul 49. Marian Oprea

Episodul 50. Ecaterina Szabo

Episodul 51. Leonard Doroftei

Episodul 52. Valeria Răcilă

Episodul 53. Vasile Stângă 

Episodul 54. Constanţa Burcică

Episodul 55. Alin Moldoveanu

Episodul 56. Daniela Silivaş-Harper

Episodul 57. Ion Draica

Episodul 58. Cristina Neagu 

Episodul 59. Argentina Menis

Episodul 60. Marius Urzică

Episodul 61. Cosmin Gîrleanu

Episodul 62. Anişoara Cuşmir-Stanciu

Episodul 63. Robert Glinţă

Episodul 64. Sorin Babii

Episodul 65. Vasile Puşcaşu

Episodul 66. Lavinia Miloşovici

Episodul 67. Iulian Teodosiu

Episodul 68. Maricica Puică

Episodul 69. Marian Simion

Episodul 70. Doina Melinte

Episodul 71. Toma Simionov

Episodul 72. Georgeta Andrunache

Episodul 73. Albert Saritov

Episodul 74. Paula Ivan

Episodul 75. Sandra Izbaşa

Episodul 76. Aneta Pătrăşcoiu

Episodul 77. Oana Manea

Episodul 78. Maria Vicol

Episodul 79. Gheorghe Lichiardopol

Episodul 80. Monica Roşu

Episodul 81. David Popovici

Episodul 82. Claudia Nechita

Episodul 83. Francisc Horvath

Episodul 84. Viorica Susanu

Episodul 85. Anca Stoenescu

Episodul 86. Ionela Tîrlea

Episodul 87. Andreea Răducan

Episodul 88. Mitică Pricop şi Florin Popescu

Episodul 89. Vasile Tiţă

Episodul 90. Mihai Covaliu

Episodul 91. Larisa Iordache

Episodul 92. Ricardo Grigore

Episodul 93. Aurel Vernescu

Episodul 94. Gheorghe Tadici

Episodul 95. Doina Ignat

Episodul 96. Mădălina Bereş

Episodul 97. Echipa feminină de tenis de masă

Episodul 98. Ivan Patzaichin

Episodul 99. Elisabeta Lipă

VEZI VIDEO: 

„Să fie cu inima lângă fiecare sportiv, să trimită energia lor şi să formeze acea echipă în gând, în conştiinţă şi în energie care să îi împingă pe cei care ne reprezintă la Tokyo, să îşi depăşească cea mai bună performanţă a lor”, mesajul preşedintelui COSR Mihai Covaliu pentru fanii României înainte de JO

ADVERTISEMENT