Pe 8 aprilie se împlinesc 111 ani de la nașterea marelui filosof român, Emil Cioran. El a fost unul dintre cei mai importanți scriitori ai secolului XX, alături de Constantin Noica, Mircea Eliade și Petre Țuțea.
Emil Cioran s-a născut pe data de 8 aprilie 1911, la Rășinari, în județul Sibiu. Tatăl său, Emilian Cioran, a fost consilier al Mitropoliei din Sibiu și protopop ortodox. Din partea mamei, Elvira, scriitorul se trăgea dintr-o familie nobilă. Bunicul său, Gheorghe Comaniciu, fusese ridicat la rangul de baron de către autoritățile Austro-Ungare.
Primele clase le-a urmat la Școala Gheorghe Lazăr din Sibiu, apoi, la vârsta de 17 ani, a început studiile în domeniul filosofiei la Universitatea din București. Aici i-a avut ca profesori pe Tudor Vianu şi Nae Ionescu și a fost coleg cu Constantin Noica.
Datorită faptului că era un bun cunoscător al limbii germane, a putut citi în original manuscrisele un autori de seamă precum Immanuel Kant, Arthur Schopenhauer şi Friedrich Nietzsche. În anul 1933, Emil Cioran obține o bursă și are oportunitatea de a aprofunda domeniul filosofiei la Berlin.
“Pe culmile disperării” a apărut în anul 1934 în România și este prima carte a lui Emil Cioran. Lucrarea a obținut Premiul Comisiei pentru premierea scriitorilor tineri needitaţi şi premiul Tinerilor Scriitori Români.
Marele filosof a părăsit țara definitiv în anul 1940 și s-a stabilit la Paris. Din acest an, toate lucrările lui Emil Cioran au fost scrise în limba franceză.
Ultimul premiu pe care Emil Cioran l-a acceptat a fost pentru volumul “Précis de décomposition”, în anul 1950, apoi a preferat să-și ducă viața departe departe de publicitate.
Din operele sale, autorul pare că era un gânditor preocupat de sentimente și senzații violente, atras de tematica morții. În mod abstract, privea sinuciderea ca pe o idee de sprijin a supraviețuirii și îl interesa tema alienării oamenilor.
Ultimii ani din viața lui Emil Cioran au fost marcați de boala Alzheimer. Ca mulți alți scriitori romantici, marele filosof român a fost ipohondru și constant credea că suferă de o afecțiune incurabilă. În tinerețe, credea că are sifilis.
La Paris și-a monitorizat constant mișcările din timpul somnului și a mâncat legume pregătite la aburi, a dezvăluit Gabriel Liiceanu, una din ultimele persoane care l-au văzut pe Emil Cioran.
Acesta a observat că boala necruțătoare a ajuns să pună stăpânire pe marele scriitor. Din geniul de altă, a ajuns să nu mai găsească drumul spre casă și a fost internat la Spitalul Broca din Paris. În ultimele zile de viață, a surprins pe toată lumea când a început să vorbească în română, limbă pe care nu o mai folosise de 50 de ani.
Emil Cioran s-a stins în cele din urmă pe 20 iunie 1985, la vârsta de 84 de ani, și a fost înmormântat în Cimitirul Montparnasse din Paris, Franţa.
Emil Cioran a rămas în memoria colectivă ca fiind unul dintre cei mari filosofi ai României, iar cuvintele sale pot fi considerate sfaturi prețioase. FANATIK a făcut o selecție a unora dintre cele mai bune citate ale scriitorului.