Life

112 ani de la nașterea lui Arsenie Boca. Ce relație secretă a avut cu Principesa Ileana a României: “O lumină în viața ei”

Au trecut 112 ani de la nașterea părintelui Arsenie Boca. Ce relație a existat între acesta și Principesa Ileana a României.
29.09.2022 | 07:54
112 ani de la nasterea lui Arsenie Boca Ce relatie secreta a avut cu Principesa Ileana a Romaniei O lumina in viata ei
Ce relație secretă a avut Arsenie Boca cu Principesa Ileana a României. Foto: Colaj Fanatik / Facebook
ADVERTISEMENT

Au trecut 112 ani de la momentul nașterii lui Arsenie Boca, părintele care a avut o relație specială cu Principesa Ileana a României.

Ce relație secretă a avut Arsenie Boca cu Principesa Ileana a României

Părintele Arsenie Boca și Principesa Ileana a României, fiica Reginei Maria şi a Regelui Ferdinand I,  au avut o relație specială de prietenie, care s-a dezvoltat datorită credinței. Principesa Ileana chiar a ajuns să se călugărească după moartea soțului și a fiicei.

ADVERTISEMENT

Detaliile despre momentul în care s-au întâlnit Arsenie Boca și Principesa Ileana sunt contradictorii, fiind informații că s-au văzut prima dată în 1947. Dar sunt și mărturii care arată că aceștia s-au cunoscut înainte, la o partidă de vânătoare.

După o vizită a familiei regale la Mănăstirea Brâncoveanu, unde părintele Arsenie Boca le-a prezentat lăcașul sfânt, dar și împrejurimile, Principesa Ileana i-a făcut o invitație pentru a merge la Castelul Bran.

ADVERTISEMENT

Informațiile arată că părintele a stat de nenumărate ori la castel, pentru durate deloc neglijabile de timp. Arsenie Boca petrecea la Castelul Bran o săptămână sau chiar două alături de Principesa Ileana, unde ar fi ținut predici religioase în fața acesteia și a altor domnișoare din anturajul său.

Principesa ar fi vrut să îl cunoască pe Arsenie Boca pentru că se vorbea foarte mult despre el la acea vreme, dar în același timp voia să asculte și predicile sale despre credință.

ADVERTISEMENT

Ce făcea Arsenie Boca la Castelul Bran. Mesajul primit de la principesă

La Bran, părintele considerat sfânt de toată țara, Arsenie Boca, nu vorbea doar cu Principesa Ileana, ci și cu surorile sale, cu doamnele din anturajul ei sau cu medicii din spitalul pe care îl conducea aceasta la Bran.

Arsenie Boca și Principesa Ileana a României au sprijinit inclusiv o cauză o comună, cea a tinerelor refugiate din Basarabia.

ADVERTISEMENT

Într-o mărturie din jurnalul Principesei Ileana, Arsenie Boca era numit „un prieten deosebit” care nu a fost prețuit la adevărata valoare de propria țară.

ADVERTISEMENT

De altfel, Arsenie Boca a fost persoana căreia Principesa Ileana s-a destăinuit cu privire la gândurile sare de a se călugări.

În 1948, Principesa Ileana a României a părăsit țara și i-a lăsat o scrisoare bunului său prieten în care scria că a fost „o lumină în viața ei”. Maica Alexandra a ajuns stareța unei mănăstiri construite chiar de ea în SUA.

„Când ea a plecat din România, mi-a lăsat o scrisoare în care îmi scria că îmi mulțumește, intructa am fost o lumina în viața ei. Această scrisoare mi-a fost adusă de Maria Ciolac.

Scrisoarea poate fi găsită la mănăstirea Sâmbătă de Sus, împreună cu mai multe cărți care sunt ascunse sub streașină casei de oaspeți a mitropolitului, la locul indicat de mine în schița pe care am făcut-o”, a povestit Arsenie Boca.