Fotbal intern

11 ani de la moartea lui Nicolae Dobrin, idolul lui Ilie Balaci

26.10.2018 | 13:24
11 ani de la moartea lui Nicolae Dobrin idolul lui Ilie Balaci

Pe 26 octombrie 2018 se împlinesc 11 ani de la moartea lui Nicolae Dobrin, unul dintre geniile fotbalului românesc, idolul lui Ilie Balaci, un alt mare jucător care a încetat din viață săptămâna trecută, în timp ce se afla la Craiova pentru a urmări partida dintre CSU și FCSB. “Prințul din Trivale” a murit pe data de 26 octombrie 2007, la vârsta de 60 de ani. Dobrin a fost condus pe ultimul drum de 5.000 de persoane, printre care mari fotbaliști și personalități din România, într-o zi în care a plouat torențial.

“În clipa în care îl vedem lângă minge, înfometat de joc, ne cresc trandafiri în palme, căci el el este toreadorul răsfăţat de soartă şi de noroc, iar noi suntem dragostea lui plătită cu sânge de taur”, a scris jurnalistul Fănuș Neagu după golul marcat de Dobrin în poarte celor de la Real Madrid, pe 25 octombrie 1972, consemnând astfel prima victorie a unei echipe românești în fața spaniolilor.

Nicolae Dobrin, idolul lui Ilie Balaci

Nicolae Dobrin a fost idolul lui Ilie Balaci. Fostul jucător al Universității Craiova a debutat la echipa națională, la vârsta de doar 17 ani, fiind emoționat de întâlnirea cu cel pe care îl admira. Dobrin a fost impresionat de calitățile lui Balaci, iar cei doi au devenit prieteni. Balaci a povestit cum Dobrin i-a oferit cadou un inel pe care și-l dorea de foarte mult timp, în timp ce se aflau cu naționala în cantonament în Turcia. Cei doi foști jucători de legendă au ratat câte un turneu final în carieră: Dobrin nu a fost convocat pentru Mondialul din Mexic din 1970, în timp ce Balaci a ratat Europeanul din 1984.

Nicolae Dobrin, cel mai tânăr debutant din istoria Ligii 1

Nicolae Dobrin a debutat în Divizia A la vârsta de 14 ani, 10 luni și 5 zile, în partida Ştiinţa Cluj – Dinamo Piteşti 5-1, fiind până astăzi cel mai tânăr debutant din istoria Ligii 1. A câștigat cu formația argeșeană 2 titluri de campion, în 1972 şi 1979. Dobrin a mai trecut și pe la FC Târgoviște, jucând în întreaga carieră în 408 meciuri pentru cele 2 echipe și reușind să marcheze 111 goluri. Pentru echipa națională a jucat în 47 de meciuri în care a marcat de 6 ori.