Life

11 ani de la moartea actriței Jane Russell. Decolteul ei a cenzurat westernul “Proscrisul”

Au trecut 11 ani de la moartea actriței Jane Russell, cunoscută pentru rolurile sale în diferite filme, dar și pentru prietenia pe care a avut-o cu Marilyn Monroe.
28.02.2022 | 14:20
11 ani de la moartea actriței Jane Russell / Sursă foto: Hepta, montaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Se împlinesc 11 ani de la moartea cunoscutei actrițe Jane Russell, considerată un sex simbol al anilor ’50. Celebra actriță de la Hollywood s-a stins din viață la vârsta de 89 de ani, în urma unor afecțiuni respiratorii cu care s-a luptat.

11 ani de la moartea actriței Jane Russell

Jane Russell s-a născut în Bemidji, Minnesota, Statele Unite, pe 21 iunie 1921. Încă din primii ani de școală a fost atrasă de dramă și a făcut parte din mai multe producții de teatru școlar. Între timp, lua și lecții de pian. Nu și-a continuat visul după liceu, astfel că s-a angajat ca asistentă într-un cabinet medical.

ADVERTISEMENT

Miliardarul Howard Hughes, cucerit de fizicul ei atrăgător

Pacient al doctorului pentru care Jane Russell lucra ca recepționistă, miliardarul Howard Hughes și-a dat seama de potențialul ei ca și actriță. Cu ajutorul lui, Jane, care avea atunci 19 ani, a intrat în lumea Hollywood-ului, acolo unde nici nu visa să ajungă. A fost doar începutul unei cariere lungi în actorie, dar și în muzică, pentru că brunetei îi plăcea foarte mult și să cânte.

Jane Russell
Jane Russell a fost o cunoscută actriță / sursă foto: Hepta

Primul film al lui Jane Russell, cenzurat din cauza bustului actriței

În anul 1943, Jane Russell a devenit un adevărat sex simbol datorită filmului “Proscrisul”, însă, din cauza bustului ei, evidentiat de un decolteu mult prea adânc, westernul a fost cenzurat și lansat abia în anul 1946. Chiar dacă filmul i-a adus celebritatea, a primit atunci și multe acuzații de vulgaritate. Și-a dat seama că trebuie să le arate oamenilor și alte calități ale sale și a avut roluri complet diferite apoi: personaje încrezătoare, unde nu mai purta haine sumare și își arăta calitățile artistice.

ADVERTISEMENT

Filme în care a jucat Jane Russell:

  • Proscrisul – 1943
  • Gata cu râsul – 1951
  • Frumoasa din Montana – 1952
  • Domnii preferă blondele – 1953
  • Sânge închis – 1956
  • Johnny Reno – 1966
  • Darker than amber – 1970

Prietenie cu Marilyn Monroe

Jane Russell și Marilyn Monroe au jucat împreună în filmul “Domnii prefer blondele”, acolo unde ele aveau rolurile a două prietenie. Pe lângă viața din fața camerelor de filmat, cele două cunoscute actrițe erau prietene și în viața de zi cu zi.

ADVERTISEMENT

Jane Russell, Cupidon între Marilyn Monroe și Joe DiMaggio

La vremea respectivă, mai precis în primăvara anului 1952, Joe DiMaggio, cunoscutul jucător de baseball, s-a îndrăgostit de Marilyn Monroe după ce a văzut-o într-o reclamă și, ca să se asigure că o va cuceri, a rugat-o pe Jane Russel să îl ajute. Dacă în primă fază, blondina a refuzat să dea curs avansurilor, pentru că nu i se părea potrivit pentru ea, în câteva luni, jucătorul de baseball a făcut-o să se îndrăgostească de el. S-au căsătorit, însă au divorțat după aproximativ nouă luni, din cauza geloziei lui Joe DiMaggio.

Jane Russell, căsătorită de trei ori

Celebra actriță Jane Russell a avut trei soți: pe jucătorul de fotbal american Bob Waterfield (1938 – 1967), pe actorul Rogert Barret (1967-1968) și pe John Peoples, un broker imobiliar (1973 – 1999). Din cauza unui avort prin care a trecut la vârsta de 18 ani, Jane Russell nu a mai putut face copii, motiv pentru care a adoptat trei, alături de primul ei soț.

ADVERTISEMENT

Drama faptului că nu a putut avea copii a determinat-o să înființeze “Fondul international pentru adopție internațională”, o asociația care ajuta la facilitarea adopției copiilor. În ajutor i-au fost actrițele June Allyson, Irene Dunne și Loretta Young.

Probleme cu alcoolul și condamnare la închisoare

În anul 1978, Jane Russell a fost prinsă la volan în stare de ebrietate, motiv pentru care a fost condamnată la patru zile de închisoare. De asemenea, după ce al treilea soț al ei a murit, actrița a început din nou să consume alcool. Copiii au intervenit și au ajutat-o să scape de această dependență.

Jane Russel a murit în februarie 2011

În ultima perioadă a vieții, Jane Russel a cântat alături de o formație în orașul său natal. Din păcate, starea de sănătate s-a deteriorat rapid și boala respiratorie de care suferea i-a adus sfârșitul.

ADVERTISEMENT