Life

111 ani de la naşterea lui Emil Cioran. Cele mai bune citate ale celui mai mare filosof român

111 ani au trecut de nașterea marelui filosof Emil Cioran. Operele lui au rămas în mintea multor cititori, iar citatele sale despre viață și moarte sunt greu de trecut cu vederea.
08.04.2022 | 09:00
111 ani de la nasterea lui Emil Cioran Cele mai bune citate ale celui mai mare filosof roman
Pe 8 aprilie se împlinesc 111 ani de la nașterea lui Emil Cioran. Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Pe 8 aprilie se împlinesc 111 ani de la nașterea marelui filosof român, Emil Cioran. El a fost unul dintre cei mai importanți scriitori ai secolului XX, alături de Constantin Noica, Mircea Eliade și Petre Țuțea.

Cine a fost Emil Cioran. Biografia filosofului

Emil Cioran s-a născut pe data de 8 aprilie 1911, la Rășinari, în județul Sibiu. Tatăl său, Emilian Cioran, a fost consilier al Mitropoliei din Sibiu și protopop ortodox. Din partea mamei, Elvira, scriitorul se trăgea dintr-o familie nobilă. Bunicul său, Gheorghe Comaniciu, fusese ridicat la rangul de baron de către autoritățile Austro-Ungare.

ADVERTISEMENT

Primele clase le-a urmat la Școala Gheorghe Lazăr din Sibiu, apoi, la vârsta de 17 ani, a început studiile în domeniul filosofiei la Universitatea din București. Aici i-a avut ca profesori pe Tudor Vianu şi Nae Ionescu și a fost coleg cu Constantin Noica.

Datorită faptului că era un bun cunoscător al limbii germane, a putut citi în original manuscrisele un autori de seamă precum Immanuel Kant, Arthur Schopenhauer şi Friedrich Nietzsche. În anul 1933, Emil Cioran obține o bursă și are oportunitatea de a aprofunda domeniul filosofiei la Berlin.

ADVERTISEMENT

“Pe culmile disperării” a apărut în anul 1934 în România și este prima carte a lui Emil Cioran. Lucrarea a obținut Premiul Comisiei pentru premierea scriitorilor tineri needitaţi şi premiul Tinerilor Scriitori Români.

Marele filosof a părăsit țara definitiv în anul 1940 și s-a stabilit la Paris. Din acest an, toate lucrările lui Emil Cioran au fost scrise în limba franceză.

ADVERTISEMENT

Cum a murit Cioran şi unde este înmormântat

Ultimul premiu pe care Emil Cioran l-a acceptat a fost pentru volumul “Précis de décomposition”, în anul 1950, apoi a preferat să-și ducă viața departe departe de publicitate.

Din operele sale, autorul pare că era un gânditor preocupat de sentimente și senzații violente, atras de tematica morții. În mod abstract, privea sinuciderea ca pe o idee de sprijin a supraviețuirii și îl interesa tema alienării oamenilor.

ADVERTISEMENT

Ultimii ani din viața lui Emil Cioran au fost marcați de boala Alzheimer. Ca mulți alți scriitori romantici, marele filosof român a fost ipohondru și constant credea că suferă de o afecțiune incurabilă. În tinerețe, credea că are sifilis.

La Paris și-a monitorizat constant mișcările din timpul somnului și a mâncat legume pregătite la aburi, a dezvăluit Gabriel Liiceanu, una din ultimele persoane care l-au văzut pe Emil Cioran.

Acesta a observat că boala necruțătoare a ajuns să pună stăpânire pe marele scriitor. Din geniul de altă, a ajuns să nu mai găsească drumul spre casă și a fost internat la Spitalul Broca din Paris. În ultimele zile de viață, a surprins pe toată lumea când a început să vorbească în română, limbă pe care nu o mai folosise de 50 de ani.

Emil Cioran s-a stins în cele din urmă pe 20 iunie 1985, la vârsta de 84 de ani, și a fost înmormântat în Cimitirul Montparnasse din Paris, Franţa.

Citate Emil Cioran. Ce spunea despre viaţă şi moarte

Emil Cioran a rămas în memoria colectivă ca fiind unul dintre cei mari filosofi ai României, iar cuvintele sale pot fi considerate sfaturi prețioase. FANATIK a făcut o selecție a unora dintre cele mai bune citate ale scriitorului.

  • Moartea n-are sens decât la oamenii care au iubit pasionat viaţa. Să mori însă fără să ai de ce să te separi?! Detaşarea este atât negaţia vieţii, cât şi a morţii. Cine a învins frica de moarte a învins şi viaţa. Căci ea nu este decât un alt cuvânt pentru această frică.”
  • „Fiecare om poartă nu numai viaţa sa, ci şi moartea sa.”
  • „Fenomenul morţii provoacă cea mai mare tristeţe. Şi nu este revelator pentru diferenţa dintre melancolie şi tristeţe faptul că niciodată o înmormântare nu poate fi numită melancolică?”
  • „Ani de zile, o viaţă de fapt, să nu te fi gândit decât la ultimele clipe, ca să constaţi, când te apropii în sfârşit de ele, că au fost degeaba, că gândul morţii ajută la tot, doar să mori nu.”
  • „Sunt atâţia oameni pe care îi separă de moarte doar nostalgia ei! În aceasta, moartea îşi creează din viaţă o oglindă pentru a se putea admira.”
  • „Anticii ştiau să moară. Cu ei a apărut în lume dispreţul pentru moarte, dar un dispreţ din cunoaştere. A te ridica interior la un nivel superior morţii a fost idealul constant al înţelepciunii lor.”
  • „Tendinţa oricărui om de viaţă interioară este să-l găsească moartea viu, nu jumătate mort.”
  • „Câteodată oamenii se împiedică de adevăr, dar de cele mai multe ori se ridică și merg mai departe.”
  • „O existență care nu ascunde o mare nebunie nu are nici o valoare.”
  • „Dacă încercările prin care treceți, în loc să vă transpună într-o stare de puternică euforie, vă demoralizează și vă înăcresc, aflați că n-aveți vocație spirituală.”
  • „Viața nu există, iar moartea este o stare de vis. Suferința a inventat atât pe una, cât și pe alta spre a se justifica pe sine însăși. Numai omul se poate chinui între o irealitate și o închipuire”

 

ADVERTISEMENT